Ketvirtadienį parlamento nariai atmetė klausimą dėl „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio registruotų siūlymų dėl Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos reorganizavimo, naikinant dabar veikiančią konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujamą komisiją ir jos vietoje įsteigiant naują – Smurto ir savižudybių prevencijos komisiją.

Iki ketvirtadienio Seimo „valstiečių“ frakcijai atstovavusi D. Šakalienė savo mįslingu pasisakymu sukėlė klausimų, kas gi iš tiesų buvo minėtų pataisų iniciatoriai.

„Iš tiesų šiandien svarstyti nutarimai nėra mano idėja“, - DELFI sakė vėliau kalbinta D. Šakalienė.

Ji patvirtino DELFI šaltinių turimą informaciją, kad dar iki siūlymų Seime, D. Šakalienė „valstiečių“ frakcijoje kėlė klausimą dėl naujos, būtent savižudybių prevencijos klausimams skirtos, komisijos įsteigimą.

Tačiau tam esą pasipriešinusi partijos ir frakcijos vadovybė.

„Mačiau, kad smurto įveikimo reforma įstrigo, trūksta nuoseklaus ir sistemingo darbo - suvienijančio įstatymų leidėją, Vyriausybę, savivaldą, nevyriausybininkus ir bendruomenes, tad ne vieną sykį prašiau skirti šiai reformai dėmesio ir sutelkti darbą su smurto klausimais, galbūt atskiriant savižudybių ir smurto temas, suformuojant atskirą su visų rūšių smurto įveikimu dirbančią komisiją“, - sakė D. Šakalienė.

DELFI šaltinių Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje žiniomis, idėja eiti į Seimą su siūlymu reorganizuoti komisiją priklauso „valstiečių“ deleguotam premjerui Sauliui Skverneliui.

Esą frakcijoje diskutuojant dėl tuomet dar „valstiečiams“ priklausiusios D. Šakalienės siūlymo - šalia dabar esamos M. Majausko vadovaujamos komisijos įsteigti naują, kuri užsiimtų smurto prevencijos klausimais, S. Skvernelis pasiūlęs „perimti“ komisijos vadovavimą ir taip sumažinti didėjantį komisijai vadovaujančio M. Majausko ir konservatorių populiarumą visuomenėje.

Neva tuomet teikti siūlymus dėl komisijos reorganizavimo buvo siūloma pačiai D. Šakalienei, tačiau ji atsisakė tai daryti.

Iniciatyvos tuomet ėmėsi R. Karbauskis, užregistravęs siūlymus Seime, kuriuos ketvirtadienį parlamentas atmetė.

Pats premjeras S. Skvernelis tokios autorystės dėl iniciatyvos „perimti“ komisiją – kratosi.

Per savo atstovą spaudai Tomą Beržinską ketvirtadienį Vyriausybės vadovas DELFI perdavė tokį atsakymą: „Sprendimą dėl komisijos reorganizavimo priėmė frakcija, nes komisijos darbas yra labai svarbus ir reikalingas, jis turi būti atliekamas atsakingai, įsigilinant į klausimų esmę“.

Ketvirtadienį Seime balsų daugumai atmetus „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio siūlymus, pats „valstiečių“ lyderis sako to nesureikšminantis.

„Jokių problemų. Mes padidinsime narių skaičių, padarysim kitaip. Jokių problemų“, - sakė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R. Karbauskis.

Pasak politiko, „čia politiką padarė iš mūsų siūlomo statutinio sprendimo, tai tą padarysime kitu būdu“.

Tas kitas būdas, anot R. Karbauskio, bus artimiausiu metu „valstiečių“ inicijuojamas Seimo nutarimas dėl komisijos narių skaičiaus padidinimo.

Paklaustas, kodėl tokiu keliu nebuvo einama dabar, R. Karbauskis sakė, kad „toks sutarimas buvo prieitas svarstant frakcijoje“.

Siūloma dabar esamus dešimt komisijos narių padidinti iki dvylikos, tuo pačiu perskirstant ir kvotas pagal partijų atstovavimą komisijoje.

Skaičius dvylika – palankiausias būtent „valstiečiams“, nes jie tuomet komisijoje turėtų ne mažiau nei penkis atstovus.

Taip pat galėtų pretenduoti ir į komisijos pirmininko kėdę, nes pagal kvotų paskirstymą Seime, tokią teisę šioje Kkmisijoje (turėti pirmininką) turi „valstiečiai“ arba konservatoriai.

Kalbėdamas su DELFI, R. Karbauskis keletą kartų pabrėžė, kad jo teikti siūlymai Seimui „niekaip nebuvo Dovilės idėja sugriauti (komisiją)“.

Paklaustas, kas tuomet inicijavo siūlymą ne tiesiog padidinti komisijos narių skaičių, o teikti statutinį pertvarkymą ją naikinti ir kurti naują, nuo tiesaus atsakymo R. Karbauskis išsisuko: „Tegul bus laikoma, kad tai buvo ir mano mintis“.