„Kolegos, jūs čia rimtai?! Rimtai manote, kad ši „špargalkė“ yra tai, ko šiandien reikia Lietuvos aukštojo mokslo sistemai? Šis dviejų lapų rašinėlis yra raktas į geresnę studijų kokybę?“ – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė premjeras, vertindamas konservatorių registruotą nutarimo projektą.

Kartu premjeras gina Vyriausybės pateiktą pertvarkos planą, sakydamas, kad jis sukurs prielaidas „aukštai studijų ir mokslinių tyrimų kokybei, veiksmingai aukštojo mokslo sąsajai su šalies visuomenės, valstybės, verslo poreikiais ir mokslo ir studijų tarptautiniam konkurencingumui“.

“Mes paruošėme visą studijų kokybės paketą. Mes pertvarkysime studijų ir mokslo finansavimą: jau nuo kitų metų įvesime nemokamas bakalauro studijas. Planuose – didesnė socialinė parama studentams, kad jie atsidėtų mokslams, o ne rūpintųsi pragyvenimu dirbdami nekvalifikuotus darbus. Valstybė aukštąsias mokyklas finansuos sutarčių pagrindu: valstybės lėšos bus skiriamos pagal pasiektus rezultatus“, – teigia premjeras.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis su kolega Mantu Adomėnu antradienį registravo nutarimo projektą, kuriuo siūlo iki 2024 metų sujungti valstybines universitetines aukštąsias mokyklas į trijų nacionalinių universitetų tinklą su jiems pavaldžiomis akademinę autonomiją turinčiomis akademijomis: Vilniaus universitetą ir Vilniaus Gedimino technikos universitetą Vilniuje ir vieną jungtinį nacionalinį Vytauto Didžiojo Universitetą Kaune.

Seimas antradienį po pateikimo jau pritarė Vyriausybės teikiamam nutarimo projektui, kuriuo pradedama universitetų tinklo pertvarka.

Pagal Vyriausybės planą, sostinėje veiktų klasikinis Vilniaus universitetas (VU) ir profilinis Vilniaus Gedimino technikos universitetas, o Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus, prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos universitetas. Taip pat Kaune liktų vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų.

Tačiau pataisas Vyriausybės universitetų pertvarkos planui žada ir valdantieji, ir opozicija. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo kolegas ėmėsi supažindinti su Vytauto Didžiojo universiteto siekiais jungtis su Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetais, taip pat Lietuvos sporto universitetu (LSU), KTU šiame jungimosi plane nefigūruoja.

Opoziciniai konservatoriai VDU plane įžvelgia „vieno universiteto gelbėjimo akciją“ ir teikia savo aukščiau minėtą siūlymą.