„Dalis partijos narių mus klampina į tarpusavio vaidus ir niekaip negali priimti jokio sprendimo. Šiandien mūsų siūlymas buvo paprastas ir aiškus – mano kadencija baigiasi po dviejų mėnesių, todėl mes galime susirinkti ir balsuoti. Kodėl dabar reikia trūks plyš visa tai padaryti man nėra aišku“, - po neeilinio posėdžio sakė A.Čaplikas. Anot jo, frakcija šiandien nesvarstė LiSC valdybos rekomendacijos iš frakcijos pašalinti du jos narius Kęstutį Glavecką ir Petrą Auštrevičių.

LiSC pirmininkui Artūrui Zuokui oponuojantis liberalcentristas Eligijus Masiulis teigė apgailestaujantis, kad dalis frakcijos narių nedalyvavo posėdyje. „Jei pats frakcijos seniūnas būtų dalyvavęs posėdyje, mes turbūt šiandien būtume nusprendę jo likimą, tačiau jis ir dar keli nariai posėdį ignoravo“, - sakė E.Masiulis. Anot jo, vieningai buvo priimtas sprendimas suorganizuoti frakcijos seniūno rinkimus kitą ketvirtadienį.

Paprašytas paaiškinti, kodėl norima dabar, o ne po dviejų mėnesių, kai pasibaigs frakcijos seniūno kadencija, nuversti A.Čapliką, E.Masiulis teigė, kad „iš dalies tai yra padiktuota dabartinės partijos vadovybės veiksmų“. E.Masiulio žodžiais, tokia mintis kai kuriems partijos nariams kilo pajutus spaudimą frakcijai nušalinti arba stabdyti K.Glavecko ir P.Auštrevičiaus narystę.

Liberalcentristai partijos skaldytojus vertins griežtai

Opozicinės Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovybė žada griežtai vertinti partijos narius, kurie mėgina skaldyti partiją. „Dabartiniai atkaklūs mėginimai sukurti partijos viduje atskirą organizaciją, kurios pagrindiniu tikslu tampa daugumos narių demokratiškai išrinktos partijos vadovybės nuvertinimas, yra netoleruotini“, - rašoma LiCS sekretoriato trečiadienį išplatintame pranešime.

Trečiadienį partijos vadovybė svarstė, kokių partijos statute numatytų priemonių imtis prieš atskirus partijos narius, siekiančius skaldyti partiją.

Pirmadienį susirinkusi LiCS valdyba nusprendė pasiūlyti LiC frakcijai Seime, kurios posėdis vyksta šiandien, spręsti dėl Petro Auštrevičiaus ir Kęstučio Glavecko narystės frakcijoje sustabdymo. Valdybos manymu, taip reikia padaryti todėl, kad P.Auštrevičiaus narystė LiCS sustabdyta, o K.Glaveckas yra pašalintas iš LiCS, todėl jie negali atstovauti partijos programinių nuostatų ir prisiimti atsakomybę už jų įgyvendinimą.

DELFI primena, kad P.Auštrevičiaus ir K.Glavecko pavardės minimos tarp LiCS pirmininkui Artūrui Zuokui oponuojančių liberalcentristų. Grupė jų ketina įsteigti atskirą frakciją – nepatvirtintu pavadinimu Liberalios politikos frakcija.

Prie jos turėtų prisijungti Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, parlamentarai Eligijus Masiulis, Dalia Teišerskytė, Algis Kašėta, Vilniaus tarybos narys Algirdas Gricius. Jos įkūrimui pritaria narystę partijoje sustabdęs parlamentaras P.Auštrevičius, Vytautas Čepas, Vytautas Grubliauskas ir Gintaras Šileikis.

Nesutarimai LiCS viduje prasidėjo po to, kai keli partijos nariai pareikalavo A.Zuoko atsistatydinimo. Ketinimais įkurti naują frakciją, maištas LiCS nesibaigia, nes 8 iš 19 parlamentinės LiC frakcijos nariai pareikalavo pakeisti frakcijos seniūną Algį Čapliką kitu. Šiam klausimui išspręsti frakcija šiandien surengė neeilinį posėdį.