„Iš tiesų „Grindos“ darbininkai šiandien baigia paskutinius darbus. Sutartis buvo sudaryta tik ribotam laikotarpiui“, – DELFI nurodė „Grindos“ Rinkodaros ir komunikacijos specialistas Egidijus Steponavičius.

Sutartį su „Grinda“ bendrovė „Hidrostatyba“, praėjusių metų liepą laimėjusi 1,15 mln. eurų vertės Vilniaus gatvės rekonstrukcijos viešąjį pirkimą, pasirašė prieš savaitę, gegužės 17 dieną. Savivaldybės įmonė turėjo atlikti tvarkomos gatvės važiuojamosios kelio dalies dangos įrengimo bazalto trinkelėmis darbus.

Pasiteiravus, ar iš tiesų „Grinda“ subrangovo paslaugas buvo numačiusi teikti vos savaitę, E. Steponavičius sakė: „Maždaug. Sutartis buvo sudaryta tam labiausiai „degančiam“ laikotarpiui“.

Vicemeras neslėpė nepasitenkinimo

Tuo metu Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius leido suprasti, kad „Grinda“ iš objekto išeina ne dėl itin trumpam laikotarpiui sudarytos sutarties, bet dėl rangovo – „Hidrostatybos“ sprendimo. Pasak vicemero, savivaldybės įmonė remontuojamoje gatvėje nebedirbo jau ketvirtadienį.

„Tai buvo Miesto ūkio ir transporto departamento rūpestis, kad rangovas „Hidrostatyba“ vykdytų sutartį ir laiku, ir greitai. Deja, jiems nelabai sekasi tai daryti. Kiek mane vakar informavo, „Grinda“ išėjo jau iš šito objekto, ir „Hidrostatyba“ susirado kitus rangovus, geriau dirbančius. Mes dabar laukiame geresnių rezultatų, bet vakar diena parodė, kad tie kiti rangovai nesugeba dirbti taip, kaip reikia. Tai, ką vakar padarė, turėjo išardyti. Tokią informaciją aš gavau“, – aiškino vienas iš sostinės vadovų.
Linas Kvedaravičius

Vilniaus gatvėje dirbančios „Hidrostatybos“ dukterinės bendrovės „HSC Baltic“ vadovas Rimvydas Beržonskis DELFI aiškino kiek kitaip: „Grinda“ objekte dirba iki šios savaitės pabaigos, bet kartu yra pasitelkti ir „Hidrostatybos“ darbuotojai iš kitų objektų.

Susitarimas neapsimokėjo

„Hidrostatybos“ valdybos pirmininkas Jonas Dumašius ketvirtadienį DELFI sakė, kad „Grinda“ buvo pasitelkta siekiant paspartinti Vilniaus gatvės rekonstrukcijos darbus. „Bet nieko gero neišeina“, – teigė jis.

Pasiteiravus, ar iš tiesų „Hidrostatyba“ savivaldybės įmonei už darbus buvo įsipareigojusi mokėti beveik pusantro karto daugiau negu pati pagal sutartį gauna iš Vilniaus savivaldybės, J. Dumašius lakoniškai atsakė: „Tikrai taip“. „Jie tokius įkainius turi. Tokie įkainiai „Grindos“, – teigė jis. Kokia tai suma, neatskleidžiama, nes tai esanti konfidenciali bendrovių sutartis.

„Hidrostatybos“ vadovas taip pat pripažino, kad sutartis su „Grinda“ jo bendrovei „neapsimoka“.

DELFI pasiteiravus, ar „Hidrostatyba“ darbams Vilniaus gatvėje negalėjo samdyti kitų subrangovų, J. Dumašius tvirtino, kad „rinkoje nėra lengva tokių rasti“. Anksčiau skelbta, kad Vilniaus gatvėje „Hidrostatyba“ dirbs su subrangovų bendrovėmis „Elmoda“, „Energus“, „Mazgas“, „Statybų archeologija“ bei savivaldybės įmone „Vilniaus planas“.

Pasak J. Dumašiaus, dirbti su „Grinda“ jo įmonei pasiūlė savivaldybė. „Pabandėme. Bet jų darbu irgi nesame patenkinti. Ir kaina didelė. Nėra tie tempai tokie, kaip mes norime. Tos spartos nėra. Ieškome ir kitų būdų. Žmonių dar ir šiandien ieškome, kurie galėtų daryti sparčiau tuos pačius darbus“, – aiškino jis.

„Grindos“ Rinkodaros ir komunikacijos specialistas E. Steponavičius atsakymuose DELFI nurodė, kad savivaldybės įmonę atlikti darbus Vilniaus gatvėje pakvietė „Hidrostatyba“. „UAB „Grinda“, kaip bendrovė, turinti didelę patirtį atliekant atstatomuosius kelio dangų ir akmens dangų atstatymo autentiškais raštais darbus, sutiko padėti šiai bendrovei vykdyti šį projektą“, – rašė jis.

Iki paaiškėjant, kad savivaldybės įmonė nebedalyvaus projekte, paklaustas, ar „Grindos“ darbuotojai spės įsipareigotais terminais atlikti darbus, E. Steponavičius teigė: „Bazalto trinkelių įrengimas išlaikant grindinio raštui keliamus projektinius reikalavimus yra labai imlus laikui, tačiau mūsų meistrai dės visas pastangas, kad darbai būtų atlikti taip, kaip susitarta su užsakovu.“

Stebėjosi atlaidumu

Vilniaus gatvės remontas prasidėjo praėjusių metų spalį, tačiau atšalus orams ilgam sustojo. Darbai nevyko ir prasidėjus pavasariui – kaip teigta, reikėjo perdarinėti projektus, atkasus daug nepažymėtų komunikacijų tinklų, be to, procesą stabdė ir prasidėję aiškinimaisi su savivaldybe. Darbininkai į Vilniaus gatvę grįžo tik balandžio pradžioje. Šiuo metu teigiama, kad gatvė turi būti sutvarkyta iki liepos 3 dienos.

Pagal pirminę Vilniaus savivaldybės ir „Hidrostatybos“ sutartį darbai turėjo būti atlikti iki šių metų kovo 13-osios. Tačiau dar vasario mėnesį, kaip rodo savivaldybės dokumentai, paaiškėjo, kad laikytis tokių grafikų nepavyks, todėl darbų užbaigimo terminas buvo nukeltas į gegužę.
Sostinės valdančiajai koalicijai priklausančios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovas miesto taryboje Adomas Bužinskas stebėjosi, kodėl iki šiol savivaldybė užėmė tokią „minkštą“ poziciją „Hidrostatybos“ atžvilgiu.

„Jie laimėjo konkursą pasiūlę mažiausią kainą, bet nesugebėjo laiku įvykdyti įsipareigojimų. Dabar iš situacijos mėgina išsisukti visais įmanomais būdais. Jei rekonstrukcija stringa dėl rangovo kaltės, kaip teigiama, savivaldybė pagal sutartį teisinėmis priemonėmis jau balandį galėjo pasiimti 62 tūkst. eurų neįvykdymo garantiją ir nuo to momento reikalauti delspinigių iš rangovų. Bet dėl kažkokių priežasčių buvo nuspręsta pratęsti sutartį dar trims mėnesiams be jokių nuobaudų“, – stebėjosi jis.

Sostinės vicemeras L. Kvedaravičius aiškino, kad atsakomybę dėl situacijos turi prisiimti „Hidrostatyba“. „Yra laimėtas viešasis pirkimas. Rangovas, dalyvaudamas viešuosiuose pirkimuose, paskaičiuoja visus įkainius, ką gali atlikti ir ko ne. Reikalas tas, kad „Hidrostatyba“ nelabai turi savo darbuotojų Vilniuje, ir jie privalo, kad įvykdytų kontraktą, samdytis subrangovus. Faktas tas, kad liepos 3 dieną jie turi pabaigti šitą gatvę. Mes fiksuojame kiekvienos dienos darbus – nuo grafiko dabar yra atsiliekama. Tokia šios dienos situacija“, – teigė vienas iš savivaldybės vadovų.