Kad kol kas nėra žinių, jog tarp nukentėjusių būtų mūsų tautiečių, skelbia ir Užsienio reikalų ministerija (URM). Tačiau tokie įvykiai, sako Londone antrus metus gyvenantis ir dirbantis lietuvis Donatas Kielius, pasėja nemažai panikos.

Vakar vakare, kai buvo įvykdytas kruvinas teroristinis išpuolis, D. Kielius buvo visai šalia Londono Tilto. Anot vaikino, iš pradžių buvo labai sunku suprasti, kas vyksta.

„Tuo metu dirbau ir kaip tik važiavau pro tą miesto dalį, kur yra Londono tiltas. Pro tas vietas. Būtent tuo momentu, kai vyko visas veiksmas. Iš tikro iš pradžių nieko nesupratau. Žmonės bėga, rėkia, atrodė, kad kažkur sprogo bomba. Policijos ir greitosios mašinų nebuvo įmanoma suskaičiuoti“, – pamena lietuvis.

Pašnekovas dar prieš važiuodamas Londono tilto link, kur ir buvo įvykdyta pirmoji ataka, sako pastebėjęs mieste skraidantį sraigtasparnį ir iš to supratęs, jog kažkas vyksta.

„Prieš važiuodamas link Londono tilto pamačiau, kad kabo straigtasparnis. Tai jau buvo įtarimas, kad kažkas vyksta. O kai privažiavau ten, tai buvo visiškas chaosas – žmonės panikuoja, nesupranta, kas darosi, policija visur, kur tik įmanoma. Pareigūnai užtvėrė visas aplinkines gatves, stovėjo vidurį gatvės ir mojavo, kad sukit iš čia kuo greičiau ir greičiau važiuokit iš šitos vietos“, – pamena pašnekovas.

Anot jo, panikos apimti žmonės bėgo iš įvykio vietos nesidairydami ir nežiūrėdami po kojomis. Paklaustas, kur tuo metu važiavo, D. Kielius paaiškino, kad dirba įmonėje, nuomojančioje apartamentus, todėl turėjo nuvykti į vieną butą esantį šalia Londono tilto. „Papuoliau į patį sūkurį. Susišaudymo nemačiau, bet buvau toj vietoj“, – sako D. Kielius.

Anot jo, visos radijo stotys nutraukė savo planuotų programų transliavimą ir skelbė naujienas iš įvykio vietos, tačiau pirminė informacija buvo labai chaotiška.

„Aš tuo metu klausiau muzikos radiją, bet visi radijo kanalai nutraukė visas laidas ir pradėjo skelbti informaciją, kad evakuojami žmonės. Pirmas komentaras buvo taksisto, kuris matė užpuolikų autobusiuką, kuris pradėjo traiškyti žmones. Vėliau jis matė grupelę vyrų, vienas jų šlaistėsi su peiliu, o moteris gulėjo ant žemės, kiti rėkė, klykė“, – ką išgirdo per radiją pasakojo lietuvis.

Pats vairuojantis pašnekovas sako buvęs nukreiptas važiuoti visai kita linkme, o visas eismas, anot jo, vakar vakare buvo paralyžiuotas.

„Mane nukreipė visai į kitą pusę, nei važiavau. Važiuojant praleidinėjom greitąsias ir policijos automobilius. Vėliau sužinojom, kad išpuolis ir kitoj vietoj, prekybos centre. Realiai gatvėse buvo košmaras. Jeigu įprastai tą kelio dalį gali nuvažiuoti per 20 minučių, tai vakar buvo pusantros valandos“, – pasakoja pašnekovas ir priduria, kad „prie Londono tilto ir jo prieigų privažiuoti negalėjo niekas“.

Paklaustas, kokios nuotaikos tarp lietuvių emigrantų ir pačių britų, Donatas sako, jog žmonės išsigandę, o šiandien miestas atrodo lyg miręs.

„Žmonių šiandien praktiškai nėra. Po visų incidentų visi pradeda naudotis tik autobusais, dviračiais ir kitom transporto priemonėm, su kuriomis nereikia lįsti į jokį požemį. Po visų šitų dalykų žmonės labai aprimsta. Daugiausiai koncentruojasi namuose ir neina į gatves. Šiandien ryte iš viso buvo tuščia visur. Atrodo, kaip miręs miestas.“

Lietuvio teigimu, žmonės dar buvo neatsigavę po teroristinio išpuolio koncerte Mančesteryje, kuris pasėjo nesaugumo jausmą, todėl normalu, kad šis įvykis daug ką išmušė iš vėžių.

„Žmonės labai išsigandę, kai kurie apskritai nesupranta, kas vyksta. Ypatingai atvažiavę. Tiems, kurie atvykę ir nuomojasi kažkur netoli viešbučius, didelis šokas ir stresas. Žmonės kalba labai daug ir kalba apie, kas čia vyksta. Žmonės pradėjo bijoti. Visi labai pergyvena. Dar nuo išpuolio Mančesteryje žmonės labai išsigandę. Žmonės apie Mančesterį ir visos žinios kalba dar iki dabar. Ir čia pumpt Londonas. Vakar ir su keliais klientais kalbėjau – visi pasimetę, nežino, ką daryti, sakė – vengsim, neisim link Londono tilto iš viso. Sako, buvom prieš porą dienų. Tokios ir nuotaikos.

Kadangi aš tas masines vietas aplenkiu, tai nėra taip baisu. Aišku, tokiais atvejai niekada negali žinoti, gali papulti į tai bet kur. Neramu. Bet kad labai bijočiau išeiti į gatvę, tai taip nėra. Tik bėda, kad tie dalykai niekada nėra nuspėjami. Bet jie gali atsitikti bet kur. Nuo to niekas neapsaugotas. Mes visi kalbam apie tai, kodėl tai vyksta ir kokia tai yra nesąmonė. Ir iš tikro tai yra baisu, nes jau nebegali net į koncertą nueit. Tai čia yra baisu. Kad negali jau eiti į viešą renginį, nes gali bet kas įvykti. O vakar tiesiog gatvėje. Tie dalykai atsiranda iš nieko“, – sako masinių susibūrimo vietų vengti besistengiantis lietuvis.

Paskutinio surašymo duomenimis, kuris vyko 2011 metais, Londone gyveno beveik 40 tūkst. lietuvių.

Kaip rašoma URM pranešime spaudai, Užsienio reikalų ministerija nuolat palaiko ryšį su Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje. Šiuo metu neturima duomenų, kad per teroro ataką Londone būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Užsienyje esantys Lietuvos piliečiai dėl konsulinės pagalbos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje.

DELFI primena, kad vėlyvą šeštadienio vakarą mikroautobusas rėžėsi į Londono tiltu ėjusius pėsčiuosius. Vėliau iš autobuso išlipę peiliais ginkluoti trys vyrai pajudėjo Boro turgaus link.

Kaip skelbia vietinė žiniasklaida, po įvykio praėjus maždaug 8 minutėms incidento vietoje jau darbavosi policijos pajėgos, pareigūnai nušovė tris teroristus. Skelbiama, kad incidento metu žuvo 7 žmonės, 48 sužeisti, tarp jų ir policijos pareigūnas.