Šeštadienį dienraštis „Lietuvos rytas“ skelbia, kad po „Vilmorus“ apklausos , kuri buvo atlikta birželio 2–10 dienomis, paaiškėjo, kad prezidentę Dalią Grybauskaitę palankiai vertina 66,6 proc. apklaustųjų, o premjerą – 54,1 proc. Prieš mėnesį S. Skvernelį nuo D. Grybauskaitės skyrė vos 0,5 proc.

„D. Grybauskaitė turi aukščiausią rezultatą per visą antrą kadenciją. Matyt, tai lėmė jos elgsena, birželio 8 dieną buvusi kalba, labai stipriai kritikuojanti „valstiečius“, – sakė „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Tuo metu premjero ir Seimo pirmininko reitingai krenta. „Valstiečių“ deleguotas Vyriausybės vadovas S. Skvernelis pagal populiarumą lieka antroje vietoje, bet palankiai jį vertinančių per mėnesį sumažėjo nuo 63,2 iki 54,1 proc., o nepalankiai vertinančių padaugėjo nuo 12,9 iki 23,3 procento.

„S. Skvernelis per tris mėnesius prarado 20 proc. punktų, tai didžiulis praradimas“, – teigė sociologas V.Gaidys.

Seimo pirmininkas „valstietis“ Viktoras Pranckietis yra trečias pagal populiarumą politikas – palankiai jį vertinančių per mėnesį sumažėjo nuo 52 iki 46,3 proc., nepalankiai jį vertina 16,4 proc. (gegužę buvo 10,4 proc.).

Anot apklausos, trys šios Vyriausybės ministrai – švietimo ir mokslo sveikatos apsaugos bei žemės ūkio – nebeturi visuomenės palaikymo: juos vertinančių teigiamai yra mažiau nei galvojančių priešingai.

Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę palankiai vertina 18,6 proc., nepalankiai – 28,1 proc. respondentų, sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą teigiamai vertina 28,3 proc., neigiamai – 31,5 proc. apklaustųjų, tuo metu žemės ūkio ministrą Bronių Markauską teigiamai vertina 13,3 proc., o neigiamai – 13,7 proc. apklaustų gyventojų. Visus šiuos ministrus yra delegavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Praėjusį mėnesį galima buvo akcentuoti, kad visi ministrai turėjo teigiamą balansą, o dabar jau trys ministrai yra su neigiamu balansu, važiuoja po truputį žemyn sveikatos apsaugos ministras, švietimo ir mokslo ministrė ir žemės ūkio ministras B. Markauskas“, – sakė „Vilmorus“ vadovas.

„Partijų eiliškumas yra toks pat kaip praėjusį ir užpraėjusį mėnesį, bet šį kartą tikrai yra sensacija: LVŽS reitingas nuosekliai mažėja, ir šį kartą mažėjo – jau šeštą mėnesį iš eilės, o Tėvynės sąjungos jau penktą mėnesį iš eilės auga ir šį mėnesį tos kreivės susidūrė. Pirmą kartą abi partijos turi faktiškai vienodą reitingą, realiai yra dvi pirmos partijos“, – sakė „Vilmorus“ vadovas V. Gaidys.

Birželį atlikta apklausa atskleidė, kad už LVŽS ketina balsuoti 15,7 proc. (gegužę – 17,2 proc.), antroje vietoje esantys konservatoriai turi 15,5 proc. rinkėjų paramą (gegužę – 13,4 proc.).

Trečioje vietoje lieka mažesnieji koalicijos partneriai socialdemokratai, turintys 10,7 proc. rinkėjų palaikymą (gegužę juos palaikančių buvo 9 proc.), ketvirtoje – opozicinis Liberalų sąjūdis, kurį remia 5 proc. rinkėjų (gegužę – 4,5 proc.).