Ministras gegužės 26-27 dienomis Bratislavoje dalyvavo forumo diskusijoje „NATO adaptacija prie ateities iššūkių“.

„Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuojamos priešakinės pajėgos jau vasarą pasieks operacinį pajėgumą ir sustiprins NATO rytinę dalį. Tačiau tuo procesas nesibaigia. Reikia tęsti Aljanso adaptaciją, kaip tai numatyta NATO valstybių vadovų susitikimo Varšuvoje sprendimuose“, – sakė L. Linkevičius.

Svarbiausi uždaviniai šiame procese, anot ministro, yra greito ir nevaržomo sąjungininkų pajėgų judėjimo užtikrinimas bei NATO vadovavimo ir pajėgų struktūros peržiūra, kad ji atitiktų dabarties grėsmes ir padėtų užtikrinti sklandų sprendimų procesą Aljanse.

Konferencijos dalyviai pagerbė šiandien mirusio ilgamečio JAV diplomato ir nacionalinio saugumo eksperto Zbigniew Brzezinski indėlį tarptautinių santykių istorijoje. Ministras L. Linkevičius pasidalijo istorija apie Z. Brzezinski medžioklę Lietuvoje, kurios metu du savo nušautus šernus jis pavadino „Molotovo“ ir „Ribentropo“ vardais.

Kasmet Slovakijos sostinėje rengiamame forume, kuriame diskutuojama strateginiais užsienio politikos, ekonomikos ir saugumo klausimais, dalyvauja valstybių ir tarptautinių institucijų vadovai, aukšto rango diplomatai, analitikai ir verslo atstovai.

Vizito metu L. Linkevičius susitiko su Slovakijos užsienio ir Europos reikalų ministru Miroslavu Lajčaku. Pokalbio metu didžiausias dėmesys buvo skirtas santykių su Rusija, regiono saugumo, Europos Sąjungos (ES) ir Rytų partnerystės politikos ir energetinio saugumo klausimams.

L. Linkevičius akcentavo, kad kol kas nėra pagrindo keisti ES laikyseną dėl Rusijos. „Reikia laikytis nuoseklios politikos - išlaikyti ES vienybę, transatlantinę koordinaciją, tvirtą paramą Ukrainai ir Rusijai taikomas sankcijas, kol ji visiškai įgyvendins įsipareigojimus, prisiimtus pagal Minsko susitarimus“, – sakė ministras.

Jis paprašė atominę energetiką vystančios Slovakijos paramos Lietuvos diplomatiniams veiksmams, kuriais siekiama, kad Baltarusijoje nebūtų statoma nesaugi atominė elektrinė.

Pastarasis klausimas buvo aptartas ir ministro susitikime su neseniai pareigas pradėjusia eiti JAV Valstybės Departamento specialiąja pasiuntine ir tarptautinių energetikos klausimų koordinatore Meri Burs Vorlik.

Pasak L. Linkevičiaus įsitikinęs, jog tarptautinė bendruomenė turi be išlygų reikalauti, kad Baltarusija nutrauktų pavojingą praktiką ir pradėtų visapusiškai bendradarbiauti su tarptautiniais branduolinės saugos ekspertais.

Lietuva ragina Baltarusiją nedelsiant stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) statybas dėl projekto neatitikties tarptautiniams aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartams, dėl daugelio itin rimtų pažeidimų projekto vystymo procese, dėl nuolat vykstančių rimtų incidentų statybos aikštelėje, žemos darbo saugos kultūros, branduolinę saugą prižiūrinčios institucijos ir statybos darbus atliekančių organizacijų kompetencijos ir patirties stokos vystant projektą bei dėl nuolatinių manipuliacijų tarptautiniais instrumentais ir viešąja nuomone.

Ministras pokalbio su JAV diplomate metu taip pat pabrėžė Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais svarbą, akcentavo projekto „NordStream 2“ keliamas grėsmes, aptarė JAV suskystintų dujų eksporto į Europą temą.

Bratislavoje L. Linkevičius susitiko ir su korporacijos „Microsoft Corporation“ viceprezidentu John Frank vyriausybių ir verslo bendradarbiavimui kovoje su kibernetinėmis grėsmėmis aptarti.

„Glaudus ryšys su privačiu sektoriumi šioje srityje ypač reikalingas. Todėl labai sveikintinos „Microsoft“ pastangos prisidėti prie tarptautinio kibernetinio saugumo režimo plėtros. Lietuva pasirengusi aktyviai dalyvauti valstybių, privačių ir nevyriausybinių veikėjų dialoge ir drauge ieškoti bendro atsako į visiems aktualias kibernetines grėsmes“, – susitikime sakė ministras.