Kaip informavo prezidentės spaudos tarnyba, pradėdama vizitą Pietryčių Azijoje ji susitiko su Tailando Princese Maha Chakri Sirindhorn - tai atsakomasis vizitas ir antrasis šalies vadovės susitikimas su karališkosios šeimos atstove, kuri su oficialiu vizitu lankėsi Lietuvoje pernai kovą.

„Šalies vadovė pabrėžė, jog pastaruoju metu tvirtėjanti draugystė ir augantys Lietuvos ryšiai su Tailandu atveria plačių galimybių abiejų valstybių verslui ir žmonėms“, - rašoma Prezidentūros pranešime.

Susitikime su Tailando Princese aptartas dvišalių ryšių stiprinimas, bendradarbiavimas ekonomikos, verslo, inovacijų ir turizmo srityse. Daug dėmesio skirta moterų ir vaikų teisių apsaugos, socialinio saugumo bei švietimo klausimams. Valstybės vadovė su Princese aptarė, ir kaip stiprinti moterų bei vaikų teisių apsaugą, pristatė kampaniją „Už saugią Lietuvą“.

Susitikime taip pat aptarti kultūriniai ryšiai. Kaip pažymima pranešime, Lietuvą su Tailandu sieja sanskrito tradicija: mažiausiai nutolusi nuo indoeuropiečių prokalbės, lietuvių kalba yra išlaikiusi daugybę archajiškų jos žodžių, tuo metu Tailande sanskritas yra siejamas su budizmu.

Prezidentė padovanojo Princesei Lietuvos lietuvių sanskritologo Vyčio Vidūno knygą „Sanskrito - lietuvių vėrinys“.

Prieš susitikimą D. Grybauskaitė pagerbė pernai spalį mirusio Tailando karaliaus Ramos IX atminimą.

Tailandas yra didžiausias Pietryčių Azijos investuotojas Lietuvoje, turintis 68 milijonų vartotojų rinką ir siekiantis kurti aukštosiomis technologijomis grįstą ekonomiką. Prezidentūra pažymi, kad Lietuva yra lyderė mokslinių lazerių rinkoje, turi sparčiausiai Europos Sąjungoje (ES) augantį gyvybės mokslų sektorių, pasižymi biotechnologijų, atsinaujinančios energetikos srityse todėl „bendradarbiavimas su Tailandu šiose srityse yra labai perspektyvus ir atitinka ekonominius Lietuvos interesus“. Nurodoma, kad Lietuvos eksportas į šią šalį pernai išaugo 26 proc., Klaipėdoje veikia 120 darbo vietų sukūrusi Tailando plastiko granulių gamykla, o pernai Tailandą aplankė 10 tūkstančių lietuvių turistų.