„Inspektorių grupė įvertino informaciją, kurią pateikė Baltarusijos pusė, ir priėjo išvados, kad renkantis Astravo AE statybų vietą ir projektuojant jėgainę buvo tinkamai išanalizuoti visi saugos aspektai, įskaitant ir išorinį poveikį. Be to, inspektorių grupė padarė išvadą, kad imtasi tinkamų priemonių užtikrinti jėgaines saugą kalbant apie išorinį poveikį, pasimokius iš Fukušimos AE avarijos Japonijoje“, – nurodoma trečiadienį paskelbtose išvadose.

Jose teigiama, kad išorinio poveikio analizė atlikta, laikantis nustatytų kriterijų, į aikštelės parametrus atsižvelgta projektuojant jėgainę.

Be to, preliminarioje ataskaitoje dėl jėgainės saugos numatytos tinkamos poveikio jėgainei stebėsenos programos.

SEED misija, dirbusi šių metų sausį, pateikė ir tam tikrų rekomendacijų.

Anksčiau „Tatenos“ branduolinio saugumo departamento direktorius Grzegorzas Rzentowskis sakė, kad pasiūlymai susiję su jėgainės eksploatacijos licencijavimu.

Astravo AE Rusijos korporacija „Rosatom“ stato 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos Vyriausybė teigia, kad darbai vyksta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų. Minskas šiuos priekaištus atmeta.

Lietuva reikalauja, kad Baltarusija padarytų visus būtinus seismologinius, geologinius, hidrologinius AE aikštelės tyrimus, atliktų aikštelės parinkimo procedūras pagal numatytus standartus, taip pat prašė visos apimties „Tatenos“ SEED misijos ir streso testų pagal Europos Sąjungos metodologiją.