Ministras BNS taip pat sakė, kad Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio įvardyta 100 – 150 eurų išmokos galėtų būti siekiama palaipsniui.

„Aišku, kad reikia artėti prie kiek galima didesnės išmokos, bet ne nuo 2018 sausio 1 dienos, reikia eiti palaipsniui. Link sumos, kurią paminėjo Seimo pirmininkas, reikės eiti palaipsniui, o ne iš karto, nes tiesiog tas nėra realu“, – trečiadienį BNS sakė L.Kukuraitis.

Linas Kukuraitis

Jo teigimu, nutarus nepriklausomai nuo šeimos pajamų mokėti 30 eurų už kiekvieną vaiką 1-2 vaikų šeimose ir po 50 eurų už vaiką gausesnėse šeimose kitąmet tam reikėtų papildomai apie 180 mln. eurų.

„Norime didesnių sumų, bet viskas yra derybose, kol kas šios sumos (30 ir 50 eurų) yra įvardintos. Bet iš tiesų mes žiūrime, kad visos šeimos patirtų pokytį, gerėjimą, tai mąstome dar apie galimybę padidinti ne iki 50 eurų, bet iki 60 eurų šeimoms nuo trijų vaikų. (...) Kadangi kalbame apie visą mokestinę pertvarką, tai nėra taip, kad tas lėšas reikia tiesiog iš biudžeto paimti, šita suma įsikomponuoja komplekse“, – aiškino ministras.

Vyriausybės programos priemonių plane užmojis visuotinai mokėti vaiko pinigus (nevertinant šeimos pajamų) siejamas su siekiu didinti gimstamumą. Vyriausybė tikisi suminį gimstamumo rodiklį padidinti nuo 1,7 (2015 metais) iki 1,9 vaiko (2020 metais), tenkančio vienai moteriai.

Šiuo metu vaiko pinigai 1–2 vaikus auginančioms šeimoms mokami tuo atveju, jei šeimos pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 153 eurai. Tokiose šeimose augantiems vaikams iki dvejų metų priklauso 28,5 eurų mėnesinė išmoka, o vaikams nuo dvejų iki 18 metų – 15,2 euro.

Šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, minėto dydžio išmokos skiriamos nevertinant šeimos pajamų.

Be to, už kiekvieną auginamą vaiką taikomas 200 eurų papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis.