"Sudaryta galimybė šią problemą spręsti kiekvienai Europos valstybei atskirai skatina trumparegiškus verslo interesus, ir tai ateityje gali sukelti dar didesnę problemą Europos gyventojų sveikatai", - rašoma rezoliucijos, kurios rengimą inicijavo Lietuvai ETPA Aplinkosaugos, žemės ūkio ir regioninių reikalų komitete atstovaujantis socialliberalas Gediminas Jakavonis, pasiūlyme.

Pasak G.Jakavonio, imtis iniciatyvos įstatymais ir Europos Tarybos rezoliucija apsaugoti Lietuvą nuo branduolinių kapinynų jį paskatino Lietuvos valstybinės institucijos, paskelbusios apie Lietuvoje esančias tinkamas branduoliniams kapinynams vietas.

"Nors po šių pareiškimų ir kilo pasipiktinimo banga visuomenėje, tačiau, mano žiniomis, branduolinio kapinyno įrengimo idėjos Lietuvoje neatsisakyta, todėl reikalingas rimtesnis įstatymo ir Europos saugiklis, kad ateityje anūkai mūsų neišsižadėtų", - Seimo Ryšių su visuomene pranešime spaudai cituojamas G.Jakavonis.

Praėjusiais metais Ūkio ministerijos valdoma Radioaktyvių atliekų tvarkymo agentūra organizavo vietos, tinkamos paviršiniam radioaktyvių atliekų kapinynui įrengti, paiešką. Buvo išrinktos dvi tinkamiausios - Apvardų bei Galilaukės aikštelės netoli Ignalinos atominės elektrinės.

2005-2007 metais numatyta parengti sklypo dokumentus, o Vyriausybei priėmus atitinkamą nutarimą, 2008 metais ketinama pradėti kapinyno statybos darbus - 2012 metais jis turėtų pradėti veikti.

Kapinyne bus laikomas ne panaudotas branduolinis kuras, o tik kietos arba sukietintos trumpaamžės mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyvios atliekos.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys G.Jakavonis kovo pradžioje Seime užregistravo įstatymo papildymą, kuriuo būtų uždraustas panaudoto branduolinio kuro ir ilgaamžių didelio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų laidojimas Lietuvoje.

Lietuvos valstybinėms institucijoms, kartu su švedais vykdančioms tyrimus pagal 2003-2007 metų numatytą radioaktyviųjų atliekų laidojimo galimybių įvertinimo programą, pareiškus, kad tinkamiausia vieta branduoliniam kapinynui yra Dzūkija, visuomenėje kilo pasipiktinimo banga.

Alytaus ir Varėnos rajono savivaldybių tarybos priėmė sprendimus, kuriais nepritarė tokių kapinynų ar saugyklų įrengimui jų administruojamose teritorijose.