Atsižvelgus į konkretaus specialisto darbo pobūdį, darbuotojams bus užtikrintos ilgesnės atostogos ir trumpesnė darbo trukmė. Tai reiškia, kad net įsigaliojus naujam Darbo kodeksui, medicinos darbuotojų atostogų trukmė nesutrumpėtų, tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Galime pasidžiaugti, kad Sveikatos apsaugos ministerija buvo pirmoji, pasirašiusi tokią sutartį su savo profesine bendruomene, nes medicinos srityje dirbantiems darbuotojams turi būti gerinamos darbo sąlygos. Žmonės, kuriems tenka studijuoti ilgiausiai ir kurių darbas vienas iš sunkiausių, turi turėti geras garantijas ir atitinkamas atostogas, darbo laiko reguliavimą“, – pranešime cituojamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak viceministrės Gintarės Šakalytės, išėjimo iš darbo atveju galios tie patys terminai bei išeitinės išmokos kaip ir šiuo metu. Taip pat sutartyje numatoma terminuotos darbo sutarties galimybė nuolatinio pobūdžio darbui gydymo įstaigoje.

„Sutartimi paliekama galimybė ateityje spręsti ir klausimą dėl didesnio apmokėjimo už darbą papildant sutartį“, – sako viceministrė.

Tuo metu sveikatos priežiūros specialistai pagal šią sutartį įsipareigoja teikti pasiūlymus ir rekomendacijas dėl rengiamų programų bei teisės aktų, kuriais bus reglamentuojami specifiniai sveikatos sektoriaus klausimai.

Taip pat gydytojai, odontologai, farmacijos specialistai bei gydymo įstaigų administracijos darbuotojai, dirbantys valstybei ar savivaldybei priklausančioje gydymo įstaigoje bus įpareigoti deklaruoti privačius interesus ir vengti interesų konfliktų. Taip, anot ministerijos, siekiama apsisaugoti nuo galimų korupcijos apraiškų, didinti sveikatos sistemos skaidrumą ir gerinti medikų įvaizdį.