Penktadienį keturios Seimo narės - Birutė Vėsaitė, Kazimiera Prunskienė, Giedrė Purvaneckienė ir Ona Babonienė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, nes Seimo narys Algirdas Gricius savo teiginiais, jų manymu, du kartus įžeidė moterų orumą.

Vieną kartą jis viešai užsipuolė diskusiją dėl blondinių sukėlusią socialdemokratę B.Vėsaitę, antrą - įžeidė šviesiaplaukę Seimo narę Dalią Kutraitę.

Ketvirtadienio Seime svarstant Tarptautinės moterų solidarumo dienos statusą, A.Gricius diskusijose rėžė, kad dėl pigaus populiarumo nei apie šunis, nei apie blondines nekalbąs.

Šia fraze taikyta priminti Seimo narės B.Vėsaitės pareiškimą lygių galimybių kontrolierei, kuriame piktinamasi "Omnitel" reklama, klausiančia "Kas geresnis žmogaus draugas: knyga ar blondinė?"

Tame pačiame posėdyje svarstant Lietuvos delegacijos į Konvento dėl Europos ateities sudėtį, Seimo narys A.Gricius, kalbėdamas apie kandidatę į delegacijos narius D.Kutraitę, pareiškė, kad į Briuselį turėtų vykti kompetentingi paralamentarai, o ne važiuojantys apsipirkinėti.

Pareiškimą dėl A.Griciaus elgesio pasirašiusi B.Vėsaitė "Lietuvos rytui" sakė, kad kiti Seimo nariai jos pareiškimui dėl blondinių pritarė, todėl ji nesibaiminanti įgyti skandalistės reputaciją ir nuo šiol raginanti visas moteris nenusileisti, kai žeminamas jų orumas.

Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė praėjusį penktadienį pradėjo tyrimą pagal tris jos tarnybą pasiekusius skundus dėl užrašo bendrovės "Omnitel" reklamoje.

Skunduose piktinamasi "Omnitel" bendrovės išorinės reklamos plakatais, kuriuose užrašas kviečia atsakyti į klausimą: "Kas geresnis žmogaus draugas - knyga ar blondinė?"

Pasak tarnybos vyresniojo patarėjo Algirdo Meškausko, nutarta oficialiai prašyti pareikšti nuomonę tų institucijų, kurioms pavesta Reklamos įstatymo kontrolė: Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Konkurencijos tarybos, Lietuvos vartotojų instituto.

"Omnitel" buvo pasiteirauta apie motyvus ir tikslus, kuriais jų bendrovė platina išorinę reklamą su užrašu "Kas geresnis žmogaus draugas - knyga ar blondinė?"

Į prokuratūrą dėl šios reklamos turinio buvo nutarta nebesikreipti, nes Baudžiamojo kodekso 72-ajame straipsnyje numatoma bausmė už kurstymą prieš tautinę, religinę, etninę bei kitokią žmonių grupę, o blondinės pagal pateikiamą išaiškinimą tokios žmonių grupės nesudaro.

Parlamentarė B.Vėsaitė, Marijampolės moters užimtumo centro direktorė Adolfina Blauzdžiūnienė ir nenorėjusi pranešti savo pavardės vilnietė savo pareiškimuose Lygių galimybių kontrolierei šią bendrovės "Omnitel" akciją vertina kaip žmogaus teisių pažeidimą.

Jų nuomone, tiesmukos užuominos, jog blondinė nėra žmogus, žeidžia moters orumą, formuoja moters-daikto įvaizdį visuomenėje, peršama nuomonė, kad moterys yra neabejotinai kvailesnės už vyrus.

Reklamos agentūra "OMD Lietuva", planavusi šią reklamos akciją, pranešė, kad 16 visuomenės susidomėjimą sukėlusių stendų bus nuimti vasario 3 dieną.

Agentūros vadovų nuomone, į šią reklamą buvo atkreipta kur kas daugiau dėmesio, nei buvo galima tikėtis ar planuoti.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narė D.Kutraitė pasakojo sulaukusi daug Seimo narių palaikymo dėl A.Griciaus pareiškimo.

Užuojautą jai reiškė ir A.Gricių smerkė visų Seimo frakcijų atstovai.

"Lietuvos rytui" ji aiškino, kad diskusijos vyko dėl to, kieno kandidatas bus delegacijos į Konventą dėl Europos ateities narys. Bet būtent faktas, kad Nepriklausomos frakcijos kandidatė yra moteris, sukėlė daug emocijų.

D.Kutraitės tvirtinimu, tikrai nebūtų taip karštai reaguojama, jei ji būtų vyras. Šviesiaplaukė politikė įsitikinusi, kad tokiu A.Griciaus pareiškimu buvo pažemintos visos Seimo narės.

D.Kutraitė sakė, jog išvykusi į komandiruotę neina į parduotuves apsipirkti, nors ir nemano, kad taip daryti yra blogai.

Seimo narys A.Gricius "Lietuvos rytą" tikino esąs labai geros nuomonės apie moteris ir jų protinius sugebėjimus. "Jie aukštesni už daugelio mūsų Seimo narių vyrų",- sakė jis. Po to A.Gricius paminėjo vieną Seimo narį, už kurį, jo manymu, D.Kutraitė tikrai protingesnė.

A.Gricius paaiškino, kad kalbėdamas apie blondines jis tenorėjęs pabrėžti, jog kai kurie parlamentarai, siekdami pakliūti į spaudą, suranda plakatų ar marškinėlių ir tikisi, kad taip bus atkreiptas dėmesys į jų aktyvumą.