K. Golota yra lenkų kilmės Europos socialistų partijos patarėjas Centrinei ir Rytų Europai.

„Jūsų partija, Vyriausybė sulaukė didžiulės sėkmės, tačiau kartais yra priimami kontroversiški sprendimai. Čia turiu omenyje Darbo kodeksą“, - sakė socialdemokratų svečias.

K. Golota papasakojo Lenkijos patirtį. „Per ekonominę krizę, kuri prasidėjo 2008 m., mes buvome Europos čempionai. Mes neturėjome krizės, mes visą laiką augome. Pas mus irgi buvo liberalizuotas Darbo kodeksas. Bet kokia buvo kaina, kurią mes, kaip visuomenė, už tai sumokėjome besidžiaugdami ekonominiu augimu? Kaina, kurią sumokėjo visuomenė buvo ta, jog daugelį metų atlyginimai neaugo. Labai smarkiai padaugėjo dirbančių ne visą laiką", - sakė Europos socialistų partijos atstovas.

Pasak jo, tai buvo postūmis ekonominiam augimui, bet ne visuomenei, kurios nariai pasijuto nesaugūs. Tuomet lenkų visuomenė pradėjo balsuoti už populistus.

„Jaroslawas Kaczynskis yra tas populistas, kuris labiausiai išlošė šioje situacijoje", - pareiškė K. Golota.

J. Kaczynskis vadovauja partijai „Teisė ir teisingumas", kuri pati viena sugebėjo laimėti daugumą parlamente, o jos atstovas Andrzej Duda užima prezidento pareigas. Lenkijos socialdemokratai praktiškai buvo nušluoti nuo Lenkijos politinės sistemos paviršiaus, pati šalis nuolat konfliktuoja su Europos Komisija dėl žodžio laisvės nesilaikymo, valdžių atskyrimo sistemos pažeidimų, teismų nepriklausomumo nepaisymo.

DELFI primena, kad socialdemokratai, vadovaujami Algirdo Butkevičiaus, priėmė naują Darbo kodeksą, kuris kai kurių ekspertų ir politikų buvo įvertintas kaip palankus verslui, norinčiam lengviau atleisti darbuotojus kriziniais laikotarpiais.

Po pralaimėtų Seimo rinkimų socialdemokratai vėl atsidūrė valdančiojoje koalicijoje su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, tačiau po truputį keičia savo nuomonę ir kalba apie darbo santykių lankstumo bei saugumo balansą.