Kaip DELFI informavo sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, sveikatos apsaugos ministras A. Veryga daugelį metų dirbo priklausomybės ligų srityje ir yra vertinamas ekspertas alkoholio, tabako vartojimo ir kitais klausimais. „Tad natūralu, kad šiomis temomis jam yra tekę ne kartą pasisakyti bei diskutuoti ir su kitų autoritetingų institucijų ekspertais“, – nurodė ji.

Patarėja perdavė ministro A. Verygos atsakymą, kad „anksčiau jam yra tekę PSO teikti savo kaip eksperto nuomonę, kiek Lietuvoje galėtų būti suvartojama neapskaityto alkoholio kiekvienoje gėrimų grupėje“. „Taip pat buvo prašoma nurodyti nuorodas ir šaltinius, kuriuose būtų nurodoma, ar toks neapskaitytas alkoholis buvo vertintas šalies mastu“, – sakė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Sveikatos apsaugos ministerija nepateikė informacijos, kuriais konkrečiai metais ministras dalijosi savo ekspertinėmis žiniomis su PSO.

Tuo metu partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis dėl „galimai melagingų duomenų teikimo apie nelegalaus alkoholio vartojimą Lietuvoje“ jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Pasak jo, tokią informaciją A. Veryga PSO teikė prieš tapdamas ministru.

Gegužės viduryje Lietuvoje viešėjęs PSO Europos regiono biuro Lėtinių neinfekcinių ligų ir sveikatos stiprinimo viso gyvenimo laikotarpiu departamento direktorius Gaudenas Galea pranešė, kad lietuviai – daugiausia alkoholio pasaulyje suvartojanti tauta. Jis rėmėsi PSO duomenimis, rodančiais, kad 2016 m. vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas išgerdavo 16 litrų absoliutaus (100%) alkoholio.

Praėjusių metų lapkritį PSO skelbė dar didesnius absoliutaus alkoholio suvartojimo Lietuvoje skaičius. Šios organizacijos ataskaitoje teigta, kad 2015 m. Lietuvoje vienam gyventojui teko 17,8 per metus absoliutaus alkoholio.

Tuo metu Lietuvos statistikos departamentas, remdamasis išankstiniais duomenimis, gegužės pabaigoje paskelbė, kad 2016 metais vienam 15 metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 13,2 litro suvartoto absoliutaus (100 proc.) alkoholio (0,8 litro mažiau nei 2015 metais). Tai reiškia, kad alkoholio suvartojimo skaičiai nuosekliai mažėja.

Dar praėjusiais metais, PSO paskelbus gąsdinančią informaciją apie alkoholio suvartojimo mastus Lietuvoje, į DELFI redakciją kreipėsi „Legalaus verslo aljanso“ atstovai, teigę, kad PSO duomenys prasilenkia su realybe. „PSO paskelbti duomenys prieštarauja oficialiai šalies statistikai ir elementariai logikai – suvartojimas negali išaugti, jei visi duomenys rodo priešingą tendenciją. Tai pagrįstai verčia abejoti, ar PSO skelbiami duomenys yra patikimi“, – sakė Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis.

Kaip rodo viešai prieinama PSO statistika, šios organizacijos anksčiau skelbti duomenys apie alkoholio suvartojimą Lietuvoje faktiškai sutapdavo su Lietuvos statistikos departamento informacija. Skaičiai drastiškai augti pradėjo tik 2012 metais. Jei 2011 m. PSO skelbė, kad Lietuvoje suvartojama 12,66 litro grynojo alkoholio, tai 2012 m. šis skaičius šoktelėjo iki 15,14 litro ir toliau tik augo.
Remigijus Žemaitaitis

Viešai išplatintame pareiškime partijos "Tvarka ir teisingumas" lyderis R. Žemaitaitis tvirtina, kad Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 235 straipsnio 1 dalyje yra numatyta, kad tas, kas pateikė melagingus parodymus būdamas ekspertu ar specialistu, pateikė melagingą išvadą ar paaiškinimą yra baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

„Gyvename teisinėje valstybėje. Tokios bausmės yra numatytos BK. Tik teismas gali nuspręsti, ar buvo padarytas nusikaltimas ir kokios bausmės vertas nusikaltimą padaręs asmuo: viešųjų darbų ar laisvės atėmimo“, – sakė R. Žemaitaitis.

Jis stebėjosi, kodėl sveikatos apsaugos ministro A. Verygos į Lietuvą pakviestas PSO atstovas G. Galea ir Lietuvos statistikos departamentas teikė skirtingus duomenis apie alkoholio vartojimo situaciją.

"PSO atstovas pristatė pagrindinius, su alkoholio vartojimu susijusius, statistinius duomenis, kurie Lietuvoje ypatingai prasti. Pasak dr. G. Galea, šiuo metu Lietuva pirmauja ne tik Europoje, bet ir pasaulyje pagal suvartojamo alkoholio kiekį. Be to, šalis patenka į dešimtuką tų šalių, kur daugiausia kepenų cirozės atvejų ir į ketvertuką tokių šalių, kuriose daugiausia su alkoholio vartojimu susijusių vėžio atvejų. Kol alkoholio vartojimas kitose pasaulio šalyse mažėja, Lietuvoje, anot jo, vartojimas išlieka stabilus ir net auga. Tačiau 2017 m. gegužės 30 d. Lietuvos statistikos departamentas paskelbė visai kitus duomenis", - svarstė parlamentaras.

Jis teigė besitikintis, kad Generalinė prokuratūra "tinkamai įvertins pono A. Verygos nuopelnus".

"Tačiau kas įvertins, kokią žalą Lietuvos reputacijai padaro tokie „ekspertų“ veiksmai. Kas atsakys už Lietuvos vardo juodinimą ir lietuvių, kaip neva didžiausių pasaulio girtuoklių, šmeižimą?“, – piktinosi R. Žemaitaitis.