Pavyzdžiui, sovietmečiu populiariausias patiekalas buvo kiaulienos guliašas, o dabar žmonės daugiausia nori vištienos kepsnio su mocarela.

Pravėręs valgyklos duris, pasijunti grįžęs į sovietmetį: pastato languose išsaugoti to meto vitražai, grindų plytelės, santechnika. Pietų metu valgykloje nusidriekia eilės. Palyginti su didmiesčiais, Širvintose gana pigu.

Pavyzdžiui, burokėlių sriuba kainuoja 46 ct, šaltibarščiai su bulvėmis – 81 ct, kibinas – 78 ct. Antrų patiekalų kainos didesnės: kiaulienos plovas 1,51 eur, kiaulienos karbonadas – 2,36 eur, Biržų kotletas – 1,91 eur, virtų bulvių cepelinai – 1,13 eur.

Valgykla ir restoranas, kartu su kulinarijos parduotuve, priklauso Širvintų vartotojų kooperatyvui „Veivera“.

„Mums svarbiausias savas klientas, tie, kurie kasdien čia valgo. Žinome jų galimybes, kiek jie gali mokėti, negalime užsikelti kainų“, – aiškina valgyklos ir restorano maitinimo administratorė Aldona Kaminskienė.

Sovietmečiu Širvintose tebuvo vienas restoranas ir valgykla, tad dauguma naudojosi šių įstaigų paslaugomis. Dabar mieste veikia ir „Lelijos“ siuvimo fabriko valgykla, yra kitų kavinių.

A. Kaminskienė čia dirba daugiau nei 30 metų. „Visi Širvintose kaip savi. Kažkada maitinome žmones, o dabar ateina jų vaikai ir anūkai. Smagu, kad ateina ir kitos kartos, vadinasi, nenusivilia“, – sakė pašnekovė. A. Kaminskienei daug kas sako, kad tokio tipo valgyklų išlikę nedaug.

Lyginant su sovietmečiu, meniu pasikeitė. Dabar žmonės turi skirtingų poreikių – yra žaliavalgių, mėsos nevalgančių. Šiais laikais, pasakoja administratorė, patiekalai švelnesnio skonio, sveikesni, su daugiau daržovių ir žalumynų.

Mėgstamiausi patiekalai pasikeitė

Šalia įsikūrusiame restorane esančiose trijose salėse vyksta įvairūs užsakyti renginiai: šermenys, vestuvės, jubiliejai.

„7-8 valandų banketas, pavyzdžiui, vestuvės, jubiliejus, vienam žmogui kainuoja 20-25 eurus. Į kainą įeina šalti užkandžiai, karštas patiekalas, kava, arbata, alkoholis. Maistas natūralus, viską gaminame vietoje, šviežiai, žaliavą veža triskart į savaitę“, – aiškino A. Kaminskienė.

Jos teigimu, maisto kainos nedidelės, tad didelio pelno nėra. Be to, didelis pastatas, kuriame vien šildymas atsieina brangiai.

Ta pati virtuvė gamina patiekalus ir valgyklai, ir restoranui. Joje sukasi septynios moterys.

Kaip ir visoje respublikoje, Širvintose žmonių sumažėję. Pasak A. Kaminskienės, labiausiai justi virtuvės darbuotojų bei virėjų trūkumas. Anksčiau maisto technologus trejus su puse metų rengė technikumas, dabar virėjus ruošia tik Darbo birža.

„Maitinime žmogui reikia būti labai išradingam, turėti gerą skonį, mokėti paruošti, papuošti, apipavidalinti patiekalą, mokėti su žmogumi pakalbėti. Maitinimo darbuotojas turi būti labai lankstus“, – kalbėjo pašnekovė, matanti darbuotojų trūkumą.

Kelis dešimtmečius valgykloje ir restorane dirbanti A. Kaminskienė mato, kaip keičiasi lankytojų įgeidžiai. Jie nori naujovių. Pavyzdžiui, sovietmečiu populiariausias patiekalas buvo kiaulienos guliašas.

Dabar populiariausias patiekalas – mocarelos sūriu bei saulėje džiovintais pomidorais įdaryta vištiena.

„Labai skaniai gaminame kiaulienos sprandinę su jautienos padažu. Kiaulienos sprandinės gabaliukai apskrudinami, jie pateikiami su jautienos padažu, klientai neatskiria, ar čia jautiena, ar kiauliena. Padažas verdamas iš šampinjonų, razinų, dedama ir brendžio“, – firminiu patiekalu džiaugėsi A. Kaminskienė.