Antradienį pradedant svarstyti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga užsirašė diskusijai, nors fiziškai nė nebuvo salėje. Paaiškėjo, kad kolegas diskusijai užregistravo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, valstietė Agnė Širinskienė.

Pirmiausia tai pastebėjo „Tvarkos ir teisingumo" pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

„Aš manau, kad ką tik, prieš lygiai 12 minučių Seimo plenarinių posėdžių salėje buvo padarytas nusikaltimas arba sistema yra sugedusi. Asmenys, šiame flange nedalyvavo ir nebuvo čia, aš kalbu apie R. Karbauskį ir A. Verygą, jų vardu naudodamasis asmuo, Seimo narys, jų kortelėmis juos užregistravo. Tai dabar mes kalbame apie Alkoholio kontrolės įstatymą. Ar čia buvo ne dirbtinai informatikų prieš tai jau surežisuota, kad jie įtraukti, ar tai buvo kažkieno padaryta? Todėl, kol išsiaiškins šitą dalyką Seimo sekretoriatas, kas ir kieno vardu užregistravo, aš siūlau daryti Alkoholio kontrolės įstatymo svarstyme pertrauką, kad būtų aiškumai. Nes, jeigu vyksta tokie procesai, gali vykti ir su balsavimu, nesant žmonėms", - paskelbė R. Žemaitaitis.

Panašiai socialiniame tinkle pastebėjo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Seimo narys Mantas Adomėnas. Jis pabrėžė, kad pagal Seimo Statutą registruotis diskusijoms reikia asmeniškai, nes tam naudojamos balsavimo kortelės.

„Primenu, kad už Seimo nario kortelės naudojimą in absentia iš Seimo apkaltos būdu buvo pašalintas Linas Karalius", - pabrėžė M. Adomėnas.

Į tai sureagavo ir pats R. Karbauskis: „Gerbiamieji kolegos, nejuokinkite vienas kito ir, pone Žemaitaiti, taip pat nejuokinkite čia susirinkusių Seimo narių. Registruotasi buvo ne posėdžiui, ne balsavimui, o tiesiog šnekėjimui frakcijos vardu".

Jis pasiūlė kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją. Į tai sureagavo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kuris ir kreipėsi į komisiją.

„Nei piktai, nei linksmai pasakysiu taip. Liberalai nutarėme ateiti anksčiau užsiregistruoti. Be keturiolikos dešimt čia mes visi susirinkome, dar sistema registracijos neveikė. Dalyvavo viena Seimo narė iš tos pusės ir atsirado užsirašymai, kas buvo minėta R. Karbauskio ir A. Verygos. Aš būčiau siūlęs kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją. Tą padarė Seimo pirmininkas, ačiū jums. Tačiau tuo pagrindu reikia stabdyti svarstymą. Toks mūsų frakcijos siūlymas", - sakė liberalas Eugenijus Gentvilas.

„Čia ta situacija iš vienos pusės atrodo lyg ir juokinga, tas registravimasis. Bet iš kitos pusės, aš tik noriu jus informuoti vieną Statuto normą. 7 straipsnio 1 dalis skamba taip: „Seimo narys turi Seimo nario pažymėjimą ir Seimo nario ženklelį, kuriais jis naudojasi savo įgaliojimų laikotarpiu“. Noriu priminti, kad Seimo narys L. Karalius praeitoje kadencijoje dėl to, kad leido naudotis savo pažymėjimu kitam asmeniui, neteko Seimo nario mandato", - pabrėžė konservatorius Andrius Kubilius.

DELFI primena, kad 2008-2012 m. kadencijoje Seimo narys L. Karalius apkaltos tvarka neteko mandato, nes išvykdamas atostogauti perdavė savo Seimo nario kortelę kolegai Aleksandrui Sacharukui, kuris, vietoje L. Karaliaus, balsavo priimant teisės aktus. Tiek L. Karalius, tiek A. Sacharukas Konstitucinio Teismo buvo pripažinti šiurkščiai pažeidę Konstituciją ir sulaužę Seimo nario priesaiką, bet balsavimas Seime tuomet lėmė, kad A. Sacharukas Seime liko, o L. Karalius mandatą prarado.

Opozicija norėjo, kad dėl galimai neteisėto kito Seimo nario balsavimo kortelės panaudojimo Alkoholio kontrolės įstatymo svarstymas būtų atidėtas tol, kol Etikos ir procedūrų komisija apsvarstys, ar nebuvo pažeistas Seimo Statutas. Tačiau valdantieji su tuo nesutiko: jie paprašė pertraukos pusvalandžiui ir vėliau balsavimu nutarė nebedaryti jokių pertraukų.