Laikinasis „Oro navigacijos“ generalinis direktorius Mindaugas Gustys sakė, kad lėktuvas P46T kilo iš Vilniaus oro uosto ir pažeidė skrydžio plane numatytą maršrutą nuskristi iki Baltarusijos sienos bei grįžti.

„Orlaivis P46T, šaukinys „N600EU“, pagal skrydžio planą pakilo iš Vilniaus oro uosto maršrutu Vilnius-Lavaras-Kotovas-Vilnius treniruotės tikslu. Apie skrydį buvo informuotas Minsko „Šiaurės“ sektoriaus skrydžių vadovas. Orlaivio pilotas neįvykdė skrydžių plane nurodyto maršruto ir, praskrisdamas Lavaro tašką, įskrido į Baltarusijos teritoriją“, – teigė M.Gustys.

„Jam nedelsiant buvo nurodyta suktis ir grįžti į Lietuvos Respublikos teritoriją, kas buvo įvykdyta“, – pridūrė jis.

Baltarusių pareigūnai pažeidimą užfiksavo balandžio 19 dieną, 13.40 val. vietos ir Lietuvos laiku. Orlaivis į Baltarusijos teritoriją įskrido iki aštuonių kilometrų, o po trijų minučių apsisuko ir išskrido iš Baltarusijos oro erdvės.

„Oro navigacija“ patvirtino šią informaciją.

Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas BNS sakė, kad P46T pilotavo Danijos pilietis. Su juo skrido lietuvis, planavęs pirkti lėktuvą.

„Pilotas buvo vienas – Danijos pilietis. Čia buvo demonstracinis skrydis potencialiam pirkėjui iš Lietuvos. Jie skrido dviese. Kaip aiškina, (Danijos pilietis) truputį užsikalbėjo, rodydamas lėktuvo privalumus, ir netyčia praskrido“, – teigė A.Šumskas.

Baltarusijos diplomatai šeštadienį dėl oro erdvės pažeidimo įteikė notą Lietuvos ambasadoriui Minske Andriui Pulokui. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius žurnalistams Seime sakė, kad Lietuva į notą atsakys.

Baltarusių gynybos ministerija perspėjo, kad Minskas gali būti priverstas panaudoti karines priemones, jeigu vėl bus pažeista šalies oro erdvė. Anot pareigūnų, pažeidimas įvyko netoli Astrave statomos atominės elektrinės.

2012 metų liepą dviejų Švedijos piliečių pilotuojamas lengvasis civilinis lėktuvas įskrido į Baltarusijos teritoriją iš Lietuvos ir mėtė virš Minsko ir netoli sostinės esančio Ivenčiaus miestelio pliušinius meškiukus su pritvirtintais parašiutais bei šūkiais už žiniasklaidos laisvę.

Lietuvos prokurorai buvo pradėję ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto sienos kirtimo. Vėliau jį perėmė švedų teisėsauga.