Projektą praėjusią savaitę pristatęs vienas jo iniciatorių socialdemokratas Juozas Olekas tvirtino, kad šis siekis nesikerta su Vilniaus miesto savivaldybės planais vietoje Profsąjungų rūmų įrengti koncertų salę ir pradėti derybas su savininkais dėl pastato išpirkimo kainos.

„Mes einame koja kojon. Su grupe iniciatyvos pareiškėjų, mes buvome nuvykę pas ministrą pirmininką, ir premjeras mato galimybę čia kartu su Vilniaus miestu ir turbūt su Seimo parama, nes čia reikės ir finansinės paramos, tokį sprendimą įgyvendinti“, – sakė J.Olekas.

Pritarus po pateikimo, projektas toliau bus svarstomas Seimo komitetuose, o toliau grįš į Seimo salę priėmimui. Pasak J.Oleko, priėmus šį nutarimą Vyriausybė sudarytų darbo grupę, kuri galutinai suformuotų viziją dėl Tauto kalno sutvarkymo. Projektą teikia atstovai iš visų parlamentinių frakcijų: Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, parlamentarai J.Olekas, Paulius Saudargas, Arūnas Gelūnas, Remigijus Žemaitaitis, Rita Tamašunienė, Linas Balsys.

Nutarimo projektu siūloma Vyriausybei parengti juridines ir finansines prielaidas perimti pastatą V.Mykolaičio Putino gatvėje ir numatyti Pamėnkalnio teritoriją skirti Tautos namų – Nacionalinių kultūros rūmų statybai.

Seimo narių matymu, rūmuose turėtų būti M.K.Čiurlionio vardo salė simfoninei muzikai, J.Basanavičiaus salė visuomenės renginiams, Lietuvos naujųjų laikų visuomenės istorijos galerija – Atgimimo muziejus, Etnokultūrinis centras.

„Šiuo metu yra siūloma, kad tai būtų ir koncertinė salė, kurios iš tikrųjų reikia mūsų sostinei, galėų būti ir tam tikras istorijos, pavyzdžiui, Atgimimo laikų, įamžinimas, ir etnologinis įamžinimas, nes šie namai siejasi su dvidešimto amžiaus pradžia“, – pristatydamas Tautos namų viziją kalbėjo parlamentaras.

Vilniaus miesto savivaldybė, balandį pristačiusi Tauro kalno koncepciją, čia mato būsimą koncertų salę. Šiuo metu buvę Profsąjungų rūmai yra parduodami viešose varžytynėse, kuriose kreditoriai nustatė 11,53 mln. eurų pradinę pardavimo kainą.

Planai Profsąjungų rūmų vietoje įkurti Tautos namus Lietuvoje svarstomi jau beveik du dešimtmečius, tačiau projektas nepradėtas įgyventinti.

1911 metais ant Tauro kalno buvo nupirktas žemės sklypas Tautos namams pastatyti. Projekto iniciatorius J.Basanavičius važiavo į JAV rinkti lėšų statyboms. Tačiau ir tuomet Tautos namai Vilniuje nebuvo pastatyti. Dabartinis Vilniaus Profesinių sąjungų kultūros rūmų pastatas pastatytas sovietmečiu, 1964-aisiais.