Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis BNS patvirtino, kad vadovauti VRK „valstiečiai“ derina L.Matjošaitytės kandidatūrą.

Dabartinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų. Po pastarųjų Seimo rinkimų sulaukęs kritikos dėl jų organizavimo bei raginamas atsistatydinti VRK pirmininkas Z.Vaigauskas patvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų.

Politikai vertina žinią apie būsimą kandidatę į VRK pirmininkes

Gabrielius Landsbergis, TS- LKD: „Aš manau, kad VRK reikia atsinaujinimo, ir tikiuosi, kad Seimo pirmininkas sieks plataus Seimo sutarimo šiuo klausimu, ir kandidatūrą rinksis itin atidžiai“.

Ramūnas Karbauskis, LVŽS: „Mūsų frakcija palaikys šią kandidatūrą, jei ji bus teikiama. Apie tai jau esame kalbėję, ir ši pavardė buvo įvardinta ir šiandien Seimo darbo grupės posėdžio metu. Žinau, kad buvo bandoma kalbėtis (dėl VRK pirmininko kandidatūros – DELFI) ir su buvusia Konstitucinio Teismo teisėja, bet čia reikia žmogaus su rinkimų organizavimo patirtimi. Juk visko yra buvę – ir kompiuteriai stringa, ir visko“.

Irena Šiaulienė, LSDP: „Šitos kandidatūros frakcijoje nesvarstėme. Jei bus teikiama, manau, turėsime progą išklausyti kandidatę, tada vertinsime. Tarptautiniu vertinimu mūsų rinkimų sistema ir VRK darbas yra vertinami gerai, tačiau ieškant naujų kandidatų į VRK pirmininko pareigas, naujų entuziastų nėra“.

Remigijus Žemaitaitis, TT: „Kiek žinau, Seimo pirmininkas, berods, turi tris kandidatus. Tai kai jau teiks, tada vertinsime. Šiandien tai daryti dar anksti“.

Premjeras Saulius Skvernelis: „ Mano nuomonė apie Laurą Matjošaitytę, kaip VRK narę, yra teigiama. Tačiau kadangi jos kandidatūra į VRK vadovus nebuvo oficialiai pristatyta ar svarstoma, aš kol kas susilaikau nuo jos, kaip galimos kandidatės į šias pareigas, vertinimo“.

„Valstiečiai“ atsisako siūlymo iš VRK eliminuoti partijų atstovus

Nesulaukę paramos Seime, „valstiečiai“ atsisako siūlymo iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) braukti partijų atstovus. Naujoji rinkimų komisija bus formuojama pagal dabar įstatyme nustatytą tvarką.

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovai palaikė siūlymą, kad darbo grupė, sukurta Vyriausiosios rinkimų komisijos depolitizavimo klausimui nagrinėti, nutrauktų savo veiklą. Toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad idėja depolitizuoti šią instituciją nesulaukė kitų frakcijų palaikymo“, – pranešė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Kaip teigiama pranešime, komisija bus formuojama pagal iki šiol galiojusią tvarką ir Seimo pirmininkas teiks VRK pirmininko kandidatūrą parlamentui. Dabartinės VRK įgaliojimai baigėsi praėjusią savaitę, tačiau naujos komisijos sudarymas atidėtas Seime strigus „valstiečių“ pataisoms dėl komisijos sudarymo tvarkos.

Seime antradienį į pirmąjį posėdį susirinko dėl VRK reformos susitarti turėjusi iš visų parlamentinių frakcijų seniūnų sudaryta darbo grupė. Ji buvo sudaryta po to, kai Seimas gegužės pradžioje atmetė R.Karbauskio bei kitų parlamentarų siūlymą iš VRK braukti partijų deleguotus atstovus.

Kilus ginčui dėl tolesnių veiksmų konservatorius Andrius Kubilius pasiūlė sudaryti specialią komisiją projektui tobulinti, tam pritarta – į ją paskirti visų Seimo frakcijų seniūnai bei viena pirminių pataisų iniciatorė, „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Pataisas, kurios iš VRK siūlė braukti partijų deleguotus atstovus, pateikę „valstiečiai“ bei konservatorius Tadas Langaitis sakė taip siūlantys depolitizuoti VRK, kad būtų užtikrinamas jos skaidrumas, tuo metu dauguma per svarstymą Seime kalbėjusių parlamentarų pažymėjo, kad niekas taip nekontroliuoja partijų kaip kitos partijos.

Šiuo metu VRK sudaryta iš teisininkų bei daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusių partijų deleguotų atstovų.

Dabartinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų. Po pastarųjų Seimo rinkimų sulaukęs kritikos dėl jų organizavimo bei raginamas atsistatydinti VRK pirmininkas Z.Vaigauskas patvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų.

Senosios komisijos vadovo bei narių įgaliojimai nutrūksta, kai prisiekia naujos sudėties VRK.