Tokią nuo liepos turinčio įsigalioti naujojo Darbo kodekso pataisą užregistravo „valstiečiai“ Tomas Tomilinas, Ramūnas Karbauskis ir Vytautas Bakas bei socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis. Siūlymas Seime bus svarstomas kitą savaitę, per galutinį kodekso pataisų priėmimą.

Pakeitimu taip pat siūloma numatyti, kad toks draudimas darbdaviui nebūtų taikomas, kai „būtina užtikrinti minimalių paslaugų vykdymą, bet nėra galimybės to padaryti šio kodekso nustatyta tvarka ir sąlygomis“ arba būtų paskelbiamas lokautas.

Kitą pataisą dėl streikų reglamentavimo užregistravo konservatorius Rimantas Jonas Dagys. Jis siūlo darbdaviui numatyti daugiau draudimų priėmus sprendimą dėl streiko ir jo metu: priimti bet kokį vienašališką sprendimą visiškai arba iš dalies nutraukti įmonės veiklą, trukdyti darbuotojams ateiti į darbo vietas, atsisakyti suteikti darbuotojams darbą ar darbo įrankius, sudaryti kitas sąlygas ar priimti sprendimus, kurie gali sustabdyti visos įmonės darbą.

Pasak R. J. Dagio, nepapildžius kodekso reikalavimais darbdaviui, streikai netektų prasmės.

„Tik pradėjus streiką, darbdavys turėtų teisę trukdyti streikuojantiems darbuotojams patekti į darbo vietą, į darbą priimti kitus asmenis“, - sakė parlamentaras.

Trišalėje taryboje dėl streikų ir lokautų sutarta nebuvo.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas buvo numatęs reikalavimus darbdaviui streiko metu, bet per svarstymą Seimas pritarė „valstiečių“ siūlymui ir nurodymai darbdaviui buvo iš