Premjero atstovai tikina, kad S. Skvernelis taip pajuokavo.

Šįryt Žinių radijuje klausiamas apie šį antradienį prie Seimo vykusį koncertą, kurį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis pavadino skirtu alkoholio pramonės tikslams, S. Skvernelis sakė: „Alkoholio pramonė savo interesus gina įvairiais būdais, bet aš nesiečiau koncerto ir pozicijų išreiškimo tokiu būdu, tai, kad inspiravo alkoholio pramonė.

Iš kitos pusės, kai kurių žmonių pasisakymai ir leksika scenoje mane tikrai nuvylė tomis asmenybėmis, apie kurias turėjau kitokią nuomonę“.

Laidos vedėjo Aurimo Perednio paklaustas, ką tokio jie sakė, nes ryškiausias susirinkusiųjų argumentas buvo „jūs atimate iš žmonių laisvę“, „jūs kuriate policinę valstybę“, S. Skvernelis pareiškė: "Aš nenoriu vėl juokauti apie policinę valstybę. Alternatyva policinei valstybei yra tik kriminalinė valstybė. Tai čia toks juokeliukas“.

Netrukus Vyriausybės vadovas patikslino siūlantis nesimesti į kraštutinumus. „Bet mes gyvename visuomenėje, ir visą laiką individo laisvė labai dažnai įvairiomis įstatyminėmis priemonėmis yra ribojama, siekiant suderinti visos visuomenės interesus. Yra visuomenės sugyvenimo principas, kompromisas, ir absoliučios laisvės tikrai nebūna. Daug kas gal nori apskritai nesilaikyti jokių įstatymų, ir gali – mes jau kalbėjomės prieš laidą apie elgesį kelyje ir panašiai. Tai, manau, tokie pasakymai (koncerto dalyvių - DELFI) nieko tokio, bet skambėjo ir kitokios frazės, teiginiai. Na, tai yra demokratinė valstybė“, - aiškino premjeras.

S. Skvernelio patarėjas viešųjų ryšių klausimais Tomas Beržinskas DELFI teigė, kad reikėtų išklausyti visą premjero pasakytą sakinį, kuriame aiškiai sakoma: „Nenoriu vėl juokauti apie policinę valstybę.“

„Matyt, kai pateikiamas visas sakinys, yra akivaizdu, kad premjeras juokauja. Galima tik apgailestauti, kad dalis žmonių šito humoro nesuprato“, - sakė jis.

Apžvalgininkai stebisi

Netrukus premjero frazė apie policinę valstybę pasklido viešojoje erdvėje. Tai sukritikavo žurnalistas Andrius Tapinas:

Politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka buvo dar griežtesnis:

"Alternatyvos policinei valstybei nėra, feldfebelio balsu riktelėjo premjeras Skvernelis. Paprastas kaip čebato aulas. Bet pagaliau viskas stoja į vietas - štai toks ir buvo Karbauskio-Skvernelio klikos tikslas. Užuojauta tiems Karoliniškių rinkėjams, kurie antrame ture balsavo už Skvernelį, turėdami galvoje, kad alternatyvos demokratijai nėra.

P.s. Skvernelio spaudos atstovas jau aiškina, kad Vyr. Policininko žodžiai išimti iš konteksto. Keista publika valdo Lietuvą: vieną dieną Seimo pirmininką Visagine ne taip suprato, kitą dieną premjerą ne taip suprato. Tai gal pasimokykit galų gale kalbėti taip, kad jus suprastų taip, kaip sakot?", - rašo R. Valatka.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, iš teisėsaugos struktūrų į Seimą su LVŽS atėjęs Vytautas Bakas DELFI teigė nenorintis komentuoti premjero pasisakymo, tačiau pridūrė: „Jei elito atstovai pamatytų kai kuriuos aspektus (valstybėje – DELFI), jie maldautų specialiųjų tarnybų, policijos, kad būtų daugiau drąsos tvarkytis šalyje“.

Policinė valstybė – tai valstybė, kurioje valdžia griežtomis ir represinėmis priemonėmis kontroliuoja socialinį, ekonominį bei politinį šalies gyventojų gyvenimą. Policinei valstybei būdingi totalitarizmo bei socialinės kontrolės elementai. Policinės valstybės gyventojams yra apribota judėjimo laisvė, laisvė išreikšti politinę ir kitą nuomonę.

Policinėmis valstybėmis yra laikomos nacistinė Vokietija, Sovietų Sąjunga, dabartinė Kuba bei Šiaurės Korėja.