„Mums čia ir mums ten, lietuviams Lietuvoje ir lietuviams emigracijoje, rūpi tie patys dalykai. Džiaugiuosi, kad galiu prisidėti prie bendro mąstymo ir bendros vizijos dėl migracijos. Kviečiu burtis į bendruomenes, megzti vadinamuosius tinklus, siekti kuo didesnio susitelkimo ir bendravimo, o ne vien remtis į savo mažus ratelius ar vien tik šeimą. Pasitikėti ir investuoti į tarpusavio tinklą kviečiu ne tik švenčiant ar minint sukaktis, bet ir tada, kai yra sunku. Tai svarbu. Ir tai, kad ir kaip būtų keista, irgi daro didelę įtaką emigracijai arba atvirkščiai - jos mastams mažinti“, - Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdyje sakė ministras.

Įvairių tyrimų, atliktų 2005-2014 m. Pilietinio visuomenės instituto, Viešosios politikos ir vadybos instituto ir Mykolo Romerio universiteto tyrėjų, duomenimis, emigruoti skatina prasta darbo aplinka Lietuvoje, nepatenkinamos gyvenimo sąlygos, mažas darbo užmokestis. Mokslininkams - menkas jų darbo prestižas, nepakankamas darbuotojų interesų atstovavimas. Viena emigracijos paskatų - sunkumai įsigyti būstą, kurti materialinius šeimos gyvenimo pagrindus. Aukštos kvalifikacijos darbuotojams kaip postūmis yra korupcija, neskaidrumas organizuojant konkursus į pareigas, taip pat prastos ateities perspektyvos. Tarp traukos į užsienį veiksnių svarbią vietą užima savirealizacija, kuriai Lietuvoje trūksta galimybių.

L. Kukuraitis pažymi, kad siekiant pažaboti emigraciją, reikia spręsti dvi esmines problemas: pajamų nelygybę ir socialinių ryšių trūkumą.

Pirmuoju atveju būtina daug dėmesio skirti darbuotojų derybinėms galioms didinti, darbo užmokesčiui kelti, kovai su šešėline ekonomika, senatvės socialinio draudimo pensijoms indeksuoti, minimalių pajamų užtikrinimo sistemai tobulinti, taip pat vyresnio amžiaus žmonių bei jaunimo aktyvesniam įtraukimui į darbo rinką ar savanorišką veiklą.

Antruoju atveju, būtina stiprinti šeimas ir bendruomenes. Pasak ministro, įvedus vaiko pinigus, kurie būtų mokami nevertinant šeimos pajamų, gerinant motinystės (tėvystės) atostogų bei išmokų tvarką ir plėtojant paslaugas šeimoms, iš esmės būtų prisidedama prie šeimos instituto puoselėjimo ir stiprinimo. Be to, ministras pabrėžia, kad reikalinga bendruomenių programa, skatinanti bendruomenių tarimąsi seniūnijos lygmeniu, taip pat būtina stiprinti savivaldas ir nevyriausybinės organizacijas sprendžiant socialinius klausimus.