Pareigūnai jau ruošiasi vizitui

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareigūnai įtarimų, kad Trakų rajone esančiame aptvertame miške gali būti nelegali požeminė šaudykla, turėjo jau seniai. Inspektoriams patiems surasti įėjimo į požeminį statinį nepavyko. Todėl buvo nupirktos geofizikų paslaugos. Jiems pavyko Trakų rajono Vainių kaime surasti taip ilgai ieškotą statinį po žeme.

Ištyrus požemines erdves buvo surastas požeminis statinys, kurio ilgis – 309 metrai, o plotis – 3 metrai.

Įdomu tai, kad apie galimos šaudyklos vietą inspekcijai pranešė buvusi J. Borisovo žmona Irina Borisova ir jos sūnus.

Kad ir kaip būtų, geofizikams atlikti tyrimus, kurie kainavo 5445 eurus, pavyko ne iš karto. Pirmą kartą į teritoriją apsaugos darbuotojų jie nebuvo įleisti. Todėl buvo kreiptais į teismą. Ir tuomet Vilniaus apygardos administracinis teismas neskundžiama nutartimi leido VTPSI pareigūnams kartu su geofizikais patekti į aptvertą teritoriją miške.

Įmonei atlikus geofizikinius tyrimus, VTPSI oficialiai patvirtino, kad pavyko surasti požeminį statinį, kuris pastatytas neturint statybos leidimų. Tada inspektoriai surašė privalomąjį nurodymą pašalinti nelegalų statinį. Tačiau šis nurodymas adresuotas J. Borisovui, kuris oficialiai šiuo metu teritorijos Trakų rajone jau nevaldo. VTPSI savo sprendimą grindė tuo, kad turtą valdanti įmonė aiškino, kad tokio statinio iš viso nėra.

„Kadangi UAB „Geovika“ (turto valdytoja – DELFI) neigia tokio požeminio statinio buvimą, nuspręsta savavališkos statybos aktą surašyti pagal turimus duomenis galimam statinio statytojui J. Borisovui. Tolesni veiksmai bus atliekami teisės aktų nustatyta tvarka. Privalomojo nurodymo pašalinti savavališkos statybos padarinius įvykdymo terminas – 2017 metų gegužė“, - anksčiau yra teigę VTPSI atstovai.

Šią gegužę požeminio statinio jau turėjo nebelikti. DELFI Statybų inspekcijos paklausus, ar taip yra iš tiesų, jos atstovė Toma Kondrotaitė teigė, kad inspekcija iš J. Borisovo negavo jokių žinių, todėl ruošiamasi vykti į teritoriją ir patikrinti situaciją vietoje.

„Požeminio statinio privalomojo nurodymo įvykdymo terminas baigėsi 2017-05-14 d. Informacijos apie jo įvykdymą kol kas negavome, prašymo jį pratęsti taip pat. Artimiausiu metu VTPSI tikrins, ar privalomasis nurodymas buvo įvykdytas. Jei paaiškės, kad nebuvo, bus kreipiamasi į teismą dėl privalomojo nurodymo įvykdymo užtikrinimo“, - laiške redakcijai rašė T. Kondrotaitė.

Taip pat reikės nugriauti ir ūkinį pastatą

Tiesa, aptvertoje ir uoliai apsaugos darbuotojų saugomoje teritorijoje turi nelikti ne tik požeminio statinio, bet ir ūkinio pastato. Tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas pratęsė terminą, kada tai turi būti padaryta.

„Vilniaus apygardos administracinis teismas 2017-05-02 sprendimu UAB „Geovika“ prašymą patenkino ir privalomojo nurodymo įvykdymo terminą pratęsė 6 mėn., skaičiuojant nuo dienos, kai įsiteisės Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas civilinėje byloje. Privalomasis nurodytas surašytas nugriauti pagalbinio ūkio paskirties pastatą (neypatingasis statinys), kuriam 2016-05-26 buvo surašytas savavališkos statybos aktas“, - informavo T. Kondrotaitė.

Žurnalistams su turto valdytojais susisiekti nepavyko.

DELFI jau rašė, kad 150 hektarų aptvertoje teritorijoje be įvairių statinių yra taip pat yra lėktuvų nusileidimo takas, sraigtasparnių nusileidimo aikštelė. Būtent dėl tokios infrastruktūros dažnai ši vieta pavadinama valstybe valstybėje.

Šios teritorijos savininkai bėgant laikui keitėsi. Iš pradžių turtą Takų rajone valdė J. Borisovas ir jo žmona I. Borisova. Tačiau dabar turtas priklauso įmonei „Geovika“. Vis dėlto yra manančių, kad buvęs verslininko turtas iš jo rankų niekur nedingo. „Geovika“ buvo įkurta 2012 metų pradžioje, jai vadovauti pradėjo J. Borisovo patikėtinė, jo įmonės „Avia Baltika“ Teisės departamento direktorė Jūratė Vainikonienė. Ji įmonę valdo iki šiol. Registrų centro duomenimis, nuo 2014 metų įmonė „Geovika“ turi Nyderlanduose registruotą vienintelį akcininką, labai mažą bendrovę „Dovecote Investments BV“, kuri pagal užsienio portaluose skelbiamą informaciją, turi mažiau nei 10 darbuotojų bei vieną akcininką. 2013 metais vienintelis įmonės UAB „Geovika“ akcininkas buvo J. Borisovas.

Tvora miške buvo neteisėta

Svarbu paminėti ir tai, kad į aptvertą teritoriją Trakų rajone patenka du ežerai ir miškas. Pagal Miškų įstatymą ir Lankymosi miške taisykles, visi žmonės gali laisvai patekti į mišką. Vis dėlto Trakų rajono savivaldybė 2009 metais leido aptverti teritoriją, nes joje turėjo būti laikomi laukiniai žvėrys. Tačiau po DELFI tyrimo paaiškėjo, kad jokių laukinių žvėrių teritorijoje nebuvo laikoma ir nei aplinkosaugininkai, nei Aplinkos apsaugos agentūra nebuvo išdavusi leidimo laikyti laukinius žvėris, kuris yra privalomas. Taigi du ežerai ir miškas buvo aptverti neteisėtai. Valstybinė miškų tarnyba kreipėsi į Trakų rajono savivaldybę dėl leidimo aptverti teritoriją panaikinimo. Visos institucijos pripažino, kad tvora yra neteisėta. Tačiau netrukus po kilusio skandalo įmonė gavo reikiamus leidimus ir dabar tvora miške tapo teisėta.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba tada, kai statybos prasidėjo be leidimų, taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu tomas.janonis@delfi.lt.