Šiuo metu viešojoje erdvėje netrūksta informacijos apie PSD įsiskolinimus, susidariusius emigrantams. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos („Sodros“) atstovai akcentuoja, kad jei asmenys yra išvykę ir dirba vienoje iš Europos Sąjungos (ES) šalių ar Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje, Lichtenšteine bei ten yra drausti socialiniu draudimu, PSD įmokų Lietuvoje mokėti jiems nereikia.

Deklaruoti išvykimą – privalu

„Sodra“ primena, kad PSD yra draudžiami nuolatiniai Lietuvos gyventojai. Jokios ekonominės veiklos nevykdantys ir pajamų negaunantys bei valstybės lėšomis nedrausti asmenys PSD įmokas turi susimokėti savarankiškai. Būtent privalančiųjų įmokas mokėti savarankiškai kategorijai priskiriami ir į vieną iš ES šalių ar Norvegiją, Šveicariją, Lichtenšteiną išvykę ir to teisės aktuose nustatyta tvarka nedeklaravę asmenys.

Deklaruoti išvykimą – labai paprasta. Tą padaryti galima atvykus į seniūniją ar savivaldybę, kurioje asmuo yra deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje, arba užpildant deklaraciją Lietuvos diplomatinėje atstovybėje ar konsulinėse įstaigose užsienio valstybėse. Tačiau vien deklaravus išvykimo skola neišnyks. Nepateikus atitinkamų dokumentų, įrodančių draustumą kitoje šalyje, ji liks tol, kol bus apmokėta.

„Sodra“ primena, kad pažymas apie užsienyje mokamas sveikatos draudimo įmokas galima pateikti trimis būdais: tiesiogiai „Sodros“ skyriui, prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui arba elektroniniu paštu.

Draustumo atstatymas

Draustumas gali būti pratęstas tik tada, kai yra sumokama skola už visą praėjusį laikotarpį bei einamojo mėnesio PSD įmoka arba pateikiamos pažymos, įrodančios, kad visą tą laiką buvo legaliai dirbta vienoje iš ES šalių ar Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir ten mokėti mokesčiai.

Savarankiškai PSD įmokas privalo mokėti ir tie, kurie laimės ieškoti išvyko ne į ES šalis ar Norvegiją, Šveicariją, Islandiją, Lichtenšteiną, tačiau nedeklaravo savo išvykimo. Tokiu atveju susidariusią skolą panaikinti galima tik sumokant visą skolos sumą bei einamojo mėnesio PSD įmoką.

„Sodros“ specialistai primena, kad savarankiškai PSD įmokas mokantys asmenys iki paskutinės mėnesio dienos į „Sodros“ surenkamąsias sąskaitas turi pervesti 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (t.y. 380 Eur) sudarančią įmoką. Šiuo metu ji siekia 34,2 Eur.

Bendra PSD įmokų skola sudaro daugiau nei 83,6 mln. Eur, o žmonių, įsiskolinimą sukaupusių už visą laikotarpį, yra daugiau nei trečdalis visų skolininkų – beveik 92 tūkst.

Esant įsiskolinimui ir nepateikiant reikiamų dokumentų, žmogus gydymo įstaigai už suteiktas paslaugas turėtų sumokėti tokią pat sumą, kurią sumokėtų teritorinės ligonių kasos (TLK), jei žmogus būtų draustas PSD. Tokiu atveju už kojos lūžio gydymą tektų pakloti nuo 300 iki 1300 Eur, o sudėtingesnių ligų gydymas ar operacijos gali siekti ir dešimtis tūkstančių eurų.