Kuo nusižengė A. Kubilius:

1) laiku nedeklaravo automobilio „Nissan Qashqai" nuomos iš bendrovės „Alkesta";

2) laiku nepateikė deklaracijos iš naujo išrinkus Seimo nariu 2016 m. Seimo rinkimuose.

Konservatorius A. Kubilius išsinuomojo automobilį „Nissan Qashqai“ iš bendrovės „Alkesta“. Iš šios bendrovės automobilį jis nuomojasi nuo 2012 m.

Politikas iš pradžių automobilį nuomojosi paprastąja nuoma, ne lizingu. Paprastoji nuoma truko nuo 2012 m. gruodžio iki 2016 m. gruodžio.

Šį laikotarpį automobilis buvo nuomojamas iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

2016 m. gruodį A. Kubilius nusprendė automobilio nuomą tęsti iki 2019 m. vidurio, nes automobilio techninė būklė visiškai tenkino. Politikas sudarė naują sutartį.

Pasikeitus parlamentinių lėšų naudojimo tvarkai ir uždraudus šias lėšas naudoti automobilių nuomai A. Kubilius už automobilį ėmė mokėti iš asmeninių lėšų.

Sandorio jis sakė nedeklaravęs, nes jo nuomos metinė vertė neviršija 3000 eurų. Tai yra riba, nuo kurios reikia deklaruoti privačius sandorius. Tačiau VTEK sako, kad visam sutarties laikotarpiui sulygta nuomos suma sudaro 3600 eurų, todėl sandoris deklaruotinas.

Galiausiai, A. Kubilius deklaravo sandorį nuo 2017 m. sausio 10 dienos, tačiau terminas jau buvo praleistas. Jis taip pat laiku nepateikė savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijos 2016 m. Seimo rinkimuose jį perrinkus Seimo nariu.

Iš viso nuo 2012 m. iki 2016 m. A. Kubiliaus pasirinktai automobilio nuomos bendrovei „Alkesta“ sumokėta 19 673 eurų mokesčių mokėtojų pinigų. Beje, VTEK nevertino to, kodėl automobilio nuoma nebuvo deklaruota 2012 m., nes komisija gali vertinti tik pastarųjų trejų metų laikotarpio veiklą.

Tačiau Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovams didžiausią nerimą kėlė, kad vienas „Alkestos“ savininkų yra A. Kubiliaus partijos kolega. Valstiečių nuomone, tai kelia interesų konfliktą, bet VTEK nariai su tuo nesutiko ir šios informacijos nevertino.

Registrų centro duomenimis, didžiausi „Alkestos“ akcininkai yra sutuoktiniai Aldona Zambacevičienė ir Vytautas Zambacevičius.

Pastarasis yra ilgametis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, išrinktas pagal jos sąrašą buvo 2002–2007 m. Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys.

„Alkesta“ yra laimėjusi ne vieną viešųjų pirkimų konkursą. Vien tuo laikotarpiu, kai A. Kubilius buvo premjeras (2008-2012 m.), šiai įmonei atiteko dešimtimis milijonų eurų vertinamų užsakymų, o grupėje su kitais ūkio subjektais – dar daugiau.

Tiesa, didelių valstybinių užsakymų ši bendrovė gavo daugelį metų ir prieš, ir po to.