Vis pasigirsta kalbų, kad Vilniuje savivaldybėje sprendimai lėtesni, o Taryboje netgi neretas atvejis, kai nesusirenka kvorumas, ir tenka skirstytis. Apskritai, R. Šimašiaus darbai vertinami nevienareikšmiškai, tačiau vienas jo trūkumas, akivaizdu, minimas kaip reikšmingas ir turintis įtakos visai jo veiklai.

Vilniaus meras nėra lyderis ir idėjų generatorius, jis greičiau yra vykdytojas, tegu ir puikus, bet sostinės vadui to per mažai. Ir kaip sako vienas iš „Savaitės“ pašnekovų, jam teliko dveji metai, kad jiems praėjus „vilniečiai neišvoliotų Šimašiaus degute ir plunksnose ir neneštų jo Užupio kalnan kaip atsiprašymo prie Zuoko namų sudeginti“.

Telekomunikacijų eksperto, apžvalgininko Liudviko Andriulio nuomone, R. Šimašius yra labiau prižiūrėtojas nei lyderis.

„Galvojant apie R. Šimašių keista, kaip pats žmogus eidamas per miestą nesupyksta ir nepasako, kad šitaip negali būti. Čia lyg svetainėje būtų išdeginta grindų danga ir tu ramiai toliau gyventum. <...> R. Šimašius yra labiau prižiūrėtojas ir netrukdytojas negu lyderis ir darytojas. Jam trūksta gebėjimo sugalvoti paprastų ir aiškių dalykų, kuriais jis galėtų prisidėti prie miesto vystymosi“, – mano L. Andriulis.

Laisvosios rinkos instituto prezidento Žilvino Šilėno teigimu, Vilniaus meras stengiasi girtis paprastais, rutininiais darbais.

„Įvykdžius rutininį darbą – kiemsargiui iššlavus kiemą tai įdėti į feisbuką ir sakyti, kad aš iššlaviau kiemą, na, tai nėra rimta“, – sako Ž. Šilėnas.

Taip apie Vilniaus merą sako tiesiog vilniečiai, jokie pareigūnai ar politikai. Kone svarbiausias žmogus valstybėje – premjeras – dar kategoriškesinis: daug darbų vyksta tik iš inercijos, o per dvejus R. Šimašiaus kadencijos metus jokių kardinalių pokyčių sostinėje neįvyko. Vienintelis Vilniaus mero darbas – nupjauta tuja, sako Saulius Skvernelis.

Buvęs miesto vadovas Artūras Zuokas taip pat nerodo džiaugsmo.

„Miestui trūksta idėjų, miestui trūksta pagaliau paprasto normalaus ir ūkiško organizuotumo, pagal kurį tie darbai, kurie yra parengti, suplanuoti, na, nebūtų stabdomi“, – sako A. Zuokas.

Pasak buvusio Vilniaus mero, miesto gyvenimas sustojo dvejiems metams. Dauguma projektų ar darbų, kurie turėjo būti padaryti iki šių metų, iš tikrųjų turėjo būti įvykdyti pernai ar užpernai. Pavyzdžiui, atnaujintas miesto autobusų parkas ir sostinės gatvėmis turėjo važinėti 100 naujų autobusų, ar Vilniaus gatvės rekonstrukcija, kuri vieną labiausiai klestėjusių sostinės vietų pavertė statybų aikštele.

Čia įskūrusio salotų baro vadovė sako, kad per tą laikotarpį jų klientų sumažėjo perpus. Įstaiga – socialinis projektas, padedantis priklausomybių turintiems žmonėms, tačiau dėl užsitęsusio gatvės remonto jis atsidūrė prie prarajos krašto.

„Kiek kalbėjomės, tai pas visus tas pats. Kaimynai užsidarė, keletas parduotuvių jau nebedirba, sustabdė veiklą“, – sako baro „Mano guru“ direktorė Reda Sutkuvienė.

R. Šimašius dėl traukos centru buvusios centrinės gatvės nesibaigiančių statybų savo kaltės neįžvelgia – kaltas architektas, pridaręs rekonstrukcijos projekte klaidų, bei rangovai, atsainiai žiūrėję į darbus. Miestas yra išsiuntęs raštą rangovui su ultimatumu – arba kuo greičiau pabaigti darbus, arba sutartis su jais bus nutraukta.

Apskritai meras su kritika nesutinka ir sako, kad beveik visus duotus vilniečiams pažadus įvykdęs: darželiuose sukurta apie pusketvirto tūkstančio naujų vietų, įsibėgėjo vaikų globos namų pertvarka, tvarkomi kiemai, šaligatviai, gatvės, sodinami medžiai, atidarytas vakarinis aplinkelis, sutvarkyta Neries krantinė, sumažėjo miesto skola, sukurta naujų darbo vietų, pritraukta investicijų.

„Penkis pagrindinius pažadus, kuriuos lankstinukuose gavo visi vilniečiai, tai visus juos arba pavyko padaryti, arba aiškiai esame pusiaukelėje. Dar keletas dalykų, kurie viešosiose diskusijose buvo, kad ir apie finansus, tai su kaupu pavyko realizuoti. Arba [kalbant – LRT.lt] apie viešąjį transportą – tai judame. Tai iš tikro darau tai, ką žadėjau, ir esu visiškai tikras, kad tai pavyks padaryti“, – sako R. Šimašius.

Ekspertai sako, kad mero pagyros apie sukurtas darbo vietas, pritrauktas užsienio investicijas yra perdėtos. Sostinė ir taip yra pasmerkta tokiai sėkmei, nes čia suvažiuoja ambicingiausi žmonės, o investicijos ateina dėl to, kad Vilnius yra didžiausias miestas Lietuvoje.

Net ir koalicijos partneriai merą kritikuoja. Esą veiklos ataskaita – prasta, joje įvardyti dalykai tikrai nėra mero nuopelnai, o tiesiog įprasti ir kasdieniai dalykai, kurie – būtini. R. Šimašius kritikuojamas, kad išsikėlė neambicingus planus – šiek tiek patvarkomos gatvės, kiemai, darželiai, krantinės, tačiau nieko įsimintino.

„Miesto proveržyje nėra tokių dalykų, kurie būtų tikrai apčiuopiami, būtų reikšmingi. Tai mes turim tuos klampius dalykus, kas liečia Nacionalionio stadiono statybą, kur savivaldybė ir nėra viena atsakinga, bet bet kokiu atveju stagnacija yra pakankamai didelė ir kituose grandioziniuose, masiniuose investiciniuose projektuose, kurie parodytų, kad Vilnius eina į kitą lygį. Per du metus to, deja, išjudinti nepavyko“, – sako Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

Sulaukęs pagyrų, kad panaikino savivaldybės taksi, R. Šimašius kritikuojamas, kad ėmėsi kurti kitus savivaldybės verslus.

„Vienus valdiškus verslus meras numarinęs pats lyg ir imasi kitų valdiškų verslų. Ir gera iliustracija viso šito reikalo yra „Grinda“, kuri šiaip teikė kiemo valymo ir plytelių klojimo paslaugas, o nuo šiol teiks ir daugiabučių administravimo paslaugas“, – atkreipia dėmesį Laisvosios rinkos instituto prezidentas Ž. Šilėnas.

Sostinėje apima jausmas, sako kritikai, lyg meras nemato, kad važiuojant Geležinio Vilko gatve dėl prastos dangos jautiesi tarsi dardėtum mediniais ratais, kad spūstyse tenka praleisti po valandą ir daugiau, kad viešasis transportas nė iš tolo neprimena modernaus vakarietiško, kad baseino ir toliau nebus. O vilniečiams norisi lyderio ir vadovo, kuris neieškotų kaltų, o spręstų.

„Ko gero, bet koks didesnės įmonės vadovas jau būtų seniai ir skambiai išmestas iš darbo už tokį projektą kaip Vilniaus gatvė ar už Vilniaus taksi situaciją, kur mus gali pavežti už 20 eurų Valiera iki Seimo. Nes R. Šimašius nekalba apie tai, kaip jis tą padarys, jis kalba, kad susitiks, kad kalta ministerija, „ne mano atsakomybė“. Tai yra tikrai biurokratinis stumdymasis nuo savęs“, – teigia telekomunikacijų ekspertas, apžvalgininkas L. Andriulis.

Didelio pasitikėjimo pirmuose tiesioginiuose mero rinkimuose sulaukęs R. Šimašius turi dar porą metų. Tada ir paaiškės, kaip jo darbus įvertins vilniečiai. Šiandien prognozė – nelabai guodžianti.

„Jeigu toliau viskas vyks taip, kaip vyksta dabar, tai jo nenubaus, jį tiesiog pamirš“, – mano apžvalgininkas.