Seimo narys socialdemokratas Antanas Vinkus, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai atstovaujanti Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo parlamentaro konservatoriaus Antano Matulo parengtą Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, kurias priėmus būtų uždrausta rūkyti daugiabučių namų balkonuose.

„Seimui nepritarus siūlymui uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, sulaukiame vis daugiau kritikos ir skundų, kad dėl neatsakingo kaimynų elgesio žmonės neturi galimybės apsaugoti savęs ir savo vaikų nuo pasyvaus rūkymo keliamų pavojų sveikatai. Tabako dūmai dėl savo fizinių savybių dažnai ir dideliais kiekiais patenka į kaimynų butus - kaimynai arba verčiami pasyviai rūkyti savo namuose, arba negali vėdinti kambarių, naudotis savo balkonais, jiems sukeliami ne tik nepatogumai, bet ir žalojama jų sveikata“, - sako projektą teikiantys Seimo nariai Antanas Vinkus, Rima Baškienė ir Agnė Širinskienė.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama rūkyti (vartoti tabako gaminius) bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru.

Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatyme nurodyta, kad pastato bendrojo naudojimo objektai yra bendrosios pastato konstrukcijos - išorinės (fasado) konstrukcijos (balkonų, lodžijų ir terasų laikančiosios konstrukcijos, aptvarai, stogeliai, išorės durys, išoriniai laiptai) ir pastato bendrojo naudojimo patalpos (pastato laiptinės, holai, koridoriai, galerijos, palėpės, sandėliai, rūsiai, pusrūsiai ir kitos patalpos, bendrojo naudojimo balkonai, lodžijos, terasos, jeigu jie nuosavybės teise nepriklauso atskiriems savininkams).

„Remiantis šiuo įstatymu, balkonai jau priskirti prie bendro naudojimo patalpų, o juose rūkyti turi būti draudžiama, kaip ir laiptinėse“, - sako projekto autoriai.

Kadangi bendro naudojimo patalpas kiekvienas supranta ir interpretuoja savaip, jie siūlo įstatyme įvardinti balkonus kaip vietą, kur draudžiama rūkyti.

Parlamentarų duomenimis, Lietuvoje rūkymo sukeltos ligos kasmet pasiglemžia apie 7000 gyvybių.

Kaip ELTA jau skelbė, pernai gruodžio 13 d. į valdžią atėjusi naujoji Vyriausybė deklaravo siekį sugrįžti prie draudimo rūkyti daugiabučių balkonuose.

Tuomet dar paskirtasis Premjeras Saulius Skvernelis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad pasyvus rūkymas daro didžiulę žalą mūsų sveikatai, todėl reikia spręsti šį klausimą.

„Kas nori, gali nuodytis, bet neturi šitas pomėgis nuodyti kitų“, - žurnalistams pernai yra sakęs S. Skvernelis.

„Žmogus neturėtų būti verčiamas pasyviai rūkyti, balkonai yra viena iš tokių vietų“, - sakė A. Veryga.

Pernai rugsėjo 20 d. praėjusios kadencijos Seimas atmetė konservatoriaus Antano Matulo siūlymą uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose.

Už tai numatančias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas tuomet balsavo 37 Seimo nariai, prieš buvo 22, susilaikė 25.