Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala BNS sako, kad preliminariais duomenimis konservatoriams užsitikrinus tik 314 iš 650 vietų Bendruomenių Rūmuose vietoje turėtų 330, tai galima vadinti premjerės Theresos May ir jos partijos pralaimėjimu.

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas Šarūnas Liekis neabejoja, kad konservatoriams buriant koaliciją greičiausiai švelnės politikų pozicija migracijos klausimais, o dėl to gali lengviau atsipūsti ir lietuvių emigrantai.

„Tai, jog pralaimėjo konservatoriai, kas yra akivaizdu - jie prarado dalį savo pozicijų, gali šiek tiek švelninti britų poziciją „Brexit“ atžvilgiu, nes, kaip žinome, toriai buvo to kietojo „Brexit“ šalininkai, nuolat akcentavę, kad būtina kovoti su dideliais emigracijos srautais. Iš esmės, viskas priklausys nuo būsimosios valdančiosios koalicijos, - teigė L. Kojala.

„Kalbant apie „Brexit“, jau dabar galime prognozuoti, kad proceso tai nepalengvins, nes Didžiojoje Britanijoje bus labai daug neaiškumo dėl vidaus politinės situacijos, gerokai daugiau, nei prieš rinkimus, kai turėjome pakankamai aiškią konservatorių daugumą, pakankamai stabilų parlamentą“, - pridūrė jis.

Priešlaikiniuose rinkimuose neužsitikrinę daugumos, konservatoriai bus priversti formuoti koaliciją, o tai, anot ekspertų, gali sušvelninti pozicijas dėl išstojimo. L. Kojala neatmetė ir tikimybės, jog mažesnės partijos galėtų suburti kairiąją koaliciją apeinant konservatorius, tuomet „Brexit“, anot jo, būtų dar švelnesnis. Politologas svarsto, kad rinkimų rezultatai gali pastūmėti į priekį ir dabartinį derybų grafiką, nes derybos turėjo prasidėti po rinkimų.

„Dabar tikrai nelengva įsivaizduoti, kaip bus galima suburti efektyviai veikiančią koaliciją, Vyriausybę“, - sakė L. Kojala.

Anot jo, žinant, kad derybų dėl „Brexit“ laikotarpis trumpas ir jį galima pratęsti tik atskirais susitarimais, kyla daug klausimų, kada realiai procesas prasidės, taip pat kyla neaiškumų dėl Didžiosios Britanijos pozicijos konkrečiais klausimais derybose.

Š.Liekis atkreipė dėmesį, kad Th. May rinkiminė agitacija vyko „gąsdinant elektoratą terorizmo grėsme, atvykėliais“ ir priminė JAV prezidento Donaldo Trumpo retoriką - absoliuti konservatorių pergalė, jo nuomone, būtų sustiprinusi bendras skepticizmo nuotaikas Europoje dėl Europos Sąjungos gilesnės integracijos, migracijos klausimais.

„Konservatoriai patys iniciavo priešlaikinius rinkimus. Tai, šiuo atveju, reiškia jų pralaimėjimą, nes jie gavo mažiau, nei turėjo. Kalbant apie Lietuvos piliečius, kurie gyvena Didžiojoje Britanijoje, jie galėtų lengviau atsipūsti. Nes kuriant koaliciją, su kuo ji bebūtų, reikės subalansuotesnio požiūrio į patį faktą, kad imigrantai yra Britanijoje, galų gale į tai, ką daryti su socialine, tolimesne migracijos politika. Jei konservatoriai būtų gavę stiprų mandatą, jie būtų pradėję „siautėti“, - teigė politologas.

„Akivaizdu, kad tai iššauks nuosaikesnę poziciją, galų gale, neaišku, kaip „Brexit“ procesas vyks, nes negavus mandato, kokio tikėjosi, derybos bus kur kas sudėtingesnės turint omenyje, kad tą patį „Brexit“ kvestionuoja nuo škotų nacionalistų iki tų pačių leiboristų, liberaldemokratų. Aiškaus pasitikėjimo mandato, kaip ir paties „Brexit“ atveju, nėra“, - sakė jis.