„Gavome pareigūnų pranešimą, kad tarnybos metu jiems buvo liepta nuvalyti įstaigos langus. Tai su keltuvais privažiavo, yra nuotraukos, kur pareigūnai valo langus. Buvo ir informacija, kad tuo metu buvo iškvietimas“, - žurnalistams antradienį sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Jo atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius BNS nurodė, kad tarnybinių patalpų langus valė Vilniaus miesto priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos 6-oji komanda.

Pasak K.Vaitkevičiaus, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dėl šio įvykio jau pradėjo tarnybinį patikrinimą.

Lietuvos ugniagesių profesinės sąjungos garbės pirmininkas Saulius Džiautas žurnalistams teigė, jog potencialiai tokius dalykus statutinėse tarnybose įteisina ugniagesio pareiginė instrukcija.

„Ugniagesio pareiginėje instrukcijoje yra parašyta iki šiol - vykdyti kitus ūkio darbus. Tai nenuostabu, kad langų plovimas, šlavimas, žolės ravėjimas netgi, žolės pjovimas yra tiesioginė to pareigūno funkcija“, - sakė S.Džiautas.

Jis teigė besitikintis, jog funkcija „vykdyti kitus ūkio darbus“ bus išbraukta iš ugniagesio pareiginės instrukcijos: „Ugniagesiai gali skirti savo gerbūviui šiek tiek laiko, kai nesimoko, nesitreniruoja ir nėra gaisre. Gali, tačiau savo noru“.

Vidaus reikalų ministras sakė socialiniuose tinkluose sulaukiantis skundų dėl pažeidimų statutinėse tarnybose.

„Aš esu viešas asmuo, turiu ir „Facebook“, ir „Messenger“. Man kartais parašo pareigūnai, kad yra viena ar kita bėda. (...) Tokių užuominų yra, bet konkrečių faktų kol kas nėra“, - teigė E.Misiūnas.

Nuo antradienio Vidaus reikalų ministerijoje pradėjo veikti pasitikėjimo telefonas +370 5 271 8788 ir elektroninis paštas pranesk@vrm.lt, kur pareigūnai gali pranešti apie galimus pažeidimus.

„Tikrai raginčiau pareigūnus drąsiai kreiptis ir pranešti apie nederamus vadovų veiksmus“, - sakė ministras.

Keitė vadovų automobilių padangas

Apie pasitikėjimo linijų veikimą ministerija paskelbė nustačius, jog buvusi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovybė ne mažiau kaip aštuonerius metus galėjo išnaudoti savo pavaldinius nemokamiems darbams atlikti.

Anot anoniminį skundą ištyrusios Vidaus reikalų ministerijos, ugniagesiai neatlygintinai keitė vadovų ir administracijos automobilių padangas, atlikdavo smulkius remonto darbus, o tarnybinės patalpos buvo naudojamos kaip nuosavi garažai – čia laikytos padangos su ant stelažų užrašytomis pavardėmis.

Dėl buvusio PAGD direktoriaus pavaduotojo Vygando Kurkulio ir Specialiosios priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (SPGV) viršininko Aloyzo Baradinsko ministras ketina kreiptis į teisėsaugą dėl galimo piktnaudžiavimo. Dar tarnybinio patikrinimo metu šie pareigūnai savo noru paliko tarnybą, išeitinių kompensacijų jie negavo, BNS nurodė K.Vaitkevičius.

„Griežčiausia tarnybinė nuobauda - atleidimas iš darbo, todėl ministras patenkino pareigūnų prašymus be socialinių garantijų palikti tarnybą. Prašymus atleisti juos iš tarnybos pareigūnai pateikė pradėjus vykdyti tarnybinį patikinimą, nepraėjus savaitei nuo jo pradžios“, - sakė ministro atstovas spaudai.

„(Tarnybinio patikrinimo metu) nustatyti faktai ir išvados bus prisegti prie jau nebedirbančių pareigūnų bylų. Jeigu jie bandytų darbintis valstybės tarnyboje, bet kas patikrinęs jų bylas galėtų pamatyti šiuos įrašus“, - pridūrė jis.

K.Vaitkevičius teigė, jog tyrėjai nepasiūlė skirti V.Kurkuliui ir A.Baradinskui tarnybinių nuobaudų, nes baigus patikrinimą pareigūnai jau nebedirbo.

Ministerija paprašė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išaiškinti, ar įstatymus pažeidė A.Baradinsko pavaduotojas Valdas Visockas, vykdęs viršininkų nurodymus ir įsakinėjęs ugniagesiams atlikti jiems nepriklausančius darbus.

Tarnybinis patikrinimas vyko ir jo atžvilgiu. Tyrėjai konstatavo, jog V.Visockas padarė šiurkštų tarnybinį nusižengimą.

Tačiau ministerija pasiūlyti tarnybinę nuobaudą jam ketina tik po etikos sargų išvadų. Ministras mano, jog pareigūnas neturėtų būti atleistas.

„Jis buvo Baradinsko pavaldinys. Kaip nurodoma (tyrimo medžiagoje), jis vykdė jo nurodymus ne savo valia ir kitaip negalėjo elgtis. Pati situacija jo atžvilgiu yra kitokia, todėl manau, kad priimti sprendimus jį atleisti iš tarnybos kol kas nėra pagrindo“, - teigė E.Misiūnas.

Jis tvirtino, jog apie pažeidimus greičiausiai žinojo visa ugniagesių vadovybė, tačiau nelaikė to neteisėtais veiksmais.

„Jie tarsi galvodavo, kad pareigūnai turi pakankamai laiko pakeisti tuos ratus ir tai vertindavo kaip normalų pareigūnų darbo laiko išnaudojimą“, - kalbėjo ministras.