Lietuvoje

Stambių sumų pasisavinimu ir iššvaistymu Rusijoje kaltinamas bankininkas Igoris Babenka bus išduotas Rusijai. Tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Vilniaus apygardos teismas, baigęs nagrinėti Generalinės prokuratūros prašymą dėl I.Babenkos ekstradicijos. Rusijos prokurorai įtaria I.Babenką pasisavinus ir iššvaisčius pinigų sumą, viršijančią 33 milijonus litų.

Automobilių vairuotojams – džiugi žinia, motorolerius pamėgusiam jaunimui - nauji reikalavimai. Tokias permainas žada nuo rugsėjo 1-os dienos reorganizuotos šalies policijos Eismo priežiūros tarnybos naujasis vadovas Saulius Skvernelis.

Bylą dėl antisemitinių rašinių dienraštyje "Respublika" nagrinėjęs Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Andrius Cininas ketina bylinėtis su šio dienraščio vyriausiuoju redaktoriumi dėl šmeižto. Tuo tarpu "Respublikos" vyriausiasis redaktorius R.Celencevičius teismui taip pat pateikė skundą, kuriame teisėjas A.Cininas kaltinamas melagingu įskundimu ar pranešimu apie nebūtą nusikaltimą.

Jungtinių tautų (JT) oficialioje internetinėje dokumentų sistemoje skelbiamame Lietuvos žemėlapyje - sovietų komunistinės valdžios palikimas. Nors sistemoje teigiama, kad žemėlapis atnaujintas 2004-ųjų metų pradžioje, jame Ignalinos atominės elektrinės (IAE) energetikų miestas Visaginas vis dar vadinamas Sniečkumi.

Verslas

Vienas didžiausių Lietuvoje koncernas "MG Baltic" kontrolinį 57,93 proc. naujienų agentūros ELTA akcijų paketą parduoda neseniai įsteigtai bendrovei "Žinių partneriai", susijusiai su "Respublikos" leidinių grupe. Apie 50 darbuotojų turinčiai Eltai priklauso 1,49 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas Gedimino prospekte Vilniuje - dalis jo išnuomota bendrovei "MG Baltic Investment", kuri ten įkūrė viešbutį ir kazino.

Benzinas vėl pabrango visose Lietuvos degalinėse - tinklo "Lukoil" pavyzdžiu pasekė "Statoil" ir automatinių degalinių tinklai. Pirmadienio popietę tiek "Lukoil", tiek "Statoil" degalinėse Vilniuje populiariausias 95 markės benzinas kainavo 3,44 lito už litrą, automatinių "Neste" ir "UnoX" degalinių tinkluose - 3,38 lito už litrą. Po didžiausio istorijoje degalų kainų piko antradienį jos pradėjo smukti.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su pernai tuo pačiu metu, išaugo 6,4 proc. ir veikusiomis kainomis sudarė 32,07 mlrd. litų. Antrąjį šių metų ketvirtį Lietuvos ekonomika augo sparčiau - 8 proc., o BVP veikusiomis kainomis sudarė 17,425 mlrd. litų.

Užsienyje

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka ketvirtadienį atleido ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko vyriausybę ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorių Petro Porošenką, dėl kurio daugiausiai kilo didžiausia politikos krizė šalyje po "oranžinės revoliucijos".

Dabartinis Egipto prezidentas Hosni Mubarakas surinko daugiau kaip 80 proc. balsų ir buvo dar kartą išrinktas į šios šalies vadovo postą, rodo neoficialūs rinkimų rezultatai, kuriuos penktadienį paskelbė keli valstybiniai laikraščiai. Tai buvo pirmieji rinkimai Egipte, kuriuose buvo leista dalyvauti keliems kandidatams.

Rusijos ir Vokietijos lyderiai ketvirtadienį galutinai "palaimino" projektą, kurį įgyvendinus Baltijos jūros dugnu bus nutiestas Vokietiją ir Rusiją sujungsiantis dujotiekis.

Sutartį pasirašė Rusijos dujų monopolininkės, didžiausios pasaulyje dujų kompanijos "Gazprom", Vokietijos energetikos įmonės E.ON bei Vokietijos chemijos pramonės įmonės BASF padalinio "Wintershall" atstovai. Šiame projekte "Gazprom" priklausys 51 proc. dalis. Po 24,5 proc. akcijų valdys Vokietijos kompanijos.

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis pareiškė, kad “šis naujas vokiečių ir rusų aljansas, šiandien vadinamas tarptautiniu terminu "energijos aljansas", yra suplanuotas pakeisti Europos politinį žemėlapį. Deja, Europa yra pasirengusi tai finansuoti”.

Per pastarąsias dvi dienas "Katrinos" aukų paieškos paspartėjo. Iki ketvirtadienio Misisipės pareigūnai buvo užregistravę 201, o Luizianos - 118 žuvusiųjų. Kitose valstijose aukų skaičius yra dar mažesnis: Floridoje žuvo 11, o Alabamoje ir Džordžijoje - po du žmones.

Sportas

Dvylika Lietuvos vyrų rinktinės krepšininkų užsakomuoju reisu išskrenda į Maskvą, kur rytoj žais Federacijų supertaurės atsakomasias rungtynes su Rusijos rinktine. Namuose liks Tomas Delininkaitis ir iš Kauno "Žalgirio" pasiskolintas Darius Šilinskis. Taip pat paaiškėjo, kad Naujojo Orleano "Hornets" klubo vadovybė dėl didelės traumos atsinaujinimo tikimybės draudžia komandos žaidėjui Arvydui Macijauskui atstovauti Lietuvos rinktinei.

Pramogos

Kauno Laisvės alėjos ašį puošiančios Šv. Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčios požemiuose įsikurs muziejus neregiams. Tai bus vienas iš pirmųjų muziejų regėjimo negalią turintiems žmonėms ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Neregiams skirto muziejaus idėja - jutiminė patirtis. Meno kūrinį lankytojai galės pajusti lytėdami, uostydami bei klausydami.