Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius juokaudamas pareiškė, kad jam susidarė įspūdis, kad Seimo narys Petras Gražulis siūlosi jam „į partnerystę, nes visą dieną kalba tik apie jį“.

„Gerbiamas A. Kubiliau, tikrai partnerystės įstatymo nereikia, tu jį labai palaikai. Tai gal tau reikalinga su manimi partnerystė? Bet aš su jumis į partnerystę niekada neisiu: nei į politinę, nei į bet kokią kitą“, – replikavo P. Gražulis.

Seime svarstant galimus partnerystės modelius, P. Gražulis piktinosi: „Gal ir grupinius santykius įteisinsime?“.

A. Kubilius mano, kad reikėtų ieškoti būdo, kaip padėti žmonėms, kurie vengia santuokos sakramento, teisiškai sutvarkyti savo santykius.

„Tikrai galvoju, kad tam nereikia suteikti šeimos statuso“, – teigė A. Kubilius.

Liberalas Simonas Gentvilas kvietė pritarti partnerystės reglamentavimui, nes tai leistų tūkstančiams žmonių apginti savo teises.

„Partnerystei atėjo laikas. Lietuva yra viena iš kelių ES valstybių, kurioje nėra šio instituto. (...) Mes kalbame apie dviejų vienas kitą mylinčių žmonių santykių įteisinimą ir visų lygybę prieš įstatymą“, –sakė liberalė Aušrinė Armonaitė.

Neprimesti savo liberalios pasaulėžiūros kitiems ragino konservatorius Rimantas Jonas Dagys, nes „šeima – tarpusavio įsipareigojimas su tikslu pratęsti giminę, sulaukti vaikų, juos globoti“.

Jo teigimu, alternatyvus Civilinio kodekso pataisų projektas gali padėti sutvarkyti ūkinius klausimus.

Ketvirtadienį Seimas atmetė Liberalų sąjūdžio frakcijos inicijuotas Civilinio kodekso pataisas, kurias priėmus būtų įteisinta nesusituokusių porų partnerystė Lietuvoje, partnerystę galėtų registruoti ne tik vyrai ir moterys, bet ir tos pačios lyties asmenys.

Už tokias Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pateiktas kodekso pataisas ketvirtadienį balsavo 29 Seimo nariai, prieš buvo 59, susilaikė 20 parlamentarų. 64 balsais nutarta projektą atmesti, už jo tobulinimą pasisakė 43 Seimo nariai.

Įstatymo projektu siūloma suteikti teisinę apsaugą partneriams sureguliuojant jų turtinius ir asmeninius tarpusavio santykius, taip pat partnerių turtinius santykius su kitais asmenimis. Pagal atmestą projektą, partneryste būtų laikomas tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų bendras gyvenimas.