Statiniai sudomino pareigūnus

Kad būtų išsiaiškinta situacija Trakų rajone, tyrimą pradėjo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI). Tačiau pareigūnams teks aplankyti ne tik šias dvi žinomų žmonių valdas, bet taip pat jie užsuks į UAB „NJ – TRADE“ teritoriją, kurioje galimai užimta valstybinė žemė ir galbūt dalis statinių patenka į ją. Šios įmonės akcininkė yra Irina Mataru, kailių salono „Nijolė“ įkūrėjos Nijolės Veličkienės marti.

Pakrantės apsaugos juostoje negali būti nė pastatų, nė tvorų, išskyrus hidrotechninius statinius, vandens paėmimo ir išleidimo į vandens telkinius įrenginius, vandenvietes, tiltus, prieplaukas. Šia teritorija aplink ežerą gali vaikščioti visi, aks tik nori. Ir tam nereikia šalia esančių sklypų savininkų leidimų.

Statinys – ant ežero kranto

Tačiau DELFI žurnalistams pavyko aptikti du statinius, kurie sukėlė įtarimų. Vienas iš jų pastatytas visai šalia Margio ežero. Registrų centras informavo, kad sklypas ir pastatai priklauso buvusiam teisingumo ir vidaus reikalų ministrui, advokatų profesinės bendrijos „Markevičius, Gerasičkinas ir partneriai“ vadovaujančiam partneriui V. Markevičiui. Tiesa, žemės nuosavybės teise, pasak Registrų centro, jis dalijasi su Kęstučiu Golubku.

Į teritoriją nuvykę žurnalistai pastebėjo, kad medinis nedidelis statinys stovi visai šalia ežero. O tuo metu aplink jį dar triūsė darbininkai. Apžiūrėjus teritoriją nebuvo panašu, kad statinį nuo vandens skirtų 5 metrai (dažniausias pakrantės apsaugos juostos plotis).

Su pačiu savininku DELFI susisiekti nepavyko.

B. Bradauskas mano įstatymų nepažeidžiantis

Dėmesį atkreipia ir kitas netoliese esantis statinys. Tiesa, jis stovi ne šalia ežero, bet ant ežero. Registrų centras informavo, kad žemės sklypo ir nekilnojamojo turto savininkas yra buvęs Seimo narys, socialdemokratas B. Bradauskas.

Matyti, kad statinys pritaikytas poilsiui. Viršutiniame aukšte įrengta terasa, stovi kėdė. Būnant terasoje atsiveria nuostabi ežero panorama.

Tačiau vėlgi reikia priminti, kad vandens telkinio pakrantės apsaugos juostoje statinių būti negali.

Vis dėlto buvęs Seimo narys B. Bradauskas nemano pažeidžiantis įstatymų. Jis neigia, kad pirtis stovi šalia ežero. Taip pat sako, kad nėra ir tvorų, kurios trukdytų praeiti žmonėms.

„Mano pirtis stovi maždaug 30 metrų atstumu nuo pakrantės. Viskas pastatyta gavus leidimus, niekas nenukrypsta nuo statybos reikalavimų. Pirtį galėjau statyti dar 20 metrų arčiau ežero, bet specialiai patraukiau toliau. Apsaugos juosta yra 5 metrai nuo vandens, o mano tvora užtverta 12 metrų nuo vandens“, – aiškina jis.

B. Bradausko teigimu, pirtis jo kieme stovi jau apie 10 metų ir jokių problemų dėl to anksčiau nekilo. Anot jo, norintiems praeiti paežere taip pat nekyla jokių sunkumų. „Žmonės gali laisvai praeiti palei ežerą. Kas tik nori, tas ir eina – jokių užtvėrimų nėra. Ateikit ir vaikščiokit“, – sako pašnekovas.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovas Albinas Keturka informavo, kad dėl šių dviejų atvejų yra pradėtas tyrimas ir siekiant nustatyti statinių teisėtumą, inspektoriai atvyks apžiūrėti statinių prie ežero.

Nustatė pažeidimus, bet jie iki šiol nepašalinti

Visai kitokia situacija susiklostė UAB „NJ – TRADE“ valdose. Žvelgiant į Regia.lt žemėlapį matyti, kad prie ežero užimta nemažai valstybinės žemės. Taip pat į valstybinę žemę galimai patenka dalis statinių ir valstybinėje žemėje galbūt stovi atskiras nedidelis statinys.

Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Audrius Gelžinis DELFI teigė, kad situacija pareigūnams šioje teritorijoje jau žinoma. Jis informavo, kad praėjusių metų balandžio mėnesį buvo atliktas patikrinimas.
Galimai užimta valstybinė žemė

„Patikrinimo metu nustatyta, kad žemės sklypas kartu su valstybine žeme aptvertas betoninių stulpų ir metalo strypų tvora, kurios dalis pastatyta valstybinėje žemėje. Surašytas žemės naudojimo patikrinimo aktas. Trakų skyrius raštu asmenis informavo apie nustatytą pažeidimą ir pasiūlė geranoriškai pašalinti patikrinimo akte nurodytą žemės naudojimo tvarkos pažeidimą. Trakų skyriaus specialistai 2016 m. balandžio 19 d. pakartotinai atliko žemės sklypo, esančio Markininkų kaime naudojimo patikrinimą vietoje. Patikrinimo vietoje metu surašytas Žemės naudojimo patikrinimo aktas, kuriame nurodytos patikrinimo vietoje metu nustatytos aplinkybės. Administracinis teisės pažeidimas nepašalintas“, - aiškino A. Gelžinis.

Tačiau nors pažeidimas ir buvo užfiksuotas, tačiau nutiko taip, kad jis ne tik kad nepašalintas iki šiol, bet niekas ir nenubaustas.

A. Gelžinis DELFI pateikė NŽT paaiškinimą, kodėl taip atsitiko: „Trakų skyrius raštu kvietė žemės sklypo savininko UAB „Vidanta“ ir statinių savininko UAB „Finvesticija" atstovą (Liutauras Velička) atvykti į skyrių administracinio teisės pažeidimo išaiškinimui. Tačiau atvykusi UAB „Vidanta“ direktoriaus atstovė - advokatė informavo, jog direktorius yra išvykęs ir Lietuvoje nebūna. Trakų skyrius, vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodekso 250 str. (Aplinkybės, darančios administracinio teisės pažeidimo bylos teiseną negalimą) 1 d. 1 p. (kai nėra administracinio teisės pažeidimo įvykio ir sudėties - nebuvo nustatytas asmuo padaręs administracinį nusižengimą) ir 7 p. (kai iki administracinio teisės pažeidimo bylos nagrinėjimo pasibaigia šio kodekso 35 straipsnyje numatyti terminai - 35 str. Administracinė nuobauda gali būti skiriama ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo teisės pažeidimo padarymo dienos, o esant trunkamam teisės pažeidimui, – per šešis mėnesius nuo jo paaiškėjimo dienos) nuostatomis, administracinės teisenos nepradėjo.“

Tačiau jis informavo, kad netrukus NŽT atliks pakartotinį patikrinimą.

Savo ruožtu Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovas A. Keturka DELFI informavo, kad VTPSI pareigūnai taip pat pradėjo tyrimą ir aplankys teritoriją, kad įvertintų statinių teisėtumą.

Įmonės atstovė sako, kad viskas teisėta

Registrų centras suteikė informacijos, kad šiuo metu turtas priklauso UAB „NJ – TRADE“, kurios akcininkė yra I. Mataru.

Su I. Mataru DELFI susisiekti nepavyko. Tačiau situaciją trumpai pakomentuoti sutiko įmonės vadovė Jurgita Milaševičienė.

Paklausta, kaip ji vertina Nacionalinės žemės tarnybos ir Statybų inspekcijos pradėtą tyrimą dėl į valstybinę žemę galimai patenkančio įmonei priklausančio pastato Trakų rajone, direktorė tvirtino, jog apie jokius neatitikimus anksčiau jai neteko girdėti.

„Kol kas situacijos niekaip negaliu vertinti. Nieko nežinome apie pradėtą tyrimą, reikia tuo dar pasidomėti. Kol kas į jokius klausimus negaliu atsakyti“, – teigė ji.

L. Velička, su kuriuo pernai bandė susisiekti NŽT pareigūnai, DELFI teigė apie pradėtą tyrimą taip pat girdintis pirmą kartą ir sakė, jog tokia situacija jam visiškai netikėta. Jo teigimu, minėtu adresu statybos darbai vykdyti laikantis visų reikalavimų ir jokių nukrypimų nuo jų būti neturėtų.