Partijos Etikos ir procedūrų komisija bei Rinkimų komisija jau sulaukė stebėtojo skundo, kuriame teigiama, kad Pasvalio skyriuje įtarimų sukėlė labai didelis narių aktyvumas antrajame rinkimų ture.

Stebėtojas Lukas Kirjanovas paprašė parodyti balsavimo biuletenių išdavimo ir rinkėjų atvykimo balsuoti lapus, kuriuose jis pastebėjo akivaizdžius skirtumus tarp tų pačių rinkėjų parašų, balsavusių pirmame ir antrame rinkimų ture. „Mano ir kartu dalyvavusių asmenų įžvalga, jie skyrėsi kardinaliai, akivaizdžiai buvo suklastoti“, - išvadą daro stebėtojas.

L. Kirjanovas stebėti rinkimų į Pasvalį atvyko kartu su prezidiumo nariu Justu Pankausku ir rinkimų komisijos nare Modesta Petrauskaite. Per pirmą turą šiame skyriuje už M. Sinkevičių atiduota daugiau nei 90 proc. balsų.

„Pasvalio skyriaus komisijos narių paklausus žodžiu dėl kilusių dvejonių, skyriaus komisijos nariai patikino, kad parašai skiriasi, nes buvo leista balsuoti giminėms bei šeimoms nariams už šeimos narius bei giminaičius“, - rašoma skunde.

Tačiau pirmininko rinkimuose leidžiama balsuoti tik savo vardu ir tik vieną kartą.

Kai stebėtojas skyriaus komisijos narių paprašė paaiškinti, kodėl tų pačių asmenų parašai, pirmajame bei antrajame ture skiriasi, vienas iš komisijos narių atsakė: „Per pirmą kartą išgėrė tik vieną kavos, per antrą – daugiau kavos, dėl to parašai ir skiriasi“.

Laiške DELFI buvo pateiktas klastojimo pavyzdys: pavyzdžiui, protokoluose fiksuojama, kad Pasvalio skyriaus narys Jonas Titaitis balsavo, tačiau jis šiuo metu yra svečiuojasi Austrijoje ir DELFI aiškino nebalsavęs rinkimuose.

Paklaustas, ar ketina aiškintis situaciją, J. Titaitis sakė neketinantis to daryti, nes „tikrai nenori kištis“.

J. Titaitis minimas ir stebėtojo skunde, mat jo parašas sukėlė įtarimų. „Bet sąrašuose jo parašas yra, partiečiai tikino esantys užsienyje ar dar tik beplanuojantys balsuoti ir nebalsavę, nors sąrašuose tuo metu jau buvo fiksuotas jų atvykimas bei biuletenio išdavimas. Tokių pavyzdžių buvo ir daugiau“, - rašo L. Kirjanovas.

Stebėtojas pareikalavo nedelsiant stabdyti rinkimus Pasvalyje ir pripažinti jų rezultatus antrajame ture negaliojančiais.

Laiške, kuriuo siunčiamas skundas, teigiama, kad pažeidimai daromi daugiausia M. Sinkevičiaus naudai.

Socialdemokratų atsakingasis sekretorius Valdas Šereika teigia, kad raštiškas skundas dėl rinkimų kol kas tik vienas, tai yra iš Pasvalio. Tiesa, jis neneigė, kad esama neigiamų signalų iš kitų skyrių.

Komentuodamas Pasvalio rajono situaciją, jis pažymėjo, kad, jo požiūriu, kalbama ne apie procedūrinius, o apie esmingus pažeidimus – dokumentų klastojimą. Atsakingojo sekretoriaus manymu, už dokumentų klastojimą gali grėsti net baudžiamoji atsakomybė.

Stebėtojo skundą dėl Pasvalio rajono skyriaus balsavimo šeštadienį svarstys partijos Rinkimų komisija.

Negana to, iš Vilniaus miesto rinkimų komisijos už neleistiną agitaciją M. Sinkevičiaus naudai pašalintas buvęs socialdemokratų Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas Algirdas Markevičius. Socialiniame tinkle politikas ragino paremti ūkio ministro kandidatūrą.

DELFI primena, kad į antrą rinkimų turą pateko G. Paluckas, surinkęs 4017 balsų, ir M. Sinkevičius su 3654 balsais. Tačiau pirmajame ture pralaimėję kandidatai parėmė M. Sinkevičių.