„Manau, kad tai svarbu dviem aspektais: jis pasisako aiškiai už NATO 5-ąjį straipsnį ir kad tą pasakęs jis važiuoja į Lenkiją, kuri yra viena iš pagrindinių sąjungininkių (...) ir yra viena iš tų šalių, kuri labiausiai pasisako prieš Rusiją“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas.

Jis sako, kad D. Trumpo pasirinkimas vykti į Lenkiją liepos pradžioje, prieš „Didžiojo dvidešimtuko“ (G-20) viršūnių sutikimą Vokietijoje, gali būti sąlygotas ir vidaus politikos, siekiant sumažinti įtampą parodant, kad prezidentas palaiko rytų europiečius santykiuose su Rusija. Politologas taip pat sako, kad kritikus turėtų nuraminti ir D. Trumpo penktadienį pirmąkart išsakytas pareiškimas, kad jis remia 5-ąjį NATO straipsnį, numatantį kolektyvinę gynybą,

„Galima sakyti, kad tai yra „pafrontės“ šalis, ir kad D. Trumpas į ją važiuoja prieš vykdamas kitur, yra ženklas, kad Amerika stebi NATO rytus ir kad yra įsipareigojusi tą ginti, – sako politologas. – Jis vyksta į vieną iš keturių šalių, į kurias NATO yra pasiuntęs savo karius. Jei jis lankys vieną iš tų keturių šalių – Lenkija yra natūraliausias pasirinkimas – Lietuva tai galėtų laikyti beveik kaip apsilankymą Lietuvoje, taip pat galėtų manyti ir latviai, ir estai“, – pabrėžė tarptautinių santykių ekspertas.

K. Girnius taip pat svarsto, kad vizitą gali kiek aptemdyti Europos Komisijos priekaištai Lenkijai, ypač dėl jos nevykdomų įsipareigojimų bendrijai priimti pabėgėlius.

D. Trumpas penktadienį pareiškė, kad jo šalis lieka ištikima NATO kolektyvinės gynybos įsipareigojimams, nors šito neminėjo praeitą mėnesį Briuselyje pasakytoje kalboje.

„Įsipareigoju, kad Jungtinės Valstijos (laikysis) 5-ojo straipsnio. Aišku, esame tam, kad gintume“, – žurnalistams teigė JAV vadovas.

Baltieji rūmai taip pat pranešė, kad vizitas į Lenkiją „dar kartą patvirtins Amerikos tvirtą įsipareigojimą vienai iš mūsų artimiausių sąjungininkių Europoje ir pabrėš, kad NATO kolektyvinės gynybos stiprinimas yra (JAV prezidento) administracijos prioritetas“.

D. Trumpas per kelionę po Europą liepą ketina susitikti su V. Putinu

D. Trumpas liepą planuojamos kelionės po Europą metu ketina susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi Amerikos prezidento administracijos atstovu.

Anot agentūros, „administracijos atstovas penktadienį pranešė žurnalistams, kad D. Trumpas tikisi susitikti su V. Putinu per liepą įvyksiančią kelionę po Europą, kurios metu apsilankys Hamburge ir dalyvaus „Didžiojo dvidešimtuko“ (G-20) viršūnių sutikime “.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas anksčiau sakė, kad Rusijos ir JAV vadovai galbūt susitiks Hamburge G-20 viršūnių susitikimo kuluaruose, bet tokiam susitikimui kol kas nėra rengiamasi.

„Taip, tikrai yra supratimas, kad V. Putino ir D. Trumpo susitikimas galėtų įvykti Hamburge. Susitikimui kol kas nėra rengiamasi, nevyksta joks pasirengimas, nėra jokio konkretumo dėl galimo tokio susitikimo,“ – sakė jis žurnalistams liepos 7 dieną.

„Jokios detalės dar nėra nustatytos,“ – pabrėžė Kremliaus atstovas.