Anot specialistės, po priesaikos advokatas yra įrašomas į praktikuojančių advokatų sąrašą, tačiau, jei jis nori pradėti verstis gynėjo veikla, jį turi pripažinti Advokatų taryba.

DELFI primena, kad E.Kaliačius iš sostinės policijos viršininko pareigų be nuobaudų pasitraukė tik dėl to, kad skubiai buvo pripažintas netinkamu tarnybai. Tuo metu, kai jis tvarkė dokumentus, Policijos departamentas baiginėjo tarnybinį patikrinimą, kurio išvadose E.Kaliačius buvo kaltinamas padaręs 14 nusižengimų.

Tarp jų būta ir tokių, kuriais pareigūnas pažemino savo vardą, ir kriminalinio pobūdžio. Pastarieji buvo išskirti ir perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai. Ši, pradėjusi ikiteisminį tyrimą, E.Kaliačiui liepos pabaigoje pateikė įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba. Buvusiam pareigūnui taip pat buvo skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis DELFI sakė, kad advokatai į politinius žaidimus nesivėlė, nesivelia ir nesivels. „Jeigu politinių kovų arenoje krenta vienas ar kitas pareigūnas, kuris puikiai išmano teisę, tai mes esame pasirengę jį priimti“, - sakė R.Andrikis.

Jo teigimu, E.Kaliačių Advokatų taryba advokatu pripažino dar šių metų pavasarį, kai galiojo senasis Advokatūros įstatymas. Jis buvo palankus pareigūnams, kurie, netekę darbo, norėjo užsitikrinti sau gynėjo profesiją. Įstatymas numatė, kad advokatu gali tapti asmuo, turintis teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį nei penkerių metų teisinio darbo stažą. Tokia įstatymo nuostata tada pasinaudojo šimtai pareigūnų, tarp kurių buvo ir E.Kaliačius. Birželio mėnesį Seimas priėmė naują Advokatūros įstatymą, kuriame pretendentams į advokatus numatė egzaminą.

„Kol kas jis yra nekaltas, jam tėra pateikti įtarimai. Kai jis bus nuteistas, tada ir nebebus advokatu. Šiuo metu jokių kliūčių nėra. Tačiau Advokatūros įstatymas numato, kad advokato pripažinimo klausimą galima pristabdyti tik tokiu atveju, jei ikiteisminis tyrimas kandidato atžvilgiu yra pradedamas prieš jam pasiprašant būti pripažintu. Šiuo atveju aš apgailestauju, kad kilo toks ažiotažas, nes įstatymas daug ką numato. Įstatymas įpareigoja net teistus asmenis į advokatūrą priimti. Jei teistumas išnykęs, mes privalom pripažinti“, - sakė R.Andrikis.

DELFI primena, kad advokatu žmogus tampa įveikęs tris etapus. Pirmasis – jį turi pripažinti Advokatų taryba, antrasis – jis duoda priesaiką teisingumo ministrui, trečiasis – apsidraudžia savo veiklą 100 tūkst. litų, įsigyja arba išsinuomoja patalpas, turinčias nuolatinį adresą ir du kabinetus bei pristato priesaikos tekstą Advokatų tarybai.

E.Kaliačius DELFI sakė, kad advokato praktika ketina užsiimti kaip įmanoma greičiau. „Darysiu viską taip, kaip numato įstatymas“, - teigė buvęs sostinės policijos vadovas. Paklaustas, ar iš pradžių nepasimokys advokato amato iš savo kolegų ir nesiprašys padirbėti į jų biurus, E.Kaliačius atsakė: „Manau steigsiu savo kontorą“.