Minėto pažymėjimo kopija savo fesbuko paskyroje pasidalijo Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narė, opozicijos lyderė konservatorė Lina Rimkienė. Savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkė pažymėjimo kopiją gavo iš paties M. Jonušo.

Pasak „Mažeikių autobusų parko“ direktoriaus Arvydo Šemetos, 2015 m. gegužę M. Jonušas atvyko į autobusų parką kaip „Nebūk naivus kelyje“ atstovas ir aiškino esąs už saugų važiavimą autobusais. Kaip tik tuo metu bendrovė moksleiviams taikė 40 proc. nuolaidą važiuojant savaitgaliais – taip siekta nors kiek užpildyti tuštėjančius autobusus.

„M. Jonušas sakė, kad tai labai aktualu ir jis gali pijarinti šią akciją per savo priemones. Jis aiškino pagal grafiką važinėjantis po mokyklas, ten skaitantis paskaitas, parodė grafikus. Matydami tai, kad jis gali išplatinti mūsų informaciją, pasirašėme sutartėlę. Nebuvo jokio įdarbinimo, apmokestinimo“, – aiškino A. Šemeta, pridūręs, kad M. Jonušas turėjo ir atstovaujamos įstaigos antspaudą.

Už akcijos reklamavimą M. Jonušui išduotas pažymėjimas, leidęs po Mažeikių rajono mokyklas autobusais važinėtis nemokamai.

„Kad nereikėtų kiekvienam vairuotojui prisistatinėti, kad jis Minedas, ne visi jį pažįsta, tad išdavėme pažymėjimą kaip marketingo specialistui“, – sakė A. Šemeta. Pagal sutartį, M. Jonušas turėjo ne tik vykdyti socialinį projektą „Nebūk naivus kelyje“, bet ir atlikti reguliaraus susisiekimo autobusais maršrutų keleivių poreikio analizę, teikti rekomendacijas keleivių vežimui.

Išduotas pažymėjimas galiojo iki 2015 m. rugpjūčio 31 d, tačiau dukart buvo pratęstas ir galiojo iki 2016 m. birželio 1 d.

Mindaugas Jonušas
A. Šemeta sakė, kad pasibaigus sutarčiai M. Jonušas pažymėjimo negrąžino. „ Kreipėmės elektroniniu laišku, kad jis pažymėjimą grąžintų ir juo nepiktnaudžiautų, nutraukus vežimą, kilo incidentai, vairuotojai jo nevežė, jis buvo labai užpykęs ir pažymėjimo negrąžino“, – kalbėjo „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sąraše į rajono tarybą kandidatavęs A. Šemeta.

Pasak A. Šemetos, M. Jonušas ataskaitas teikė, tačiau „informacija buvo nelabai reikalinga“. Pavyzdžiui, jis skaičiuodavo, kiek žmonių važiuoja autobusu, nors bendrovė tokią informaciją ir taip turi.

Įžvelgia dokumentų klastojimą

L. Rimkienė dar sausio pradžioje domėjosi susidariusia situacija ir iš bendrovės „Mažeikių autobusų parkas“ gavo sutartį, pagal kurią UAB ima neatlygintinas paslaugas iš M. Jonušo, o šis, nemokamai važinėdamas, atlieka keleivių poreikių tyrimą.

„Mano teisinis požiūris trumpas. Vienas dalykas, UAB nėra panaudos gavėjas ir negali imti neatlygintinos paslaugos. Antra, tokių pareigų nėra, taigi tokio dokumento visai negalėjo išduoti. Tai yra atviras dokumentų klastojimas“, – DELFI sakė L. Rimkienė.

Visą turimą informaciją politikė persiuntė savivaldybės Audito skyriui, tačiau jokios reakcijos iki šiol nesulaukė.

„Jis pas mus nedirbo. Labai blogai, kai politikai pasigauna kažkokį pažymėjimą ir iš to verčia politiką“, – ginasi A. Šemeta.

Pats M. Jonušas antradienį mobiliuoju telefonu nebuvo pasiekiamas

DELFI primena, kad prieš porą savaičių judėjimo „Nebūk naivus kelyje“ veiklą ir judėjimo pasiūlymus alkoholio vartojimo kontrolės bei sveikatinimo klausimais M. Jonušas aptarė su sveikatos apsaugos ministru A. Veryga. Šis susitikimas iššaukė audringą visuomenės reakciją.

Kilus diskusijoms apie M. Jonušo veiklą, Seimo narė Dovilė Šakalienė pareiškė, kad jo veikla kenkia nevyriausybinio sektoriaus reputacijai.

Tai ji sakė socialiniuose tinkluose pasklidus informacijai, kad kviesdamas nepilnametes merginas į savo judėjimo gretas M. Jonušas su jomis elgėsi neetiškai. „Atkreipiame nevyriausybinių organizacijų dėmesį, kad, piliečio M. Jonušo vykdoma veikla, prisidengus nevyriausybinės organizacijos vardu, kenkia nevyriausybinio sektoriaus reputacijai ir pažemina sąžiningai bei kompetentingai dirbančių nevyriausybininkų gerą vardą“, – rašoma D. Šakalienės pranešime.

Anot parlamentarės, M. Jonušas, kviesdamas į savo judėjimo gretas savanorių teisėmis nepilnametes merginas, neleistinai neetiškai elgėsi siųsdamas joms dviprasmiško turinio žinutes socialiniuose tinkluose bei telefonu, neleistinai braudamasis į jų privačią erdvę. Susitikimų su merginomis metu jis be sutikimo drastiškai mažindavo fizinės bendravimo erdvės atstumą ir apsikabindavo paaugles, taip sukeldamas mergaitėms neigiamus jausmus.