„Mes gedime bičiulio, politinių kovų bendražygio, drauge su visais, kurie jį pažinojo, kurie su juo dalyvavo politikoje, kurie už jį balsavo, jį rinko, kurie pasitikėjo juo. Rokas buvo ir šaunus draugas, kuris nešykštėdavo patarimų, pagalbos politinėje kasdienybėje“, – BNS antradienį sakė TS-LKD vadovas Gabrielius Landsbergis.

„Jis buvo ir gabus politikas, kuris iš tikrųjų rimtai ėmėsi temų, kurios jam iš pradžių buvo naujos. Bet jis įsigilinęs įrodė, kad puikiai su jomis gali tvarkytis- tai ir energetiniai, socialiniai klausimai. Jis buvo tvirta atrama mums politikai“, – pridūrė konservatorių lyderis.

„Galiu išreikšti tik gražiausius žodžius, didelį liūdesį ir apgailestavimą. Sunku patikėti, nepaisant to, kad liga buvo, – BNS sakė R. Žilinsko partijos kolegė Radvilė Morkūnaitė. – Tiesą pasakius, dabar kaip tik žiūrėjau nuotraukas, reikia atsirinkti vienam dalykui. Kaip tik iš po vizito po Zarasus, Visaginą praėjusios vasaros. Pagalvojau, tada atėjo žinia, kad jau jo nebėra. Sunku tai suprasti, kai atrodo, kad tik kalbėjai, juokavai, Seime greta sėdėjai“.

Parlamentarė pažymėjo, kad R. Žilinsko įžvalgos ir pasisakymai sukurdavo „įdomesnį rakursą“ žvelgiant į įvairias problemas.

„Tai jam, matyt, davė ir profesiniai gebėjimai, ir prigimtinės savybės, žmogaus teisių srityje buvo ypatingai ryškus jo profilis“, – prisiminė ji.

R. Morkūnaitė sakė reiškianti didelę užuojautą Šeimai.

„Labai liūdna žinia ir Roką Žilinską pamenam kaip stiprų politiką, atėjusį į politiką daug kam netikėtai 2008 metais su Arūnu Valinsku, bet išlikusiu iš tos grupės politikoje vienu iš nedaugelio“, – BNS sakė buvęs konservatorių vadovas ekspremjeras Andrius Kubilius.

Jis sako prisimenantis aktyvią R. Žilinsko poziciją tiek Visagino atominės elektrinės reikaluose, tiek sprendžiant įvairias socialines problemas – alkoholizmo, ar narkomanijos.

„Jis turėjo gyvenimišką labai aiškią poziciją ir ją tvirtai ir atvirai gindavo. Tokia netektis yra labai liūdna ir ypač kad ir jo ta liga užklupo netikėtai, nes nematėm jokių požymių, kad jis būtų silpęs ar apsirgęs. Iš pradžių atrodė, kad čia tik virusas trumpalaikis, bet štai kuo viskas baigėsi“, – pridūrė jis.

„Visos frakcijos vardu reiškiame nuoširdžią užuojautą Seimo nario Roko Žilinsko šeimai, artimiesiems, bendražygiams, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos kolegoms ir visiems jį pažinojusiems.

Netikėtai ligai pasiglemžus jauno vyro gyvybę, Rokas mums visada išliks šviesios atminties profesionalu, žurnalistu, kolega“, - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos frakcijos Seime vardu užuojautą dėl R. Žilinsko mirties išsakė Seimo narys, LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Šeimai tai yra didelė tragedija - pirmiausia, užuojauta šeimai, artimiesiems, tiems, kas dirbo drauge. Kalbant apie patį žmogų, pirmas įspūdis - visada kultūringas, visada pasitempęs, visada aiškiai kalbantis, geras oratorius, sakyčiau, žodžio meistras, nuoseklus ir drąsus“, - BNS sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranskietis.

Jis itin vertino R. Žilinsko atvirumą tiek kalbant apie homoseksualią orientaciją, tiek apie nueitą kelią gydantis nuo alkoholizmo.

„Žinote jo išpažintis visuomenei - ir vieną, ir kitą, už tą turime jį gerbti, kad žmogus buvo kaip pavyzdys ir turbūt pirmasis pavyzdys politikoje, išpasakojęs savo tiesas viešai. Nežiūrint į tai, kad jis buvo opozicijoje, jis visada buvo darnaus darbo atstovas“, - pridūrė parlamento vadovas.

Viešai išplatintoje užuojautoje jis pabrėžė, jog R. Žilinskas bus prisimenamas ir kaip neįprastai gabus, savo darbui atsidavęs žurnalistas, ir kaip aktyvus, viskuo besidomėjęs parlamentaras, kurio „visi svarbiausi darbai dar laukė priešaky“.

Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio teigimu, R. Žilinskas buvo tvirta ir kartu nuoširdi asmenybė.

„Išėjo žmogus, savo profesine bei asmenine veikla kūręs ryškios ir drąsios asmenybės paveikslą. Visad prisiminsime Roką kaip atvirą, nuoširdų, intelektualų ir žmogiškąsias vertybes uoliai puoselėjusį visuomenės narį bei kolegą. Kaip žmogų, kuris sugebėdavo atsitiesti ir nepalūžti net pačiose sunkiausiose gyvenimo situacijose“, - sako premjeras. Jo komentarą BNS antradienį perdavė atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Visiems, išgyvenantiems R. Žilinsko netektį, premjeras linki rasti savyje stiprybės bei palaikyti vieniems kitus.

„Visi kartu šįvakar gedime drąsaus Žmogaus. Tai didelė netektis mums visiems. Rokas buvo nuoširdus, patikimas, atviras kolega, ir, visų pirma - labai drąsus politikas. Padorumas ir patikimumas - savybės, su kuriomis politikoje nedažnai susitiksi, o Rokas buvo ir padorus, ir patikimas. Liberalų frakcijos Seime vardu norime pareikšti nuoširdžią užuojautą Roko šeimai, draugams, bendrapartiečiams“, – DELFI sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Vitalijus Gailius.