„Charkovas yra ypatingai simbolinė vieta - tai vos už 40 kilometrų. Tai miestas, kuris žino, kas yra laisvė ir kaip ją ginti. Nes 2014 metais čia prorusiški separatistai buvo net užėmę vietos administraciją ir siekė visiškai užimti regioną ir destabilizuoti padėtį. Būtent Charkovo žmonės visi vieningai apgynė savo miestą, kovojo už jį, išėjo į gatves - ne tik Nacionalinė gvardija, bet piliečiai ir net futbolo sirgaliai. Iš tiesų, Charkovas tapo simbolinis kovos už laisvę pasienio bastionas, Ukrainos žmonių stiprybės miestas“, - Penktadienį transliuotame Lietuvos radijo interviu sakė prezidentė.

Charkove D. Grybauskaitė susitiks su P. Porošenka - šalies vadovė tikisi aptarti saugumo padėtį, Minsko susitarimo įgyvendinimą, Europos Sąjungos ir Ukrainos Asociacijos susitarimo įsigaliojimą. Taip pat valstybių vadovai kalbės apie kovą su korupcija, generalinės prokuratūros, teismų ir valstybės sektoriaus pertvarkas, skaidrios verslo aplinkos užtikrinimą.

Prezidentai susitiks su Lietuvoje gydytais ukrainiečių kariais. Kasmet nuo 2014-ųjų Lietuvoje yra gydoma apie 50 kare sužeistų Ukrainos karių.

Vienas vizito tikslų - paminėti nuo birželio 11 dienos įsigaliosiantį bevizį režimą, jis leis ukrainiečiams su biometriniais pasais iki 90 dienų per metus lankytis Šengeno erdvėje turizmo, verslo ar artimųjų aplankymo tikslais.

„Džiaugiamės kartu su ukrainiečiais, nes sekmadienį visi šios šalies piliečiai galės vykti į ES be vizų. Tai yra puiki proga ir pasidžiaugti, ir palaikyti ukrainiečius, ir paskatinti nenuleisti rankų, oi toliau eiti pirmyn, nes tikslas yra Europa, integracija, nauja gyvenimo kokybė ir nauja šalis“, - teigė D. Grybauskaitė

D. Grybauskaitė priminė, jog Lietuva nuo Maidano kovų palaiko Ukrainą ir jos siekį tapti europietiška valstybe. Ji informavo pateikusi Seimui dekretą dėl 60 instruktorių karinės misijos Ukrainoje, taip pat pabrėžė, jog Lietuvos kariai nuolat dalyvauja bendrose karinėse pratybose.

„Manau, kad mūsų palyginti mažos šalies pagalba turi daug didesnę simbolinę reikšmę Ukrainos žmonėms, nes jie žino, kad mes juos suprantame ir esame su jais sunkią valandą“, - teigė ji.

Penktadienio vakarą prezidentė duos startą Lietuvos dienoms Charkove. Tai - tradicinis Lietuvos Lietuvos ambasados Kijeve organizuojamas renginys, kasmet vykstantis vis kitame Ukrainos mieste.

Charkovas yra antras pagal dydį Ukrainos miestas, esantis 40 kilometrų nuo Rusijos sienos.

Rusija 2014 metais aneksavo Krymo pusiasalį, kai buvo nuverstas Maskvos palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius. Po kelių mėnesių Rusijos remiami separatistai užėmė dalį Luhansko ir Donecko provincijų.