Tačiau tiek „valstiečių“ partneriai koalicijoje socialdemokratai, tiek opozicinių partijų atstovai kritikuoja tokią idėją ir nesupranta, kodėl šalia kitų pagal Seimo statutą veikiančių komisijų prireikė dar vienos.

„Girdėjau kalbas apie tą komisiją. Bet sprendimo ją kurti dar nėra. Manau, kad nereikia jokios naujos komisijos, nes yra Seimo Antikorupcijos komisija, yra parlamentinė kontrolė. Pagaliau veikia šalies specialiosios tarnybos“, – teigė Seimo vicepirmininkė socialdemokratė Irena Šiaulienė.

Jos kolega Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, paklaustas, ką naujoji nuolat dirbanti ir galbūt specialų statusą turinti komisija galėtų veikti, tik šyptelėjo: „Vaikiškų idėjų nekomentuoju.“

Dar neparuošė namų darbų

„Nenorėčiau to paneigti, bet dar anksti šį klausimą komentuoti. Kitą savaitę pateiksime daugiau informacijos. Rimtai ruošiamės tam tikriems iššūkiams, bet dar reikia padaryti namų darbus“, – LRT.lt tvirtino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas „valstietis“ V. Bakas.

Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstiečių“ senbuvė Rima Baškienė neneigė girdėjusi bendražygių planus kurti nuolatos dirbančią ir parlamentarų veiklą tiriančią komisiją, tačiau prisipažino kol kas apie tai turinti mažai informacijos: „Po Mindaugo Basčio veiklą tyrusios komisijos darbo kalbėjome, kad galbūt reikėtų, jog, esant panašiai situacijai, vyktų platesnis nagrinėjimas. Sprendimų dėl komisijos sukūrimo dar nėra.“

Politikė nuogąstauja, kad nauja komisija netaptų vieta ar priemone politikuoti. Pasak R. Baškienės, šiuo metu parlamentarai turi nemažai neatidėliotinų darbų. Dar Seimo pavasario sesijoje yra likę itin svarbių įstatymų projektų ar jų pakeitimų – ir miškų reformos, ir universitetų optimizavimo.

„O bet kokios komisijos labai trukdo Seimo darbui, atima daug laiko. Jeigu kyla grėsmių nacionaliniam saugumui ar atsiranda problemų dėl Seimo narių mandatų, tuomet gal tikslinga būtų kurti naują komisiją. Bet, mano galva, prieš tai reikėtų viską gerai pasverti“, – sakė R. Baškienė.

Komisija vestų policinės valstybės link?

Konservatorių partijos vicepirmininkas, Seimo narys Mantas Adomėnas įsitikinęs, kad, jeigu kyla problemų dėl parlamentarų veiklos ar kitų dalykų, pagal Seimo statutą visada galima sukurti laikinąją komisiją: „O komisijos, kuri veiklų nuolat, sukūrimas suponuotų nuostatą, kad Seime kiekviename žingsnyje – nusikalstamos veikos ir būtina jas tirti. Pagaliau tokios komisijos atsiradimas gali tapti pretekstu ieškoti būdų, kaip jai rasti darbo. Nesuprantu, kodėl Seimas privalo kurti policinio persekiojimo instrumentus?“

Vertindamas „valstiečių“ planus kurti naują komisiją, M. Adomėnas prisiminė premjero Sauliaus Skvernelio žodžius, esą valstybės gali būti kriminalinės ir policinės: „Kadangi jie [„valstiečiai“ – LRT.lt] nenori gyventi kriminalinėje valstybėje, tai belieka kurti policinę. Kita vertus, visų sričių hiperkontroliavimas jau tapo „valstiečių“ veiklos skiriamuoju ženklu. Be to, peršasi mintis, kad ta nuolatos Seime veikianti ir kažkokius kriminalus tirianti komisija gali būti tik priedanga arba bandymas nukreipti dėmesį nuo pačių „valstiečių“ problemų ir nesugebėjimo spręsti šaliai svarbias problemas.“

Dėl komisijos atsiradimo tektų taisyti įstatymus

„Rimta! Matyt, tokie planai susiję su nacionaliniu saugumu“, – šyptelėjo Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas liberalas Vitalijus Gailius.

Jis pastebėjo, kad, jeigu vis dėlto „valstiečiai“ neatsisakytų planų sukurti nuolatos Seime veikiančią tyrimų komisiją, prireiktų taisyti įstatymus, nes šiuo metu pagal juos numatyta, kad Seime, esant tam tikroms situacijoms, gali būti sudarytos tik laikinosios specialiosios komisijos.

„Dabar laikinosios komisijos sudaromos Seimo nutarimu, parengiant jų klausimyną ir [nustatant] veiklos terminą. Jeigu būtų nutarta įsteigti nuolat veikiančią tyrimų komisiją, reikėtų arba Seimo statutą taisyti, arba sukurti naują įstatymą, reglamentuojantį jos veiklą“, – paaiškino V. Gailius.