Už parlamentaro neliečiamybės naikinimą balsavo visi 109 užsiregistravę parlamentarai.

„Aš to siekiau, bet aš nesutinku su mano atžvilgiu teigiamais galimais piktnaudžiavimais ir aš neabejoju, kad elgiausi pagal įstatymus ir jų laikydamasis“, – po balsavimo žurnalistams kalbėjo G. Steponavičius

Laikinoji tyrimo komisija Seimui rekomendavo patenkinti generalinio prokuroro Evaldo Pašilio prašymą leisti patraukti G. Steponavičių baudžiamojon atsakomybėn. Tokį sprendimą komisija ketvirtadienį priėmė vienbalsiai išklausiusi Vilniaus apygardos prokuratūros vadovą Justą Laucių ir patį G. Steponavičių.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo leidimo negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyta jo laisvė. Kad būtų panaikintas parlamentaro imunitetas, už tai turėjo balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys iš 141.

Prokurorų teigimu, turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad G. Steponavičius yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo. Taip pat manoma, kad parlamentaras su „MG Baltic“ koncerno atstovu Raimondu Kurlianskiu tarėsi dėl lėšų, kuriomis neteisėtai buvo finansuota G. Steponavičiaus atstovaujamas Liberalų sąjūdis, viena viešoji įstaiga, G. Steponavičiaus vardo fondas bei šio Seimo nario rinkimų kampanija

Kreipimesi į Seimą nurodoma, kad tokie veiksmai vertintini kaip G. Steponavičiaus piktnaudžiavimas konstituciniais Seimo nario įgaliojimais, Seimo nario priesaikos sulaužymas, Seimo statuto, Politinių partijų įstatymo bei Valstybės politikų elgesio kodekso pažeidimai.

G. Steponavičius: noriu apginti savo reputaciją

Pats G. Steponavičius savo kalboje Seime teigė norintis apginti savo reputaciją ir aiškino, kad prokurorų įtarimuose nemato nusikaltimo sudėties. Jis taip pat kartojo, kad jo atžvilgiu formuluojami įtarimai neturi nieko bendra su korupcija.

G. Steponavičius pripažino „MG Baltic“ prašęs paramos, tačiau, tvirtino politikas, ši parama teisėta, skirta jo vardo labdaros fondui ir „Laisvės studijų fondui“.

Jis gynėsi balsavęs už koncernui naudingus įstatymus. „Gerbiami kolegos, galiu dar kartą patvirtinti, kad nė vienu žodžiu apie konkrečius įstatymus susitikimuose kalbos nebuvo“, – tvirtino G. Steponavičius. Esą tą Seimo komisijoje ketvirtadienį patvirtino ir prokuroras.

G. Steponavičius sakė, kad gauta parama buvo skirta veiklai, kuri užfiksuota dokumentuose ir pasiekė dešimtis tūkstančių žmonių. Tai, tvirtino politikas, nebuvo „pinigų plovimo mašinos“, kaip rašė žiniasklaida.

„Todėl aš dar kartą noriu pasakyti – nebuvo jokių pinigų skalbimo, nebuvo perkamos bulvės, nebuvo perkami maišai, skalbimo ar plovimo mašinos per šį fondą, o buvo remiamos žmonių idėjos, kad jie galėtų labiau būti savimi pasitikintys arba gauti supratimą, kad ir nedidelė idėja mažame miestelyje gali sulaukti paramos“, – kalbėjo G. Steponavičius.

G. Steponavičius sakė nesutinkantis, kad stiprinti visuomenę yra nusikalstama ir tą žadėjo įrodyti teisiniu keliu. Liberalas kvietė balsuoti už jo neliečiamybės naikinimą.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sakė pasitikintis teisėsauga, tačiau abejojo viena prokuroro teikimo vieta.

„Kai sakoma, kad teisėtai gautos lėšos į nevyriausybinę organizaciją buvo naudojamos politiko žinomumui visuomenėje didinti. Turbūt tai yra tiesa. Bet ar tai yra kas nors, verta nuodėmės?“, – klausė E. Gentvilas. Jis apeliavo į Vytauto Landsbergio fondo veiklą, kuris esą galbūt irgi turėjo politinės naudos didindamas savo politinį žinomumą visuomenėje, tačiau iš tikro darė gerus darbus.

Prokurorų versija

Prokurorų teigimu, 2015 m. spalio 29 dieną Gedimino prospekte esančioje kavinėje „Esse“ G. Steponavičius susitiko su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Rimondu Kurlianskiu ir susitarė, kad koncerno įmonės perves lėšas viešajai įstaigai „Laisvės studijų centras" ir G. Steponavičiaus paramos fondui. „Laisvės studijų centro“ ir G. Steponavičiaus paramos fondo registracijos adresas yra vienas ir tas pats – Vilniuje, Jonažolių gatvėje.

Pasak prokurorų, susitikime susitarta, kad įmonės perves lėšas viešajai įstaigai ir paramos fondui bei taip neteisėtai finansuos Liberalų sąjūdį.

Po šio susitarimo Seime G. Steponavičius balsavo priimant „MG Baltic" koncernui palankius sprendimus dėl Vartojimo kreditų įstatymo pataisų ir susilaikė dėl kelio „Vilnius-Utena" projekto.

Vartojimo kreditų įstatymas buvo svarstomas Seime 2015 m. lapkričio 5 dieną, kelias „Vilnius-Utena" – 2015 metų gruodžio 22 dieną. Vartojimo kredito įstatymo pataisomis tuo metu siekta gerokai sugriežtinti kreditų išdavimą. Tuo metu dėl pataisų balsavo 110 Seimo narių: už – 108, prieš – 1, susilaikė 1. Liberalų sąjūdis ir kitos pagrindinės frakcijos balsavo už pataisas. Dėl nutarimo, susijusio su minėto kelio rekonstrukcijos finansavimo balsavo 100 Seimo narių. 67 parlamentarai balsavo už, prieš buvo 13, o susilaikė 20. Tarp pastarųjų buvo 7 Liberalų sąjūdžio nariai, 2 buvo prieš, o 1 – už. G. Steponavičius buvo tarp susilaikiusių.

Po Naujų metų G. Steponavičius vėl susitiko su R. Kurlianskiu restorane „Terrazza". Tai buvo 2016 metų sausio 11 dieną. Susitikime jie aptarė neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo detales bei susitarė, kad „MG Baltic" įmonės „Laisvės studijų centrui" perves 10 tūkst. eurų, paramos fondui - 5000 eurų. Kaip tarė, taip padarė. Remiantis generalinio prokuroro Seimui pateiktu dokumentu, R. Kurlianskis vasario 2 dieną davė nurodymą „MG Baltic Media" pervesti pinigus į dvi sąskaitas: „Laisvės studijų centrui" 10 tūkst. eurų, paramos fondui - 5 tūkst. eurų.

„R. Kurlianskiui atlikus šiuos veiksmus, G. Steponavičius gavo kitokios asmeninės ir turtinės naudos - buvo neteisėtai finansuojama politinės partijos „Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, kurios vienu iš vadovų jis buvo, veikla", - sako prokurorai.

Šie pinigai buvo panaudoti padengiant Liberalų sąjūdžio įsiskolinimus Liberalų sąjūdžio veiklos viešinimui ir G. Steponavičiaus žinomumo didinimui projekte „Pilietiškumo pamokos Lietuvos mokyklose". Šis projektas finansuotas „Laisvės studijų centro". G. Steponavičiaus params fondo gautos lėšos buvo suplanuotos paties G. Steponavičiaus veiklos viešinimui.

G. Steponavičiaus versija

G. Steponavičius šią savaitę feisbuke paskelbė savo įvykių vertinimą ir pateikė chronologiją:
• 2015 m. spalio 29 d. susitikimas su R. Kurlianskiu: pokalbis apie apie galimą paramą Laisvės studijų centro ir Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vykdomiems projektams. Apie jokių su „MG Baltic“ susijusių įstatymų svarstymą ir priėmimą Seime nekalbėta.

• 2016 m. sausio 11 d. - pietų su R. Kurlianskiu metu prašyta skirti paramą 10 tūkst. eurų Laisvės studijų centro ir 5 tūkst. eurų Gintaro Steponavičiaus paramos fondo vykdomiems projektams. Taip pat kalbėta apie rinkimų kampaniją ir galimą oficialią paramą vienmandatinėje apygardoje, kai bus atidaryta speciali kandidato sąskaita. Parama iš su „MG Baltic“ susijusių fizinių asmenų rinkimams vienmandatėje apygardoje negauta, 2016 m. balandžio mėn. prasidėjus rinkimų kampanijai, prašymas dėl paramos neteiktas.

• 2016 m. vasario mėn. pradžia - parama abiejų organizacijų vykdomai veiklai gauta, remiantis pateiktais raštiškais prašymais.

• Laisvės studijų centras 2016 metais iš viso gavo 21 838,30 eurų įplaukų. Lėšos skirtos kelis metus vykdomam projektui „Pilietiškumo pamokos Lietuvos mokyklose“ (jaunimo autoritetams - muzikantų, žurnalistų honorarams ir kelionės išlaidoms mokėti), viso per 3 metus aplankyta apie 300 mokyklų, pilietiškumo pamokų metu jokia politinė agitacija nevykdyta. Laisvės studijų centro 2016 metų gautos lėšos taip pat skirtos kelių švietėjiškų renginių finansų, inovacijų ir darnaus vystymosi klausimais patalpų nuomos išlaidoms apmokėti, direktoriaus atlyginimams už 2014-2016 mokėti, narystės mokesčiai Europos liberalų forume ir kitos teisėtos administracinės išlaidos.

• Gintaro Steponavičiaus paramos fondas 2016 metais turėjo 6 660,83 eurų įplaukų. Lėšos skirtos nedideliems fondo projektams remti, fondo direktoriaus atlyginimui išmokėti, apskaitos ir audito įmonės paslaugoms apmokėti. Fondo veikla nesusijusi su politika ir nėra naudojama rinkimų tikslais, organizacija valdoma nepriklausomos valdybos, parama skirta pilietiniams ir visuomeniniams projektams. Paminėtini projektai - „Bėgimas už Lietuvos mokyklas“, jaunimo iniciatyvų rėmimas. Visa informacija apie fondo gautą paramą ir remtus projektus skelbiama organizacijos Facebook paskyroje.

• Abiejų organizacijų pajamų ir išlaidų pagrįstumą ir teisėtumą patvirtina banko sąskaitų išrašai, taip pat organizacijų dokumentai, kuriais disponuoja ir prokuratūra. Jokios asmeninės naudos iš šių organizacijų vykdytų projektų neturėjau.

• Minimų „MG Baltic“ naudingų įstatymų priėmimas: 2015 metų lapkričio mėn. priimtas Greitųjų kreditų įstatymas sugriežtino ir apribojo greitųjų kreditų įstaigų veiklą. Kaip šie įstatymai naudingi „MG Baltic“ turi atsakyti prokuratūra. Dėl Seimo nutarimo „Kelias Utena-Vilnius“ priėmimo: dalyvavau balsavime ir susilaikiau, kitaip tariant, buvau prieš tokį projektą. Mano atmintis nešlubuoja: Su manimi apie šių teisės aktų priėmimą niekas iš minimos įmonių grupės niekada nėra kalbėjęs, prašęs ar bent užsiminęs. Taip pat patvirtinu, kad nebuvo jokių prašymų susijusių su „MG Baltic“ galimais interesais Seime ar už jo ribų.

„Nors ir nesutinku su prokuroro vertinimais ir galimais įtarimais, savo teisumą ginsiu teisiniu, o ne politiniu keliu. Todėl prašau Seimo kuo greičiau panaikinti mano teisinę neliečiamybę. Ši erdvė nėra skirta etikečių lipdymui ar pagiežos liejimui, bet jei norite manęs paklausti, mielai atsakysiu“, – savo feisbuko paskyroje šią savaitę paskelbė G. Steponavičius.