Tačiau reali tokių vaiko pinigų suma galėtų siekti ne daugiau nei 30 – 50 eurų, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Vaiko pinigai nuo 2018 metų bus, bet ta suma bus reali, ką valstybė šiandien gali. Tikrai kol kas nėra galutinio sprendimo, nes ieškome šaltinių. Šiandieną galime kalbėti apie sumą 30 – 50 eurų kiekvienam vaikui. Kalbant apie visus vaikus, nepriklausomai nuo jų socialinės padėties. Ar tai būtų didesnė suma už trečią, penktą ir taip toliau vaiką, skatinant gimstamumą, nes mums reikia pasiekti, kad šeimoje būtų daugiau nei du vaikai. Greičiausiai taip bus. Bet tikrai nebus ta suma (100 – 150 eurų)“, – Žinių radijui ketvirtadienį kalbėjo S. Skvernelis.

Anot jo, buvusio premjero konservatoriaus Andriaus Kubiliaus skaičiavimai, kad mokant už kiekvieną vaiką 100 – 150 eurų biudžete tam reikėtų rasti apie milijardą eurų, yra teisingi.

„Džiaugiuosi, kad tie žmonės, kurie vadovavo Vyriausybei, labai puikiai supranta labai elementarų dalyką – norint ką nors duoti, tas kas nors kainuoja. Kitas svarbus dalykas – šaltiniai, iš kur tuos pinigus reikės paimti“, – pridūrė S. Skvernelis.

Trečiadienį premjeras žurnalistams teigė, kad Vyriausybė ketina iki vasaros pradžios pateikti savo pasiūlymą dėl vaiko pinigų. Tuomet paaiškės, iš kur bus siūloma paimti lėšų šiai išmokai bei kokios paramos sulauks šeimos.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis trečiadienį pareiškė, kad vaiko pinigai Lietuvoje turėtų siekti 100 – 150 eurų.

Koalicijos partnerių socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas išplatintame pranešime teigė, kad vaiko pinigai turėtų siekti 100 eurų nuo kitų metų. Anot jo, vaiko pinigai turi būti skiriami visoms šeimoms, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų dydžio.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis BNS trečiadienį tvirtino, kad dabar svarstoma vaiko pinigus nuo kitų metų skirti visiems vaikams nevertinant šeimos pajamų, o šios išmokos dydis 1–2 vaikų šeimoms galėtų siekti 30 eurų, o didesnėms šeimoms – 50 ar 60 eurų už kiekvieną vaiką. Ministras taip pat sakė, kad V.Pranckiečio nurodytos 100 – 150 eurų išmokos galėtų būti siekiama palaipsniui.

„Aišku, kad reikia artėti prie kiek galima didesnės išmokos, bet ne nuo 2018 metų sausio 1 dienos. Link sumos, kurią paminėjo Seimo pirmininkas, reikės eiti palaipsniui, o ne iš karto, nes tiesiog tas nėra realu“, – trečiadienį BNS sakė L.Kukuraitis.

Jo teigimu, nutarus nepriklausomai nuo šeimos pajamų mokėti 30 eurų už kiekvieną vaiką 1–2 vaikų šeimose ir po 50 eurų už vaiką gausesnėse šeimose, kitąmet tam reikėtų papildomai apie 180 mln. eurų.

Vyriausybės programos priemonių plane užmojis visuotinai mokėti vaiko pinigus (nevertinant šeimos pajamų) siejamas su siekiu didinti gimstamumą. Vyriausybė tikisi suminį gimstamumo rodiklį padidinti nuo 1,7 (2015 metais) iki 1,9 vaiko (2020 metais), tenkančio vienai moteriai.

Šiuo metu vaiko pinigai 1–2 vaikus auginančioms šeimoms mokami tuo atveju, jei šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 eurai. Tokiose šeimose augantiems vaikams iki dvejų metų priklauso 28,5 eurų mėnesinė išmoka, o vaikams nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro.

Šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, minėto dydžio išmokos skiriamos nevertinant šeimos pajamų. Be to, už kiekvieną auginamą vaiką taikomas 200 eurų papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis.