„Ypač vertiname ypatingą, parama ir pasitikėjimu sutvirtintą mūsų šalių ir žmonių draugystę, susiejusią Lietuvą ir Islandiją – geografiškai tolimas, bet savo vertybėmis, dideliu laisvės troškimu itin artimas šalis nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo prieš 27-erius metus“, – rašoma šalies vadovės sveikinime Islandijos prezidentui Gudniui Johannessonui.

Anot prezidentės, šiandien Lietuva ir Islandija išlieka bendramintės ir partnerės, toliau stiprinančios dvišalį dialogą, bendradarbiavimą NATO ir Baltijos jūros regione. Šalies vadovės teigimu, Lietuva vertina bendradarbiavimą gynybos srityje, bendrą požiūrį į iššūkius ir Islandijos indėlį prisidedant prie NATO priešakinių pajėgų formavimo Lietuvoje. Prezidentė palinkėjo, kad glaudi bičiulystė atvertų dar daugiau galimybių pažinti išskirtines lietuvių ir islandų kultūras, paskatintų kartu plėtoti abipusiškai naudingus mokslo, inovacijų, verslo, sporto ir turizmo projektus.

Premjeras S. Skvernelis savo ruožtu sveikindamas Islandijos premjerą Bjarnį Benediktssoną ir žmones teigia, kad Lietuva visada prisimins Islandijos paramą mūsų šaliai atkuriant nepriklausomybę.

„Lietuvos ir Islandijos valstybių santykiai paremti svarbiomis istorinėmis sąsajomis. Daugiau kaip prieš 26 metus Islandija pirmoji pripažino mūsų šalies valstybingumą. Ši parama, kuri buvo išreikšta Lietuvai itin sunkiu metu, visada liks mūsų tautos atmintyje. Žvelgdami į šiandieną vertiname ir džiaugiamės abiejų valstybių bendromis pozicijomis ir pastangomis užtikrinant taikią bei saugią ateitį Šiaurės ir Baltijos šalių regionuose“, – sako premjeras.

Islandija buvo Danijos Karalystės dalis ir visišką nepriklausomybę įgijo 1944 metų birželio 17 dieną, kuomet tapo Islandijos Respublika.

Islandija buvo pirmoji užsienio valstybė, kuri 1991 metais pripažino Lietuvos nepriklausomybę.