Tai DELFI patvirtino Žvėryno gimnazijos direktorė Daiva Žiurienė.

„Taip, tai tiesa, tai nutiko namuose. Mergaitė buvo baigusi 8 klases, tai įvyko praėjusią savaitę. Ji vaikščiojo pas psichologus, tai nebuvo visiškai nauja, tėvai tą įtarė, kontroliavo, tiesiog nesužiūrėjo. Gydytojai psichoterapeutai buvo pasakę, kad lyg jau buvo pagerėję, lyg reikėtų nutraukti antidepresantų vartojimą“, – kalbėjo mokyklos vadovė.

D. Žiurienės teigimu, buvusiems klasės draugams mokykloje pasiūlyta susitikti tą pačią dieną, tačiau atostogų metu niekas į mokyklą neatėjo. Psichologė, krizių valdymo komanda su vaikais ketina dirbti pirmadienį.

Pasak direktorės, mergaitė mokėsi neblogai ir problemų nekėlė. Ji trijų vaikų šeimoje buvo vyriausia.

M. Majauskas: visiems liūdna ir skaudu, o paskui vėl gyvename įprastu ritmu

Pasak Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininko Mykolo Majausko, Vilniaus miesto savivaldybė išskirtinai daug dėmesio skiria savižudybių ir smurto prevencijai. Vis tik, sako jis, pasikartojančios savižudybės rodo, kad, be Vyriausybės veiksmų, situacija reikšmingai nepasikeis.

„Kiekvieną kartą, susidūrus su tragiškais įvykiais, visiems liūdna ir skaudu, bet praeina kelios dienos ir vėl gyvename įprastu ritmu iki kitos baisios nelaimės.

Deja, net ir po ypatingai tragiškų paauglių savižudybių psichikos sveikatos klausimai ir toliau lieka nevyriausybinių organizacijų, psichologų ar akademikų rūpesčiu. Stipri ir labai reikalinga Prezidentūros kampanija „Už saugią Lietuvą“, panašu, Vyriausybei įtakos neturi“, – teigia M. Majauskas.

Mykolas Majauskas
Politiko aiškinimu, nėra jokios valios emocinį saugumą mokyklose iškelti į prioritetus. Vos keletas mokyklų pasitvirtino smurto prevencijos tvarkas. Ką jau kalbėti apie patyčių prevencijos mokymus, kuriems nuolatos trūksta finansavimo.

„Tuo metu už emocinį saugumą bendruomenėje atsakingu vis dar laikomas mokyklos psichologas, kai iš tikrųjų atsakomybę turi prisiimti ne kas kitas, o pats mokyklos direktorius.

Vaikų psichologų ir psichiatrų darbo apmokėjimas ir prieinamumas irgi neteikia vilčių, kad situacija poliklinikose artimiausiu metu gali pasikeisti. Todėl nereikia stebėtis, kad vis dar pirmaujame pagal savižudybių ir smurto atvejus“, – kalbėjo M. Majauskas.