Anot jo, numatomam didinimui reikalingi 30 mln. eurų bus rasti institucijų viduje.

„Principas yra labai paprastas – veiklos efektyvumas, papildomų arba perteklinių funkcijų atsisakymas. Mes tą principą pasakėme visoms ministerijoms – tai, kas yra šiandien darbo užmokesčio fonde, yra neliečiama, jeigu jūs efektyvinate veiklą, trumpinate procesus, atsisakote kai kurių perteklinių funkcijų, tie pinigai lieka pas jus – tai yra finansavimo šaltinis“, – penktadienį žurnalistams sakė premjeras.

Jis atkreipė dėmesį, kad minėtas bazinis dydis nebuvo keistas nuo 2009 metų.

„Esminis dalykas – tai, kad nuo 2009 metų apskritai apie valstybės tarnybą kabant, tiems žmonėms yra visą laiką pasakoma, kad jie neverti, nes yra nieko nedirbantys ir neverti, kad būtų atlyginimai keliami. Tai kai kurios specifinės sistemos per kitus įstatymus tvarkėsi ir susitvarkė, bet didžioji dalis viešojo sektoriaus liko ten, kur liko“, – sakį S.Skvernelis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo kitąmet bazinį dydį padidinti iki 132 eurų, dabar jis siekia 130,5 euro.

„Nustačius minėtą dydį, valstybės politikų, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojų, Konstitucinio Teismo teisėjų, karių darbo užmokestis (atlyginimai) ir kitos teisės aktuose nustatytos išmokos šiek tiek (1,12 proc.) padidėtų ir tam iš valstybės biudžeto reikėtų apie 30 mln. eurų per metus“, – nurodo ministerija.

Ministerijos parengtą įstatymo pataisą turės svarstyti Vyriausybė ir Seimas.

Pastarąjį kartą pareiginės algos bazinis dydis keistas 2009 metais – prasidėjus ekonominei krizei jis buvo sumažintas nuo 142 eurų iki 130,5 euro. Naudojant minėtą bazinį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams.