Pasak Valstybinio socialinio draudimo valdybos („Sodros“) atstovų, asmenys, išvykstantys iš Lietuvos ilgesniam nei šešių mėnesių laikotarpiui, privalo tai deklaruoti deklaravimo įstaigai. Išvykimą deklaruoti būtina ne anksčiau kaip 7 darbo dienos prieš išvykimą.

Tiesa, išvykstant trumpesniam nei šešių mėnesių laikotarpiui, išvykimo deklaruoti nebūtina, tačiau tokiu atveju Lietuvoje reikia mokėti PSD įmokas. „Sodros“ atstovų teigimu, jei PSD įmokų pasirenkama nemokėti, tuomet išvykimo deklaracija visgi gali būti pateikiama ir įmokų mokėjimo bus išvengta.

Išvykimą deklaruoti galima seniūnijoje, savivaldybėje, el. būdu per Elektroninės valdžios vartus. Išvykimo deklaracija įsigalioja nuo jos pateikimo dienos.

Jei asmuo negali deklaracijos pateikti elektroninėmis priemonėmis, jis tai gali padaryti Lietuvos Respublikos diplomatinėje atstovybėje ar konsulinėse įstaigose užsienio valstybėse. Jei užpildyta ir pasirašyta deklaracija siunčiama paštu, kartu siunčiama galiojančio asmens dokumento duomenų lapo kopija. Deklaracija taip pat įsigalioja nuo deklaracijos pateikimo dienos.

Tačiau „Sodros“ atstovai atkreipia dėmesį, kad išvykimo deklaravimas nurodytais būdais negalioja atbuline tvarka, t.y. įmokos nebepriskaičiuojamos nuo deklaracijos pateikimo dienos, tačiau už ankstesnį laikotarpį PSD įmokų skola nėra panaikinama ir turi būti sumokėta, arba ji gali būti panaikinta „Sodrai“ pateikus draustumą kitoje Europos sąjungos šalyje arba Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje ar Lichtenšteine įrodančius dokumentus. Dokumentai iš kitų šalių nėra priimami ir negali būti pagrindu panaikinti įsiskolinimą.

„Sodros“ atstovai taip pat pabrėžia, jog gyvenamosios vietos deklaravimas gali būti atliekamas tik asmeniškai – jokie įgaliotiniai šios procedūros atlikti negali. Be to, svarbu nepamiršti ir nepilnamečių vaikų, jei jie taip pat drauge išvyksta – tėvų gyvenamosios vietos deklaravimas savaime nekeičia vaikų gyvenamosios vietos. Tokiu atveju, tėvai šias deklaracijas turi pateikti ir už juos.

Svarbu žinoti, kad studentams, kurie ruošiasi studijuoti ES šalyse, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino bei Šveicarijos aukštosiose mokyklose, savo išvykimo deklaruoti nereikia. Tokiu atveju Teritorinei ligonių kasai (TLK) kiekvienais mokslo metais būtina pateikti mokslo įstaigos išduotą dokumentą su duomenimis apie studijas ES valstybės narės aukštojoje mokykloje bei asmens tapatybės dokumentą. Jame turi būti nurodyta studijų vieta, studijų forma, studijų pradžios ir pabaigos datos. Pažymos originalą bei asmens tapatybės dokumento kopiją TLK galima pristatyti ir registruotu paštu.