Prezidentė pirma lankysis į Tailande, kur susitiks su princese Maha Chakri Sirindhorn, su ja aptars Lietuvos ir Tailando ekonominių, mokslo ir švietimo, kultūros ryšių stiprinimą. Praėjusiais metais Tailando princesė su oficialiu vizitu lankėsi Lietuvoje.

Kaip pranešė prezidentės spaudos tarnyba, Tailando sostinėje Bankoke šalies vadovė taip pat atidarys lietuviškų vaikų knygų iliustracijų parodą, kurioje bus pristatomi tarptautinį pripažinimą pelniusių Lietuvos dailininkų Kęstučio Kasparavičiaus, Stasio Eidrigevičiaus, Nomedos Marčėnaitės ir kitų autorių darbai.

Iš Tailando prezidentė vyks valstybinio vizito į Indoneziją, kur susitiks su prezidentu Joko Widodo ir Indonezijos parlamento pirmininku Setya Novanto. Prezidentūros teigimu, tai pirmasis istorijoje aukščiausių Lietuvos ir Indonezijos vadovų susitikimas.

Su Indonezijos vadovais prezidentė planuoja aptarti dvišalius ekonominius ir energetinius ryšius bei jų plėtrą, ES ir Indonezijos bendradarbiavimą, globalių saugumo ir migracijos iššūkių sprendimą. Prezidentės vadovaujamoje delegacijoje į Pietryčių Aziją taip pat vyks energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir žemės ūkio viceministras Rolandas Taraškevičius.

Vizito metu bus pasirašyti susitarimai dėl bendradarbiavimo energetikos bei transporto srityse. Lietuvos verslui, kuris suinteresuotas pieno ir mėsos produktų, saulės baterijų ir kitų gaminių eksportu, tai turėtų atverti naujas galimybes įsitvirtinti šioje rinkoje.

„Žemės ūkio srityje mes suinteresuoti gauti paprastesnius sertifikavimo leidimus ir supaprastintas procedūras mūsų žemės ūkio - mėsos, pieno - produktų eksportuotojams“, - LRT radijui prieš vizitą sakė prezidentė.

D.Grybauskaitės vizito metu Indonezijos sostinėje Džakartoje vyks pirmasis dvišalis energetikos forumas, kuriame bus keičiamasi patirtimi vystant suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų veiklą, aptariamos galimybės bendradarbiauti atsinaujinančios energetikos srityje. Indonezija yra ketvirta didžiausia suskystintųjų gamtinių dujų eksportuotoja pasaulyje.

Prezidentės teigimu, Lietuva su Indonezija gali bendradarbiauti ne tik dėl SGD, bet pasiūlyti savo patirtį gaminant saulės energetikos, biokuro technologijas.

„Lietuva yra jau laikoma pažangia šalimi saulės baterijų gamyboje, biokuro technologijų gamintoja, o, pavyzdžiui, apie 50 mln. gyventojų Indonezijoje neturi prieigos prie elektros tinklų ir tokios technologijos šiai šaliai labai reikalingos. Tai yra didžiulė galimybė Lietuvos įmonėms pristatyti savo gamybą, išradimus, technologijas ir turėti sėkmingą bendradarbiavimą“, - LRT radijui sakė Lietuvos vadovė.