Parodoje turėjęs dalyvauti Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) pasipiktino, kad Kultūros ministerija atsisakė centro parengtos parodos "Karas po karo".

Tuo pasipiktino ir Tėvynės sąjungos pirmininko pavaduotoja, parlamentarė Rasa Juknevičienė, kuri paprašė Kultūros ministeriją paaiškinti, kodėl buvo atsisakyta šios parodos ir nurodyti, kas už tai yra atsakingas.

Kaip rašoma TS pranešime spaudai, LGGRTC parengta paroda "Karas po karo" išsamiai pristato Lietuvos antisovietinį partizaninį judėjimą ir yra specialiai skirta užsienio žiūrovams. Geteborgo mugėje vyks ne vienas seminaras ir diskusija rezistencijos tema, todėl ši paroda turėjo tarnauti kaip papildoma - iliustruojanti medžiaga. LGGRT centras buvo parengęs parodos katalogą bei visą kitą atitinkamą paketą rezistencijos tema - diskusijų temas, papildomą medžiagą ir kt. Vien parodos parengimas kainavo apie 10 000 litų.

R.Juknevičienė, kuri yra Tarpparlamentinių ryšių su Šiaurės Europos šalimis grupės narė, teigia, jog Skandinavijoje ypač domimasi pokario tema. Anot jos, pačių švedų iniciatyva buvo parengta ir švedų kalba išleista legendinio Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto prisiminimų knyga "Partizanai", kurios 10 tūkst. egzempliorių tiražas buvo labai greitai išpirktas ir dabar švedai rengia papildomą knygos leidimą.

"Mes, nukentėję nuo sovietinės okupacijos, turėtume būti suinteresuoti baigti plėšyti "geležinę uždangą", kuri, kaip pasirodo, vis dar gali egzistuoti. Tuo labiau, kad su didžiuliu pasisekimu ši paroda prieš porą metų apkeliavo Daniją ir šios parodos apie lietuvių rezistenciją pageidavo patys švedai", - teigia R.Juknevičienė.

Itin jautriai į parodos atsisakymą sureagavo LGGRTC. Centro išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad "Lietuvos kultūros pristatymo užsienyje politiką formuoja arba bolševikai-stribai, (...) arba pseudointelektualai-infantilai, (...) arba tiesiog neišmanėliai-biurokratai (...)".

Tuo tarpu Kultūros ministerijos sekretorius Rolandas Kvietkauskas, kuris vadovavo darbo grupei, sukurtai Geteborgo knygų mugei pasiruošti, BNS tikina, kad Lietuvos pokario istorija mugėje tikrai nebus pamiršta.

"Rezistencija mugėje bus atspindėta pakankamai reikšmingai - vyks knygų pristatymai, seminarai. Be to, tie leidiniai, kurie atspindi šitą istorijos etapą, bus irgi bendrame knygų rinkinyje", - sakė R.Kvietkauskas.

Anot jo, knygų mugėje Lietuvos rezistencijos laikotarpis bus atspindėtas keliais etapais - nacionaliniame stende bus ir leidinys "Karas po karo", be to Lietuvos istorijai, taip pat ir rezistencijos, bus skiriama atskira nacionalinio stendo tema. Taip pat mugės metu vyks trys seminarai, kalbantys apie pokario Lietuvių kovas prieš okupantus. Viename iš šių seminarų bus pristatoma partizano Juozo Lukšos-Daumanto knyga, jame dalyvaus istorikas Kęstutis Girnius, J.Lukšos-Daumanto žmona Nijolė Bražėnaitė.

"Iš tikrųjų mes esame pakankamai aiškaus žanro renginyje - knygų mugėje - ir norime pristatyti įvairią Lietuvą. O ta įvairovė yra literatūra ir knygos, o paskui - keletas štrichų apie Lietuvos valstybę ir istoriją. Ir tie štrichai susidėliojo šitaip. Gal reikėjo tuos štrichus perdėlioti kažkaip kitaip, bet tai jau būtų daugiau polemika dėl programos, bet jokiu būdu ne dėl požiūrio į vieną ar kitą istorinį reiškinį", - kalbėjo R.Kvietkauskas.