Tačiau, pavyzdžiui, Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Remigijus Žemaitaitis net ir tokį valstiečių viražą vadina „gandragalvišku“, mat, pavyzdžiui, renginio rengėjai gali laisvai nustatyti 10 centų mokestį už įėjimą ir taip apeis apribojimą.

„Jie visiškai nušoko nuo proto ir siūlo skirti mokamus ir nemokamus renginius. Jeigu yra mokamas renginys, alkoholiu prekiauti gali, jeigu nemokamas - negali. Tokiu atveju atsitinka paprastas dalykas, kad turi įvesti mokestį. Na, įvedu 10 centų, sudedu tris šlagbaumus ir sakau: mokamas renginys", - sako R. Žemaitaitis.

DELFI gavo iš naujo parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriose subendrinami praėjusios kadencijos konservatorių ir valstiečių vadovaujamos „piliečių iniciatyvinės grupės“ teikiami siūlymai, kurie trečiadienį bus svarstomi Sveikatos reikalų komitete.

„Patobulintas projektas apjungia visus projektus ir jis dar patobulintas pagal Vyriausybės išvadą", - sakė A. Širinskienė.

Pakeitimų esmė:

- Draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais nemokamuose viešuose masiniuose renginiuose, mokamuose bus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 proc.

- Fiziniams asmenims draudžiama gabenti ir viešose vietose laikyti alkoholinius produktus, kai viešai matoma jų pakuotė, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas.

- Alkoholinius gėrimus iš kavinių ir restoranų bus leidžiama išsinešti pirmadieniais-šeštadieniais 10-20 val. ir sekmadieniais 10-15 val.

- Bus uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyksta iš įstatymo.

- Draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 20 metų. Žmonės iki 18 metų gali turėti alkoholio, jei tai yra jų darbo dalis. Nustatomos baudos už alkoholinių gėrimų pardavimą neblaiviems asmenims, jaunesniems nei 20 metų ir kitus pažeidimus, kai pažeidimas padaromas pakartotinai – jos siekia 868-1448 eurų.

- Prekybos alkoholiu laikas parduotuvėse: pirmadieniais-šeštadieniais leidžiama parduoti 10-20 val., sekmadieniais 10-15 val.

- Pirmadieniais-šeštadieniais 10-20 val., sekmadieniais 10-15 val. bus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais kavinėse, baruose ir restoranuose, tačiau už šio laiko ribų nebebus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais atidarytoje pakuotėje vartoti vietoje, kas leidžiama dabar. Prekyba už šio laiko ribų bus galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais.

- Įtvirtinama teisė alkoholio pardavėjams reikalauti pateikti tapatybę liudijantį dokumentą iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų, o kai kyla abejonė, jog asmuo jaunesnis nei 25 metai, tuomet pardavėjas privalo reikalauti pateikti dokumentą.

- Įmonėms draudžiama gaminti ir parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes vaikams bei paaugliams, kurių dizainas imituoja alkoholinius gėrimus ar jų pakuotę.

- Draudžiama visų formų alkoholio reklama.

Konservatorių siūlymai buvo radikalesni

Sveikatos reikalų komiteto narys, konservatorius Antanas Matulas DELFI pasakoja, kad Sauliaus Skvernelio Vyriausybė iš esmės pritarė tiek praėjusios kadencijos konservatorių teiktoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, tiek iniciatyvinės grupės surašytiems pakeitimams, tačiau pasiūlė savo pataisymus.

Šie pataisymai buvo inkorporuoti į Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ir trečiadienį bus svarstomi komitete Seime.

Konservatorių praėjusios kadencijos siūlymai buvo radikalesni nei valstiečių. Pavyzdžiui, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų teiktose pataisose buvo siūlymas net alkoholinių gėrimų skyriuje leisti prekiauti ne stipresniu nei 7,5 proc. alkoholiu, o stipresni gėrimai būtų buvę parduodami tik specializuotose alkoholio parduotuvėse.

Be to, alkoholio parduotuvėms bei alkoholio prekių skyriams buvo nustatyti specialūs reikalavimai. Pavyzdžiui, tokia parduotuvė turėjo būti visiškai izoliuota nuo gyvenamųjų patalpų ir turėti atskirą įėjimą.

Virš prekystalio alkoholinių gėrimų parduotuvėje ar skyriuje, pagal konservatorių sumanymą, turėjo būti įrengta vaizdo įrašymo sistema, kurios įrašai saugomi 180 dienų. Parduotuvė negalėjo būti įrengta daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose.

Konservatoriai, be kita ko, siūlė neįleisti žmonių iki 20 metų amžiaus į alkoholinių gėrimų parduotuves. Bet šių reikalavimų parduotuvėms, jų skyriams bei nuostatos dėl jaunuolių įleidimo į parduotuves atsisakyta.

Tačiau konservatorių siūlytas alkoholio prekybos laikas ir alkoholinių gėrimų vartojimo draudimas asmenims, kurie nesulaukė 20 metų, sutampa su dabartiniu projektu, kurį laimina ir valstiečiai. Sutapo ir poreikis drausti reklamą, tačiau konservatorių projekte draudimas nebuvo absoliutus.

„Yra dar likę problemų, pavyzdžiui, dėl sporto rėmimo, dėl kitų dalykų, nes situacija nuo praeitų metų pasikeitė, tų priemonių, kurios griežtina alkoholio prieinamumą, yra pakankamai, bet matome, kad efekto nėra labai didelio", - pasakoja A. Matulas.

Jis taip pat mano, kad galbūt vertėtų dar labiau trupinti alkoholio prekybos valandas.

„Rinkimus laimėję valstiečiai surašė iš esmės tą patį. 90 proc. atitinka, kas mūsų jau buvo pradėta svarstyti", - teigia A. Matulas.

R. Žemaitaitis: jie tikri „gandragalviai"

„Tvarkos ir teisingumo" partijos pirmininkas, Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas R. Žemaitaitis sako negalintis nesinervinti dėl valstiečių siūlomų pataisų, nes jos „gandragalviškos". Jis sako registruosiantis savo pataisas teisės akto priėmimo metu.

Pirmiausia, R. Žemaitaičiui neatrodo protinga skirstyti masinius renginius į mokamus ar nemokamus, ir leisti prekiauti alkoholiu tik mokamuose, nes, jo požiūriu, tai lengvai apeinama įvedus nedidelį mokestį.

Antra, jis nesutinka su draudimu sporto varžybų metu vartoti alkoholį bei juo prekiauti. Pasak „tvarkiečio", galima įsivaizduoti, kad vyksta koks nors mokamas vasaros renginys, kuris šiaip galėtų prekiauti alkoholiu, bet prie jo nusprendžiama surengti kokį nors bėgimo turnyrą ir esą prekyba iškart uždraudžiama.

„Tik gandragalviai taip ir gali sugalvoti", - piktinasi R. Žemaitaitis.

R. Žemaitaičiui nesuprantamas ir draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose, tai yra lauko kavinėse ir restoranuose. Nestacionarioji mažmeninės prekybos vieta ir nestacionarioji viešojo maitinimo vieta išvis išnyksta kaip sąvokos.