G. Zapasnikas, kuris Lietuvos pareigūnų duomenimis yra gimęs 1968 m., tačiau separatistų dokumentuose nurodoma 1969 m. data, buvo ieškomas Lietuvoje.

Jam mūsų šalyje iškeltos dvi baudžiamosios bylos. Vienas ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl šaudmenų ir ginklų laikymo, kitas – dėl dalyvavimo ginkluotų teroristinių grupių veikloje.

Tiriant ginklų bylą, G. Zapasnikas pabėgo iš Lietuvos. 2015 m. policija paskelbė jo paiešką, o vėliau paaiškėjo, kad bėglys (anksčiau teistas už kontrabandą) nukeliavo į Rusiją, o iš ten – į okupuotą Rytų Ukrainos dalį, Donbasą. Ten susidėjo su separatistais ir nuo 2015-ųjų kovo 7 d. kariavo.

Separatistų informacinei agentūrai pernai duotame interviu G. Zapasnikas nutylėjo, kad iš Lietuvos pabėgo, nes už kriminalinį nusikaltimą jam grėsė kalėjimas. Jis teigė prisižiūrėjęs Rusijos televizijos ir nusprendęs „padėti broliams slavams“.

Viename iš Eišiškių seniūnijos kaimų gyvenęs G. Zapasnikas teigė po karo liksiantis Donbase, nes su Lietuva jo niekas nesieja – tėvai mirę, šeimos neturi. Tai DELFI patvirtino ir Šalčininkų rajono savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Regina Sokolovič. Savivaldybės duomenimis, artimiausi G. Zapasniko giminaičiai – pusbroliai.

„Nenoriu NATO, nenoriu Europos. Aš gimiau Sovietų Sąjungoje. Po karo liksiu čia. Ten NATO, man ten negalima“, – yra sakęs teroristas.

Dėl karo jis kaltino JAV, esą amerikiečiai padarė taip, kad „broliai kariautų prieš brolius“. Paklaustas, kokia Baltijos šalių gyventojų nuomonė apie šį karą, G. Zapasnikas tuomet rėžė: „Didžioji dalis Baltijos šalių gyventojų remia Donecką.“

„Bet tų valstybių politikai – JAV palankūs lėlininkai. Tik Rolandas Paksas norėjo bendrauti su Rusija, bet jį iškart nuėmė ir pastatė proamerikietiškus“, – simpatijų nušalintajam prezidentui neslėpė separatistų pusėje kovojęs G. Zapasnikas.

Birželio pradžioje socialiniame tinkle, paskyroje „Krovinys-200 iš Ukrainos į Rusiją“, atsirado lakoniškas įrašas: „Krovinys-200 į Lietuvą Grigorijus Zapasnikas, šaukinys „Litva“ („Lietuva“ – red.).

Rašoma, kad G. Zapasnikas mirė šių metų gegužės 26 d.

„Krovinys-200“ – taip Rusijos kariuomenėje žymimas transportas, kuriuo gabenami nukauti rusų kareiviai.

Tačiau, atrodo, G. Zapasniko lavonas liko Ukrainoje arba buvo pervežtas į Rusiją, nes į Lietuvą jis neatgabentas. Bent jau Šalčininkų rajono savivaldybė tokių duomenų neturi.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė DELFI patvirtino, kad prokurorai žino apie šio įtariamojo žūtį Ukrainoje. Tačiau jokių oficialių duomenų apie jo mirtį nėra, todėl jam iškeltos bylos nenutrauktos.

Kol nėra oficialaus mirties patvirtinimo (mažai tikėtina, kad jis kada nors atsiras), neatmestinos jokios versijos.

Pasak VSD pareigūnų, neatmestina, kad G. Zapasniko mirtis tėra inscenizacija, slapstantis nuo teisėsaugos.